Maze Runner: The Scorch Trials

Informatie

RegieWes Ball
Jaartal2015
Releasedatum20-01-2016
Speelduur131 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastDylan O'Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Giancarlo Esposito, Aiden Gillen, Barry Pepper, Lili Taylor en Patricia Clarkson

Het doolhof was slechts het begin voor Thomas, Minho, Teresa en Newt. Nu ze zijn ontsnapt uit het doolhof gaan ze op zoek naar aanwijzingen over het mysterieuze plan van WCKD, de World In Catastrophe: Killzone Experiment Department. De zoektocht brengt ze naar ‘de Scorch’, een verlaten stuk land met ondenkbare gevaren. De Gladers blijken gelukkig niet de enigen te zijn die vechten tegen WCKD. Samen met een nieuwe groep, die zichzelf het verzet noemen, proberen ze WCKD uit te schakelen.

We hebben een jaar moeten wachten op het tweede deel van wat uiteindelijk een trilogie zal moeten worden. Dit vervolg sluit direct aan op de eerste film en de spanning zit er vanaf het begin gelijk goed in. Toch neemt het verhaal een andere wending dan in de eerste film. Waar de jongens zich toen in het onbekende van een immens doolhof waanden, gaat het verhaal dit keer over een post-apocalyptische wereld. Afwisselend nemen de jongeren het voortouw in een poging om de wereld te redden van de ondergang. Ondanks dat het verhaal niet meer verrassend is, en er de laatste jaren veel films zich afspelen in een post-apocalyptische wereld, weet dit vervolg de aandacht van de kijker van het begin tot het eind vast te houden door je mee te slepen in de wereld van Thomas.

Dylan O’Brien speelt opnieuw vol overgave de rol van Thomas. Hij is dan ook perfect gecast voor deze rol, iets wat we van zijn tegenspeelster Kaya Scodelario helaas niet kunnen zeggen. Zij speelt Teresa vrij ongeloofwaardig en lijkt daarnaast niet goed in haar rol te kunnen komen. De andere jongens in deze film spelen hun rol gelukkig met dezelfde overgave als O’Brien. Zo zien wij onder andere Thomas Brodie-Sangster als Newt en Ki Hong Lee als Minho. Naast de bekende gezichten uit het eerste deel zijn er ook wat frisse gezichten aan het verhaal toegevoegd. Aiden Gillen valt hier gelijk op, in de rol van Janson, door hem op een heerlijke sinistere manier neer te zetten. Ook Giancarlo Esposito heeft een belangrijke rol, zo probeert hij als Jorge om de groep te helpen om bij de verzetsgroep the Right Arm te komen. Esposito zal voor velen een bekend gezicht zijn aangezien hij regelmatig in bijrollen in films en series voorbij komt, met als hoogtepunt zijn rol als Gustavo Fring in Breaking Bad.

Regisseur Wes Ball had schijnbaar een vooruitziende blik toen hij tekende voor de regie van de complete trilogie, want de films zijn zeer succesvol. Ball zet de post-apocalyptische wereld op een duistere zanderige manier neer waarin achter elk gebouw en elke heuvel een nieuw gevaar dreigt te schuilen. Daarnaast zorgt het voor een welkome continuïteit dat de trilogie de visie van één persoon met zich meedraagt. Ook voor het afsluitende The Death Cure zal Ball de touwtjes in handen nemen. Nadeel hierbij is dat het derde boek, in navolging van The Hunger Games en Divirgent, in twee delen verfilmd zal worden. Mocht je niet zolang willen wachten kan je natuurlijk de boeken lezen van James Dashner, maar anders zit er niets anders op dan te wachten tot februari 2017 als de derde film in de bioscopen verschijnt.

Extra’s: Op de Blu-ray staat voor meer dan twee uur aan extra’s, waaronder een geheim verslag van Janson, waarin we de ondervragingen zien met de Gladers die net gered zijn. Verwijderde scene’s en verkorte scene’s zijn goed vertegenwoordigd en wat blijft het toch vermakelijk om naar een Gag Reel te kijken met bloopers van de cast en crew. Als laatste kan je scene’s bekijken waarin de visuele effecten worden weggehaald om vervolgens te weer te worden opgebouwd. Het laat nog maar eens zien wat er tegenwoordig allemaal kan met technologie. Het enige nadeel aan deze extra is dat de dialoog is weggelaten uit de geluidsmix, wat een beetje een vervreemdend effect geeft.

Exclusieve extra’s: In samenwerking met Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment bieden wij jullie alvast de kans om twee extra’s te bekijken. Bekijk een verwijderde scène: Newt and Thomas at the campfire en een soundbite met Dylan O’Brien.

Maze Runner: The Scorch Trials neemt je mee in een post-apocalyptische wereld waardoor de film je nooit gaat vervelen. Het verhaal behoeft dit keer geen introductie meer en daardoor wordt je direct in de actie gezogen. De nog jonge Dylan O’Brien steelt de show, maar gelukkig zijn er naast hem genoeg andere jonge acteurs die laten zien op jonge leeftijd al een goede prestatie neer te kunnen zetten. De sfeer in de film is opnieuw een sterk punt, wat ondersteund wordt door geweldige visuele effecten. Het zorgt ervoor dat het wachten tot februari 2017, als The Death Cure zal verschijnen, kan beginnen. Het is te hopen dat daarmee een sterk slot komt aan een vooralsnog sterke trilogie.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 januari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop