Minions 3D

Informatie

RegiePierre Coffin en Kyle Balda
Jaartal2015
Releasedatum04-11-2015
Speelduur91 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastSandra Bullock, Michael Keaton & Jon Hamm | Isa Hoes, Barry Atsma & Chris Zegers

Ze bestaan al sinds het begin der tijden. Geëvolueerd vanuit een eencellig organisme hebben ze slechts één doel in hun leven: de meest verachtelijke meester dienen. We hebben het natuurlijk over de gele, pilvormige wezentjes die we Minions noemen. Helaas gaat dat dienen van een meester nog niet zo soepel. Zo verongelukken keer op keer hun meesters op een zeer ongelukkige wijze. Uiteindelijk besluiten de Minions om zich terug te trekken uit de bewoonde wereld en een nieuw leven te beginnen op Antarctica. Dit duurt tot 1968, wanneer de Minions in een diepe depressie zijn geraakt door het ontbreken van een meester. Hierop vat Kevin het plan om op zoek te gaan naar een nieuwe meester. Vergezeld door Stuart en Bob begint hij aan een reis die redding moet brengen voor de Minions.

Na het succes van Despicable Me (Verschrikkelijke Ikke) kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Echter, voordat deze het levenslicht zag werd ook al een spin-off/prequel aangekondigd rondom de gele, pilvormige handlangers van Gru. Na een jaar uitstel en een heuse auditieronde van de Minions op de aftiteling van Despicable Me 2 was het eerder dit jaar eindelijk zover. Het team achter de twee Despicable Me-films is ook verantwoordelijk voor deze film en de film bleek een groot succes. Dit ging zover dat zelfs de magische grens van 1 miljard Amerikaanse dollar doorbroken werd. Geen slechte score natuurlijk voor een film die ‘maar’ 74 miljoen dollar hoefde te kosten.

De score aan de kassa ten spijt is het natuurlijk wel de vraag of Minions ook een goede film is. Hoe vaak hebben we tenslotte niet eerder gezien dat een spin-off vooral teerde op het succes van het bronmateriaal, maar verder weinig nieuws wist te brengen. Daarnaast waren de Minions vooral zo’n succes doordat ze steeds korte momenten kregen om te schitteren, iets wat nog maar eens bleek uit het succes van hun korte filmpjes. Zouden ze geen last krijgen van metaalmoeheid als ze een hele film moeten vullen? Het antwoord is kort gezegd ‘nee’. Minions is namelijk een heerlijke vrolijke film, die vanaf de eerste minuten zorgt voor een schaterlach. Zo neemt de film de kijker in het begin mee langs de diverse meesters van de Minions, waaronder we een heuse T. Rex, een holbewoner, een Egyptische farao, Dracula en zelfs Napoleon ontwaren. De creatieve manieren waarop hun meesters aan hun einde komen zijn een mooie knipoog naar de werkelijkheid en vooral erg geestig.

En dat is dan ook vooral waar deze film het van moet hebben, want de film is vooral een aanslag op de lachspieren. Zo is het moeilijk om niet vrolijk te worden van het ondertussen welbekende brabbeltaaltje van de Minions. Feitelijk is de film één grote zoektocht naar een nieuwe meester, maar waar dat in het begin in vogelvlucht gaat en we hier het tempo van de korte filmpjes terugzien, neemt de film halverwege wat gas terug. De film wordt niet direct minder grappig, maar het is duidelijk dat het de korte verhaallijnen het beste werken. Het einde valt daarnaast ook een beetje onder de noemer ‘groter en beter’, maar gelukkig weten de makers vakkundig te voorkomen dat de film verveelt of zelfs in herhaling valt. Hierdoor is Minions niet alleen financieel een geslaagde spin-off geworden, maar ook gewoonweg een zeer leuke animatiefilm voor jong en oud.

Extra’s: Naast dat deze combopack de 3D en de 2D versie van de film bevat, loopt de disc werkelijk over van de extra’s. Deze zijn erg divers, zo gaan we van het concept art tot aan drie geweldige nieuwe korte mini-filmpjes met onze gele, pilvormige vrienden in de hoofdrol. Het is mooi hoe op deze wijze jong en oud bediend worden. Ook krijgen we een uitgebreide blik achter de schermen met een grote verscheidenheid aan featurettes rond bijvoorbeeld de schrijver, de regisseurs, de producers en de montage. Voor de vroege vogels is ook Jingle Bells op zijn Minions al te bewonderen en hiermee kan kerst nooit te vroeg komen.

Minions is een vrolijke avondvullende film rond de gele, pilvormige wezentjes waarmee een rechtstreekse aanval op de lachspieren wordt gedaan. Het 3D-effect heeft ook in de thuisbioscoop zo zijn uitwerking, waarbij zowel dieptewerking goed uitpakt als dat er soms daadwerkelijk iets op je af lijkt te komen. Daarnaast is de release van Universal er eentje van de bovenste plank, waarbij jong, oud en de liefhebber van de achtergronden bij een animatiefilm compleet verzadigd zullen raken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer