Me Before You

Informatie

RegieThea Sharrock
Jaartal2016
Releasedatum19-10-2016
Speelduur110 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastEmilia Clarke, Sam Claflin, Charles Dance, Janet McTeer en Matthew Lewis,

Onverwachts raakt de vrolijke Louisa Clark haar baan als serveerster kwijt. Om haar familie financieel te kunnen ondersteunen moet ze zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden. Daarom neemt ze de baan om Will Traynor te verzorgen en gezelschap te houden aan. Traynor is een rijke jongeman die door een noodlottig ongeval verlamd is geraakt. Voor zijn ongeluk was hij levenslustig en avontuurlijk, maar nu lijkt hij de zin om te leven te hebben verloren. Waar zijn familie hem met zijden handschoenen aanpakt, laat Clark zich niet beïnvloeden door zijn depressieve buien. Al snel ontdekken de twee dat ze een positieve invloed hebben op elkaar en op elkaars leven.

Me Before You is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Jojo Moyes uit 2012. Wat meteen opvalt is dat het verhaal veel weg heeft van de Franse film Intouchables uit 2011. Hierin zien we de aan een rolstoel gekluisterde miljonair Philippe, die een vriendschap sluit met zijn uit de buitenwijk afkomstige verzorger Driss. In zowel Intouchables als Me Before You zien we iemand de taak van verzorger op zich nemen die daar eigenlijk totaal geen ervaring mee heeft. Me Before You onderscheidt zich door zich al snel te ontpoppen tot een romantische komedie. Wat volgt is de aantrekkingskracht en de schijnbaar opbloeiende romance tussen de tegenpolen Clark en Traynor.

Met Me Before You levert Thea Sharrock haar eerste speelfilm af en over het geheel genomen is het een goede eerste poging. Met de romantiek zit het wel goed in de film en wat dat betreft zal menig kijker zo nu en dan een glimlach om de lippen krijgen of een traantje wegpinken. Helaas heeft Sharrock zich er op sommige fronten wel wat te makkelijk vanaf gemaakt. Zo zit er te weinig diepgang in de boodschap omtrent het leven met een fysieke handicap. Nergens wordt echt helemaal duidelijk hoe zwaar het leven is voor Traynor en waarom hij hier het liefst een einde aan wil maken. Zeker niet gezien het feit dat de liefde tussen hem en Clark lijkt op te bloeien. Wellicht waren enkele scènes waarin te zien is waar Traynor allemaal hulp bij nodig heeft en op welke wijze dit gebeurd een goede toevoeging geweest. Nu wordt het allemaal iets te luchtig gebracht.

Een film als deze staat of valt bij de chemie die al dan niet aanwezig is tussen de hoofdrolspelers. Wat dat betreft is de casting van Emilia Clarke en Sam Claflin een groot pluspunt. Vanaf minuut één weet Clark, bekend van Game of Thrones, het hart van de kijker voor zich te winnen. Clark speelt een eenvoudig dorpsmeisje die met haar kleurige verschijning en vrolijke karakter de boel weet op te fleuren. Claflin, bekend van The Hunger Games, daarentegen speelt een suïcidale jongeman die bijna van top tot teen verlamd is. Claflin zit bijna de gehele film roerloos in een rolstoel. Het is dan ook een geweldige prestatie dat hij continue de aandacht van de kijker opeist.

Extra’s:
Me Before You: From Page to Screen (05:40): Regisseur Thea Sharrock en de acteurs aan het woord over het filmen van Me Before You. Daarnaast vertelt schrijfster Jojo Moyes over haar inspiratie voor het gelijknamige boek.
Outtakes (02:15): Een overzicht van bloopers en blunders tijdens de productie. Het blijkt dat de sfeer op de set luchtig was en de acteurs onderling nogal wat plezier beleefden.
Deleted Scenes (06:11): Een collectie van scènes die zijn gesneuveld in de montagekamer. Het zijn leuke scènes om een keer te zien, maar ze voegen weinig tot niets toe aan het verhaal.

Me Before You heeft helaas niet de impact die een vergelijkbare film als Intouchables had. Hiervoor heeft de film te weinig diepgang in de boodschap omtrent het leven met een fysieke handicap. Dat wil zeker niet zeggen dat we te maken hebben met een slechte film. Wat dat betreft heeft de film de juiste ingrediënten voor een romantische komedie. Hoofdrolspelers Clarke en Claflin halen overduidelijk het beste in elkaar naar boven en tillen de film hiermee naar een hoger niveau. Sharrock levert met Me Before You dan ook een goede eerste speelfilm af, al mag haar volgende film wel iets meer pit hebben.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer