Mijn Beste Vriendin Anne Frank
Hannah en Anne zijn beste vriendinnen ten tijde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het is een hechte vriendschap van twee jonge meiden te midden van de puberteit, waarin zij zichzelf en de wereld aan het ontdekken zijn. Ze zitten vol dromen, emoties, hormonen en vooral Anne heeft een nogal eigenwijze kijk op het leven. Het is echter ook een gevaarlijke tijd en wanneer de familie Frank onderduikt verliezen de twee vriendinnen elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen.
Anne Frank is een icoon dat tot op de dag van vandaag mensen inspireert. Haar dagboek, dat postuum werd gepubliceerd, geldt als een van de meest gelezen boeken ter wereld. Door haar dagboek is Anne Frank daarnaast internationaal een symbool geworden van de Holocaust, de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al eerder werden er films gemaakt over haar verhaal, voornamelijk voor het kleine scherm, maar Mijn Beste Vriendin Anne Frank is de eerste Nederlandse film over Anne Frank, waarbij het extra bijzonder is dat het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Anne’s vriendin Hannah Goslar. Daarnaast werpt het onderbelichte, waargebeurde verhaal ook een nieuw licht op Anne. Zo zien we in de film duidelijk naar voren komen dat zij zeker geen heilige was, maar een echt mens van vlees en bloed en bijvoorbeeld soms ook een onuitstaanbare kattenkop tegen haar vriendinnen.
Aan het roer van de film staat Ben Sombogaart, die ondertussen reeds vijf decennia actief is in de Nederlandse film- en televisiewereld en verantwoordelijk is voor succesvolle films als De Tweeling, Bride Flight en De Storm. Hij begon met enige reserve het scenario te lezen dat Paul Ruven en Hans de Weers hadden geschreven, op basis van het verhaal van Hannah Goslar. Hij werd niet alleen geraakt door het unieke verhaal, maar raakte zich tevens bewust van het nog steeds zeer relevante en urgente verhaal voor zowel oudere maar zeker ook voor nieuwe generaties. En zo krijgen we een verhaal voorgeschoteld van Hannah, een tiener die in oorlogstijd een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden. Toevallig is ze ook nog eens de hartsvriendin van wat later het bekendste holocaustslachtoffer ter wereld blijkt te worden.
Mijn Beste Vriendin Anne Frank is vooral een poging om Franks’ verhaal, weliswaar door de ogen van een hartsvriendin, onder de aandacht te brengen bij een nieuwe generatie. Maar ondanks dat Franks’ verhaal nog steeds tot de verbeelding spreekt, voelt het allemaal tamelijk geforceerd aan. Zo richten de makers zich enerzijds op een nieuwe generatie, maar wordt er anderzijds verwacht dat men bekend is met termen en context die alleen vanzelfsprekend zal zijn voor een oudere generatie. Ondanks dat de film vooral het verhaal vertelt van Goslar, is het onvermijdelijk om de film niet te zien als poging om Anne Franks’ verhaal een keer te tonen vanuit een andere positie. Op zich een slimme zet, zo toont de titel hierin al de voordelen. Toch wordt dan weer een voor de hand liggende link met het Franks’ dagboek achterwege gelaten. Ook blijkt nog maar eens dat de (Tweede) Wereldoorlog voor veel jongeren die nu opgroeien toch vooral een abstract iets is, wat ver van hun bed show is. Helaas verzuimt deze film daarin een brug te slaan.
Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden.
Mijn Beste Vriendin Anne Frank is een aardig, maar veel te zoet drama over twee hartsvriendinnen in oorlogstijd. De film legt de nadruk vooral op het leven van twee vriendinnen in de puberteit in oorlogstijd. Op zich niet gek, maar voelt wat vreemd om een icoon als Anne Frank het hoofd vol te zien hebben van verliefdheid, tongen en seks. De vriendschap tussen Anne en Hannah wordt richting het einde dusdanig onrealistisch getoond dat het soms meer lijkt op een soort droom. Een droom waarbij het concentratiekamp Bergen-Belsen gereduceerd wordt tot een kleine vrouwenbarak. Nergens wordt het groots of meeslepend en ook nergens krijg je als kijker een echte indruk van alle gruwelen. Het maakt dat Mijn Beste Vriendin Anne Frank gepresenteerd wordt als een geromantiseerd verhaal over twee hartsvriendinnen, waarbij het hele leven om hun heen en wat hun juist zo vormt wordt afgevlakt tot welhaast iets van bijzaak. En laat juist dat nou een les zijn voor deze generatie; de Holocaust mag nooit en te nimmer gezien worden als bijzaak.
Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.