Miracles from Heaven

Informatie

RegiePatricia Riggen
Jaartal2016
Releasedatum21-09-2016
Speelduur109 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJennifer Garner, Martin Henderson, Kylie Rogers, John Carroll Lynch, Eugenio Derbez en Queen Latifah

2011, Texas. De 10-jarige Anna lijdt aan een zeldzame en ongeneeslijke bewegingsstoornis van de darm, waardoor zij van de ene op de andere dag geen voedsel meer volgens de normale wijze tot zich kan nemen. Haar moeder Christy blijft een heilig geloof houden in een remedie en de zoektocht hiernaar brengt hen naar het kinderziekenhuis van Boston. Dan krijgt Anna een dramatisch ongeval waarbij ze na een val van grote hoogte een bijna dood ervaring heeft. Anna blijkt als door een wonder genezen, iets dat de medici verstelt doet staan en de omgeving inspireert.

Twee jaar geleden wist Sony Pictures de rechten te bemachtigen om het wonderlijke verhaal van Christy Beam en haar dochter Annabel te verfilmen, beschreven in Miracles From Heaven: A Little Girl, Her Journey to Heaven, and Her Amazing Story of Healing. De film werd met wisselende kritieken ontvangen, iets dat een financieel succes uiteindelijk niet in de weg stond. Met zijn op geloof gebaseerde boodschap houdt de film het midden tussen een waargebeurd verhaal zoals we die in het verleden vaak op RTL4 zagen en een film gesponsord door de Evangelische Omroep. Hoe je de film kan waarderen zal dan ook grotendeels te maken hebben met de gedachte hoe je zelf tegenover geloof staat en in hoeverre je dus mee kan gaan in de uitleg van de gebeurtenissen.

De hoofdrol in de film is voor Jennifer Garner die, ondanks de zorg voor drie kinderen en de echtscheiding van Ben Affleck in de periode dat deze film werd opgenomen, haar carrière niet bepaald op een lager pitje heeft gezet. Waar zij recent nog liet zien haar mannetje te staan met geweldige bijrollen in films als Dallas Buyers Club en Danny Collins, draagt zij deze film met het grootste gemak. Ze krijgt tegenspel van de jonge Kylie Roger, Grey Anatomy-acteur Martin Henderson en de veelzijdige Queen Latifah. Al met al een zeer verdienstelijke cast die met Garner als meest bekende gezicht de juiste persoon heeft om de film in de spotlight te zetten.

Globaal genomen is het waargebeurde verhaal zeker interessant, ondanks het feit dat er soms wat vrijheden zijn genomen met de gebeurtenissen zoals deze zich daadwerkelijk hebben afgespeeld. Dit gezegd hebbende zijn er ook mensen die hun twijfels hebben bij het verhaal van de Beam familie, maar tot op heden heeft niemand dit kunnen bewijzen. Een heus wonder dus en deze film is dan ook een heerlijke film voor ieder die gelooft of wil geloven. Toch is het juist bij het geloof dat de film een pijnlijke stap te ver gaat. Iets dat vooral ongelovigen zal doen walgen.

Zo ligt de religieuze boodschap soms veel te dik op de film. Een goed voorbeeld hiervan zien we in de zieke en ongelovige Haley en haar vader Ben, met wie Christy en Anna bevriend raken in Boston. Na het wonder rond Anna verschijnt Ben weer ten tonele om even te onderstrepen dat hij Anna gelooft en dat Haley ondertussen is overleden. Maar wel vermeld hij even dat zij vredig is overleden nadat Anna haar in aanraking bracht met het geloof. Hierdoor is de film soms niets minder dan regelrechte propaganda en lijkt het gewoonweg een manier om het geloof aan de man te brengen. Daar verandert zelf een ongelovige in de kerk waar Christy het wonder verspreidt niets meer aan.

Extra’s:
∙ Audiocommentaar met Patricia Riggen en Randy Brown
Een zeer informatieve commentaaktrack die niet alleen ingaat op het technische aspect van het maken van de film, maar ook op de vertaling van het echte verhaal naar het scherm en de keuzes die daarbij gemaakt zijn.
∙ Wonderen in overvloed: Het maken van Miracles from Heaven (9:16) De welbekende blik achter de schermen waarbij cast en crew het thema van de film bekijken, alsmede hun band met de echte familie.
∙ Getuigen (9:09) De echte familie Beam kijkt terug op het wonder.
∙ Your Words muziekmontage (3:47) Het nummer van Third Day, voorzien van clips uit de film.
∙ Verhalen van Annabel (6:17) Een blik op de tijd die Annabel in het ziekenhuis doorbracht en hoe haar leven er vandaag de dag uit ziet.
∙ De hemel creëren – Conceptuele kunstexploratie (3:48) Een wat korte featurette over het ontwerp van de hemelscène.
∙ Verwijderde scenes (13:33) Een vijftal verwijderde scènes.

Miracles from Heaven is de verfilming van het verhaal over de wonderlijke genezing van de jonge Annabel Beam. De filmliefhebber kan zijn hart daarnaast ophalen bij een uitstekende performance van Jennifer Garner. Wel is de film volledig bekeken vanuit een soms wat extreem en vooral veel te onrealistisch religieus oogpunt. Zo wordt op een bijna drammerige toon gepretendeerd dat al het goede wordt beloond. Een toontje wat riekt naar propaganda en zorgt voor een bijsmaak die voor vele lastig zal zijn om weg te poetsen. Het maakt van Miracles from Heaven vooral een film voor mensen die (willen) geloven.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

29 september, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer