Memory

Informatie

RegieMartin Campbell
Jaartal2022
Releasedatum21-09-2022
Speelduur114 minuten
DistributeurThe Searchers
CastLiam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci, Harold Torres, Taj Atwai, Ray Fearon en Ray Stevenson

Alex Lewis is een huurmoordenaar die worstelt met een vroege fase van de ziekte van Alzheimer en werkt voor Davana Sealman. Hij krijgt de opdracht om ene Ellis Van Camp te vermoorden, een man in El Paso, Texas. Ondertussen gaat FBI-agent Vincent Serra undercover om in diezelfde stad een man op te pakken die zijn 13-jarige dochter Beatriz verhandelde. Nadal Alex Ellis heeft vermoord, neemt hij een aantal USB sticks uit diens kluis. Tot zijn schrik ontdekt hij beelden van Davana’s zoon Randy, die Beatriz misbruikt. Als Alex niet veel later de opdracht krijgt om Beatriz te vermoorden, weigert hij dit en wordt hij al snel zelf het doelwit. Intussen laat zijn geheugen hem steeds meer in de steek, waardoor hij niet meer kan vertrouwen op zijn eigen acties.

Memory is de internationale remake van de succesvolle Belgische film De Zaak Alzheimer, een bewerking van het gelijknamige boek van Jef Geeraerts uit 1985. De film van Erik Van Looy was destijds een klinkend succes en haalde in Vlaanderen en Brussel meer dan 750.000 bezoekers. Het succes bleef ook in Hollywood niet onopgemerkt en naast een release in de Amerikaanse bioscopen, zagen heel wat studio’s potentie in een remake. Toen heeft het bijna 20 jaar geduurd dat de remake het levenslicht zag. De oorzaak? Eigenlijk Hollywood op zijn slechtst. Denk aan heel veel contractueel gedoe, een gevecht om en het vasthouden van rechten en uiteraard geld.

Diverse grote namen passeerden de revue. Zo werd er gesproken met Clint Eastwood, Morgen Freeman en zelfs Jack Nicholson, maar steeds weer liep het op niets uit. De ontwikkeling van de zo gewilde remake bevond zich in het welbekende ‘development hell’. In 2013 zag James Bond-regisseur Martin Campbell de film en hij was direct onder de indruk. Echter door een ondermaats scenario haakte hij alsnog af. Toen in 2017 de rechten opnieuw vrijkwamen ging het balletje pas echt weer rollen. Campbell kwam aan boord, en in Liam Neeson werd de benodigde grote steracteur gevonden. En in plaats van de film volledig alleen te dragen, krijgt hij hier gezelschap van de altijd sterke Guy Pearce en de, ondanks dat ze duidelijk op leeftijd begint te geraken, bloedmooie Monica Bellucci. Betreft die laatste is dat het ook wel, want met haar steenkolen Engels en matige acteerprestatie doet ze de film weinig goed.

Verder is het natuurlijk vooral de vraag of Memory het wachten waard was. Helaas kunnen we dat niet met een ‘ja’ beantwoorden. Campbell blijft met zijn remake weliswaar behoorlijk trouw aan het plot van De Zaak Alzheimer, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Zo wordt er eigenlijk maar weinig gedaan met het Alzheimer-gegeven en krijg je soms zelfs bijna het idee dat het verward wordt met Parkinson. Toch een wat vreemde gewaarwording. Daarnaast blijkt uit alles dat Neeson hier de hoofdpersoon is, maar helaas maakt dat de film ook wel weer zo’n typische Neeson-film als waar we de laatste jaren haast mee doodgegooid worden. Hij heeft zeker slechtere gemaakt, maar het houdt allemaal niet over en eigenlijk doet Pearce het hier stukken beter. Memory is eigenlijk weinig meer dan een oppervlakkige actiethriller en gezien het bronmateriaal is dat gewoon erg jammer.

Extra’s: Naast de film is er helaas geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

Memory gun je zoveel meer, maar je kan er niet omheen dat het een typische Amerikaanse remake is van een Europese succesfilm en helaas is dat niet in positieve zin. Memory is eigenlijk weer zo’n film die Neeson de laatste tijd aan de lopende band aflevert; het verveelt allemaal niet, maar de dag erna ben je hem alweer vergeten. En dat is natuurlijk hartstikke jammer, zeker als je bekend bent met de voorgeschiedenis van deze remake. Maar goed, dat is natuurlijk het verhaal met het merendeel van de remakes die in de Hollywood gemaakt worden. Het moet allemaal grootser en toegankelijker, maar vervolgens verliest men uit het oog wat de originele film zou goed maakt. Helaas is dat bij Memory ook weer het geval, waardoor de film wellicht interessant is voor de kenner, maar je voor de betere film zeker De Zaak Alzheimer nog eens aan kan zetten.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

26 september, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer