McLaren

Informatie

RegieRoger Donaldson
Jaartal2016
Releasedatum06-06-2017
Speelduur89 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDwayne Cameron, Mario Andretti, Alastair Caldwell, Matt Coldrick en Emerson Fittipaldi

McLaren, het is een naam die anno 2017 vooral bij de liefhebbers van de racesport een belletje zal doen rinkelen. Het raceteam werd echter al opgericht in 1963, om drie jaar later zijn eerste Grand Prix te rijden. Het is hiermee een van de oudste teams in de Formule 1. Wat veel mensen niet weten is dat het team is opgericht door Bruce McLaren, een jongeman uit Nieuw-Zeeland en een pionier die zijn droom wilde verwezenlijken. Met zijn visie, passie en energie stuwde hij zijn team tot grote hoogten en legde hij de basis voor vele successen die volgden.

Bruce McLaren is een naam die bij de kenners nog steeds tot de verbeelding spreekt. Een man van eenvoudige komaf die zijn droom durfde na te jagen en het opnam tegen de elitaire wereld van het autoracen. Het is natuurlijk niet voor niets dat McLaren 47 jaar na het overlijden van Bruce nog steeds een bekende naam is op de circuits. Met 12 wereldtitels bij de coureurs en 8 bij de constructeurs, eens van de meest succesvolle autosportteams ooit is. De man aan het roer van deze documentaire is regisseur Roger Donaldson, die eerder al bewees een warme band met het racen te hebben met zijn biografische film The World’s Fastest Indian.

Wat opvalt aan deze documentaire, is dat ervoor is gekozen om niet enkel te putten uit archiefmateriaal, maar er ook reconstructies te zien zijn, alsmede animatie. De animatie is zeer beperkt, maar de reconstructies zijn zeer regelmatig aanwezig. En natuurlijk is het mooi om de raceauto’s van weleer te zien, toch mist hierbij direct een gevoel van authenticiteit. Het is dan ook vooral het archiefmateriaal wat indruk maakt, al is dat mede te danken aan het onderwerp natuurlijk. De kracht van het onderwerp wordt daarnaast kracht bijgezet door interviews met voormalig coureurs als Mario Andretti en Emerson Fittipaldi.

Op deze manier komt het verhaal van McLaren en zijn droom op een prachtige wijze tot leven. Toch mist er een essentieel deel, namelijk meer inzicht in de man Bruce McLaren. Veel dieper dan wat zijn biografie op Wikipedia ons vertelt gaat het niet. De documentaire legt de focus vooral op de racer Bruce McLaren en dat is ergens wel jammer. Als we dan een vergelijk mogen maken, is het ook vooral op dit vlak dat deze documentaire achterblijft bij het onovertroffen Senna. Toch is deze documentaire zeer zeker het kijken waard, al is het maar om je eens in de oorsprong te verdiepen van die (op dit moment) feloranje gekleurde Formule 1 auto.

Extra’s: Naast de documentaire zijn op de Blu-ray disc nog twee extra’s toegevoegd.
∙ Behind the scenes (9:02) Een interessante blik op de totstandkoming van deze documentaires, met naast beelden ook interviews met alle direct betrokkenen.
∙ Deleted scenes (1:39) Een vrij beperkt aantal scènes die afvielen in de montagekamer.

McLaren laat op visueel aantrekkelijk wijze de oorsprong zien van het succesvolle Formule 1 team. Hoewel visueel goed verzorgd is het spijtig dat de focus vooral ligt op de racer McLaren en de man McLaren behoorlijk naar de achtergrond is geschoven. Wat meer inzicht op dit vlak had deze documentaire wellicht ook wat meer emotionele lading mee kunnen geven. Toch is deze documentaire een must voor de raceliefhebbers. Daarnaast is het ook vooral een inspirerend verhaal, al is het anno 2017 bijna ondenkbaar dat het mogelijk is om volgens dezelfde manier als Bruce McLaren een succesvol imperium uit de grond te stampen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 juni, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f909fb532b_selected-products" products="9200000075332094,9200000075266162" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer