Mission: Impossible – Rogue Nation

Informatie

RegieChristopher McQuarrie
Jaartal2015
Releasedatum15-12-2015
Speelduur131 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames, Alec Baldwin & Rebecca Furgesson

Na de zoveelste roekeloze missie wordt het IMF (Impossible Mission Force) ontbonden en worden al hun werkzaamheden overgedragen aan de CIA. Ethan Hunt is echter het zeer gevaarlijke Syndicate op het spoor en besluit om zonder hulp van hoger hand de criminele organisatie op te sporen en uit te schakelen. Samen met de hulp van zijn oude teamleden en de mysterieuze Britse spion Ilsa Faust gaat hij de strijd aan, maar moet hij er tegelijkertijd voor zorgen dat hij uit handen blijft van de CIA. Een race tegen de klok begint om de wereld te redden op wellicht hun meest onmogelijke missie ooit.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat we dit jaar rond de kerstdagen naar de nieuwe Mission: Impossible-film in de bioscoop konden, maar grote titels als Spectre en vooral Star Wars: The Force Awakens goede roet in het eten. Gelukkig verliepen de opnamen van de vijfde film in de reeks zeer soepel, waardoor studio Paramount besloot om de film ruim een half jaar eerder uit te brengen in de ietwat veiligere zomerperiode van dit jaar. Een goede beslissing want de film was één van de succesvolste zomerblockbusters en krijgt bovendien dezer dagen een nieuwe kans op succes onder de kerstboom als dvd of Blu-ray uitgave.

Aan populariteit geen gebrek voor de actievolle reeks met superster Tom Cruise die al sinds 1996 in de huid kruipt van geheim agent Ethan Hunt. Iedere film weet miljoenen mensen naar de bioscoopzalen te lokken en dit vijfde deel is daarop geen uitzondering. Met een wereldwijde opbrengst van meer dan 680 miljoen Dollar komt de film net een paar miljoen te kort om zijn voorganger (Ghost Protocol uit 2011) van de troon te stoten, maar het succes geeft eens te meer aan dat men geen genoeg kan krijgen van deze filmreeks. En terecht, want het mag na zoveel delen duidelijk zijn dat Cruise niet voor de makkelijke weg kiest en zijn films iedere keer weer een nieuwe en spannende beleving maakt voor de kijker. De basis hiervan is de bewuste keuze om voor ieder deel een andere regisseur aan het roer te zetten. Regisseur van dienst is ditmaal Christopher McQuarrie die vooral als scenarist in Hollywood goed te boek staat en al eerder samenwerkte met Cruise. Pas na het maken van de actiefilm Jack Reacher, ook met Tom Cruise, was het voor de superster duidelijk dat hij McQuarrie ditmaal ook achter de camera voor zijn nieuwste Mission: Impossible-film wilde hebben.

Een goede keuze van Cruise, want ondanks de wat matig ontvangen Jack Reacher weet Christoper McQuarrie wel degelijk hoe hij om moet gaan met groteske actiefilms als Rogue Nation. De film blinkt dan ook uit in prima actiescènes die door McQuarrie vakkundig in beeld worden gebracht. Uiteraard wordt hij hier wel geholpen door Tom Cruise die wederom de meest waanzinnige stunts voor zijn rekening nam waardoor de film eigenlijk nog spectaculairder wordt. Daarnaast weet McQuarrie ook het verhaal over Ethan Hunt in zijn strijd tegen het gevaarlijke Syndicate de gehele film boeiend te houden zonder de zich te verliezen in lastige plottwist of dramatische aangelegde scenes die de vaart uit de film zouden kunnen halen. Het is dus maar goed dat Cruise hem gevraagd heeft om ook de aankomende zesde titel voor zijn rekening te nemen. Want ondanks dat deze keuze indruist tegen de oorspronkelijke filosofie van Cruise en de filmreeks, voelt het als een logische keus om zijn talent voor dit soort films nogmaals te benutten.

Extra’s: Voor wie na het zien van de film nog geen genoeg heeft van Mission: Impossible kan opgelucht ademhalen, want er staat maar liefst 45 minuten aan bonusmateriaal op de schijf. Het mag hierbij vast geen verrassing heten dat het meeste materiaal is gericht op de waanzinnige stunts die de film rijk is en die door Tom Cruise zelf zijn uitgevoerd. Een audiocommentaartrack van Cruise en regisseur Christopher McQuarrie maken de goedgevulde uitgave compleet.

Mission: Impossible – Rogue Nation is wederom een zeer vermakelijk deel in de succesvolle filmreeks rond geheim agent Ethan Hunt die ook dit keer weer tot de nok toe gevuld is met de meest waanzinnige stunts. Het is daarbij een groot pluspunt dat regisseur en schrijver Christopher McQuarrie het verhaal prima op gang weet te houden en nergens verzandt in oninteressante zijplotjes die de vaart uit de film zouden kunnen halen. Het is nog maar de vraag of hem dat ook gaat lukken voor het onvermijdelijke zesde deel waarbij hij wederom de touwtjes in handen zal krijgen, maar het resultaat van deze film is veelbelovend.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.

16 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer