Missing (Saknad)

Informatie

RegieColin Nutley
Jaartal2017
Releasedatum27-03-2018
Speelduur180 minuten
DistributeurLumiére
CastHelena Bergström, Molly Nutley, Johan Widerberg, Johan H:Son Kjellgren, Samuel Fröler en Mattias Nordkvist

Bogesund is een afgelegen stadje midden in de Zweedse Bijbelgordel. Zoals in de meeste kleine stadjes gebeurt er vrij weinig… Tot langs de weg een dode jonge vrouw wordt gevonden en kort daarna het jonge meisje Emelie verdwijnt. Kort daarvoor is Maya Silver vanuit Stockholm teruggekeerd naar Bogesund om haar dochter Rebecka a.k.a. Becky op te zoeken. De band tussen Maya en haar dochter is niet erg goed. Wegens het plotselinge overlijden van de plaatselijke politiecommissaris krijgt Maya al snel de leiding over het onderzoeksteam. De dorpelingen worden steeds onrustiger als lang verborgen geheimen worden onthuld. Zeker als blijkt dat kerk en religie daarbij een grote rol spelen.

Missing, of in het Zweeds Saknad, is gebaseerd op de gelijknamige tweede roman van Karin Anna Alvtegen. Deze Zweedse schrijfster is de kleindochter van politicus Gunnar Ericson, de broer van schrijfster Astrid Lindgren. Bekende werken van Lindgren zijn onder andere Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter. Alvtegen zette zichzelf twee jaar na haar debuutroman Skuld (Schuld) op de kaart met de roman Saknad (Voorvluchtig). In 2001 werd deze roman namelijk bekroond met de Glazen Sleutel en vertaald in het Engels. Acht jaar later werd haar roman ook nog eens genomineerd voor de Edgar Allan Poe Award. Letterlijk zit het zwart op wit dus wel goed met het verhaal van Missing. Helaas is dit totaal niet terug te zien in het verhaal van de miniserie.

Doorgaans bevat een serie van Scandinavische afkomst zes afleveringen of zelfs meer. Missing daarentegen is een vierdelige miniserie. Het aantal afleveringen is een manco dat al snel aan het begin van de serie duidelijk merkbaar is. Missing bevat namelijk weinig tot geen diepgang en moet het doen zonder echte plotwendingen. Hierdoor is het verhaal vrij dertien in een dozijn en is het einde niet echt bevredigend. Daarnaast vallen bepaalde ontwikkelingen in het onderzoek soms bijna uit de lucht. Hierdoor lijkt het onderzoek voor de kijker vlotter te verlopen, dan in de serie daadwerkelijk het geval is. Dit is iets waardoor het de serie ontbreekt aan spanning. Waarschijnlijk was het geheel een stuk boeiender geworden door het toevoegen van een of twee afleveringen.

Missing werd geregisseerd door de van oorsprong Britse filmmaker Colin Nutley. Daarnaast werkte hij samen met Peter Lindblom ook nog eens aan het script. Opvallend is dat in deze miniserie prominente rollen zijn weggelegd voor Nutleys vrouw Helena Bergström, die Maja speelt, en hun dochter Molly Nutley, die Becky speelt. Naast Maja en Becky zitten er nog tal van andere personages in Missing. Eigenlijk gewoonweg teveel voor de duur van de serie. Hierdoor is er weinig ruimte voor karakterontwikkeling en blijven alle personages behoorlijk vlak. Al weet Johan Widerberg als Stein, de pastor van de kerk, nog de meeste indruk te maken. Helaas blijf je met veel onbeantwoorde vragen achter. Waarom heeft Maja bijvoorbeeld ooit Bogesund verlaten? En waarom is de band tussen Maya en haar dochter niet zo best? Wat wel positief is aan Missing zijn de prachtige beelden van het Zweedse landschap. Deze kunnen de serie alleen niet redden.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases die net uit zijn en die binnenkort uitkomen.

Missing is een miniserie waarvan het verhaal zwart op wit wel goed zit. Helaas slaat de serie op zo’n beetje alle vlakken de plank mis. De serie bevat namelijk weinig tot geen diepgang en moet het doen zonder echte plotwendingen. Hierdoor is de serie te voorspelbaar en het einde is niet echt bevredigend. Daarnaast bevat Missing gewoonweg teveel personages en hierdoor is er weinig ruimte voor karakterontwikkeling. Problemen die wellicht niet waren voorgekomen door het toevoegen van een of twee afleveringen. Een positief puntje aan de serie zijn de prachtige beelden van het Zweedse landschap. Helaas kunnen deze de serie niet boven de middelmaat uit laten steken.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

17 april, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acfb4d654018_selected-products" products="9200000088915494" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer