Modern Family – seizoen 9

Informatie

RegieJames Bagdonas, Jim Hensz, Fred Savage, John Riggi, Beth McCarthy-Miller, Jeffrey Walker, Gail Mancuso, Steven Levitan, Jaffar Mahmood, Chris Koch en Eric Dean Seaton
Jaartal2017-2018
Releasedatum04-09-2019
Speelduur420 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastEd O'Neill, Sofía Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Eric Stonestreet, Sarah Hyland, Ariel Winter, Nolan Gould, Mira Sorvino, Vanessa Williams, Chazz Palminteri, Chris Martin en Billy Crystal

Er gebeurt weer het nodige in de Pritchett-Dunphy-Tucker clan, geleid door Jay Pritchett. Zo neemt Jay de hele family mee op een vakantie om getuige te zijn van een zonsverduistering, terwijl hij zich intussen ook begint af te vragen hoe hij herinnert zal worden na zijn overlijden. Nu de kinderen van Jay’s dochter Claire en haar man Phil het ouderlijk huis hebben verlaten, proberen zij niet alleen jong en jeugdig te blijven, ook ontdekken zij dat Alex zich op de universiteit beter weet te redden dan zij dachten. Manny op zijn beurt heeft het lastig om afscheid te nemen als Jay en Gloria hem naar college brengen. En Haley krijgt niet alleen een onverwachte kans bij haar nieuwe baan, ook neemt zij haar vriendje Arvin, een geniale astrofysicus, maar nee het Dunphy-huis om kennis te maken met Phil, Claire en Luke. Opnieuw bieden deze drie unieke huishoudens ons een hilarisch kijkje in het warme, soms ook komische gezinsnest van een moderne familie.

In 2009 ging Modern Family van start, een televisieserie die het midden houdt tussen een sitcom en een mockumentary en gaat over oorspronkelijk drie en uiteindelijk vier gezinnen die samen één grote familie vormen. Al direct bij aanvang bleek de serie een enorm succes, wat zich uitbetaalde in een jaarlijkse verlenging en een flink aantal prijzen. Zo won de serie al vier keer de ‘Emmy Award’ voor beste komedie en een Golden Globe in dezelfde categorie. Het is dan ook niet zo vreemd dat televisienetwerk ABC in mei 2017 besloot om de serie te vernieuwen voor een negende en tiende seizoen. Deze wordt overigens nog gevolgd door een elfde seizoen, dat op dit moment te zien is op de Amerikaanse televisie en tevens het laatste seizoen zal zijn.

Het belangrijkste gezicht van de serie is acteur Ed O’Neill. Hij speelt Jay Pritchett, het hoofd en vader van de familie. O’Neill is iemand die al sinds begin jaren 80 carrière maakt als acteur en die ondanks rollen in diverse films vooral bekend is van zijn werk voor het kleine scherm. Meest in het oog springende hierbij is natuurlijk zijn rol als Al Bundy in de langlopende serie Married… with Children. Nadat deze serie stopte in 1997 leek het voor het grote publiek even wat rustiger om zijn persoon te worden, maar O’Neill zat juiste allesbehalve stil, wat in 2009 resulteerde in Modern Family. Hij krijgt gezelschap van de bloedmooie Columbiaanse Sofia Vergara, vooral bekend van haar even sexy als absurde rol in Machete Kills, als zijn veel jongere vrouw Gloria. Daarnaast vinden we nog publiekslieveling Rico Rodriguez II als hun zoon Manny en een verder flink diverse cast om de drie families te vertolken. Daarnaast zien we ook nog geregeld gastacteurs voorbij komen, zoals dit seizoen Chazz Palminteri, Chris Martin en Leslie Mann.

De laatste jaren is Modern Family uitgegroeid tot een van dé feelgood series van het moment, waarbij hooguit in The Big Bang Theory een gelijke wordt gevonden. Beide series lopen ondertussen op hun eind, maar passen zonder enige twijfel in een rij met series als Friends en How I Met Your Mother. Ondanks dat de kritische kijkers vinden dat de kwaliteit wel wat minder is geworden, is de serie onverminderd succesvol. Dat de serie nooit heeft geprobeerd om te gaan sleutelen aan de succesformule is vast een van de belangrijkste redenen, al zorgt dit er ook voor dat er van vernieuwing al jaren geen sprake meer is. Wel is het leuk dat kijkers in de jaren zijn meegegroeid met de personages, vooral de kinderen. Zo zijn Rico Rodriguez en Nolan Gould (Luke Dunphy) gegroeid in hun komische mogelijkheden en is Sarah Hyland (Haley Dunphy) uitgegroeid van kindsterretje tot een prachtige jonge vrouw. Toch is het O’Neill die keer op keer de show steelt, zeker in zijn onderonsjes met Eric Stonestreet (Cameron Tucker).

Extra’s: Naast de 22 afleveringen, die netjes zijn verspreid over drie discs, is er naast een plichtmatige bloopercompilatie geen bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.
· Bloopers (06:16) De leuke, maar toch ook verplicht aanvoelende bloopercompilatie.

Modern Family – seizoen 9 is, ondanks dat het nieuwe en fris er ondertussen wel echt vanaf is, precies wat de trouwe volgers van de serie mogen verwachten. Modern Family is zo’n lekkere serie voor tussendoor. Met een prettige speelduur van amper 25 minuten is het soms gewoon heerlijk om lekker even weg te zakken in andermans conflicten en gekkigheden, alsof je even een blik werpt over de schutting bij je buren. Eigenlijk is er nooit wat aan de formule van de serie veranderd, maar toch is het uiteindelijk allemaal even komisch als liefdevol. Maar goed, juist daar zit natuurlijk ook de kracht van de serie. Ook de mix van personages is gewoon zeer sterk. Natuurlijk steelt Ed O’Neill nog steeds met regelmaat de show, maar vooral Phil en Claire kibbelen lekker voort en ook alle kinderen worden eigenlijk alleen maar interessanter. Het einde van de serie nadert dan wellicht, maar tot die tijd kunnen we nog twee seizoenen tegemoet zien. Twee seizoenen die hopelijk hetzelfde vermakelijke niveau weten te bieden als dit seizoen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 oktober, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8f23abb6780_selected-products" products="9200000089279602,9200000076468628,9200000055557502,9200000040226108,9200000025906681" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer