Midnight Sun

Informatie

RegieMåns Mårlind en Björn Stein
Jaartal2016
Releasedatum14-03-2017
Speelduur480 minuten
DistributeurLumière
CastLeïla Bekhti, Gustaf Hammarsten, Peter Stormare, Sofia Jannok, Jakob Hultcrantz Hansson en Denis Lavant

Na de brute moord op een Fransman, reist detective Kahina Zadi af naar Kiruna, Zweden om te assisteren bij het onderzoek naar de moordenaar. Ze wordt hier in eerste instantie bij geholpen door openbaar aanklager Rutger Burlin. Echter, als hij naar huis wandelt komt hij onder verdachte omstandigheden om het leven. Zijn positie van openbaar aanklager wordt ingenomen door een wat onzeker ogende collega genaamd Anders Harnesk, een gescheiden vader met een jonge dochter. Kahina en Anders worden tijdens hun onderzoek gesteund door helikopterpiloot Thor, een samenwerking die niet zonder slag of stoot verloopt. Al snel leidt hun onderzoek naar de plaatselijke ijzerertsmijn en blijken de moorden te zijn gepleegd volgens de tradities van de Sami, een van oorsprong nomadische volksstam dat nogal botst met de Zweedse bevolking.

De titel is een verwijzing naar de middernachtzon, waarbij de zon ’s nachts niet onder de horizon komt. Deze is alleen te zien ten noorden van de noordpoolcirkel of ten zuiden van de zuidpoolcirkel. De serie speelt zich af in Kiruna, een Zweedse gemeente in Lapland en het zal dan ook niet verbazen dat Midnight Sun een serie van Zweedse komaf is. De serie is het nieuwe paradepaardje van de Zweedse publieke omroep SVT. Zij waren eerder verantwoordelijk voor onder andere The Bridge en hebben dus een naam hoog te houden. Wat direct opvalt is dat in navolging van die succesvolle serie hier ook meerdere talen worden gesproken. Dit geeft een gevoel van authenticiteit en maakt de serie extra interessant.

De serie opent even indrukwekkend als sadistisch. Zo ligt het eerste slachtoffer vastgebonden op een rotorblad van een helikopter, waarna deze uiteindelijk onthoofd wordt. Het is een expliciet in beeld gebrachte scène waarmee direct de toon wordt gezet. Toch is de serie zeker geen opeenstapeling van dergelijke momenten, want hij scoort voornamelijk met de uitwerking van de personages. Dit zorgt ervoor dat de kijker echt een band ontwikkelt met de hoofdrolspelers. Zo volgen we niet alleen het onderzoek dat detective Kahina Zadi en openbaar aanklager Anders Harnesk bezighoudt, maar de afkomst van Anders van invloed op het onderzoek en heeft Kahina een heftig verleden dat zich langzaam weet te ontvouwen.

Om deze karakterontwikkeling goed naar het beeld te vertalen is een beroep gedaan op Leïla Bekhti en Gustaf Hammersten. Bekhti was als Française al in menig Franse film te zien, waaronder Paris, je t’aime en Un prophète. Hammersten timmerde ook internationaal al aan de weg met rollen in films als Brüno en The Girl with the Dragon Tattoo. Beide komen hier sterk voor de dag en wat dat betreft is het maar goed dat de positie van openbaar aanklager al snel in de serie door Hammersten wordt overgenomen. Zijn voorganger wordt namelijk gespeeld door de zwaar overacterende Peter Stormare, iets waar hij patent op lijkt te hebben, en een grotere rol voor zijn personage was dan ook zeker geen positieve toevoeging geweest voor de serie.

Waar de serie daarnaast in uitblinkt is de aandacht voor het Zweedse Lapland. Zo is de serie volledig op locatie opgenomen, waarbij de prachtige natuur niet alleen voor sfeer creërende en adembenemende beelden zorgt, maar daarnaast het milieu een belangrijke rol in de serie krijgt toebedeeld. De makers hebben de omgeving sowieso met respect behandeld, want ook de opnames in de ijzerertsmijn van Kiruna zijn daadwerkelijk in een mijn geschoten, weliswaar in Stockholm maar het is tekenend voor het gevoel van authenticiteit en oog voor detail van de makers.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière Series voorbijkomen. Hiermee krijg je een korte blik op de releases die net uit zijn en die binnenkort uitkomen.

Midnight Sun is een Zweedse serie die wel degelijk wat toevoegt aan het brede scala Scandinavische series dat ons de laatste jaren heeft bereikt. Niet alleen is de karakterontwikkeling zeer sterk, vooral in de eerste paar afleveringen, maar ook zien we prachtige beelden van Zweeds Lapland en verdiept de serie zich in de Sami stam. Dit alles lijkt wellicht complex, maar als kijker kan je al snel verbanden leggen tussen bepaalde zaken. Dat je tot aan de sterke climax niet helemaal weet hoe het precies allemaal zit is dan ook zeker een verdienste van de makers. Midnight Sun legt een brug tussen de Franse en Scandinavische series en is voor de liefhebbers van beiden zeker een must!

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

13 maart, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f99b26aecf_selected-products" products="9200000073567794,9200000073567796" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer