Mon Roi

Informatie

RegieMaïwenn
Jaartal2015
Releasedatum03-12-2015
Speelduur126 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastVincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel en Isild le Besco

Tony is herstellende van een zware knieblessure na een ski-ongeval. Naast een fysieke blessure is het duidelijk dat ze een vrouw is die gebukt gaat onder haar verleden. Tegelijkertijd zien we hoe zij eerder in haar leven in de ban raakt van de charmante Georgio, een restauranteigenaar die alles heeft en kan krijgen wat zijn hartje begeert. Maar na een periode van hevige verliefdheid, blijkt Georgio ook zijn zwarte kant te hebben. Terugvechtende van haar blessure is het voor Tony ook een kans om terug te kijken op haar relatie en een moment om de rust te vinden om de zware jaren met Georgio te verwerken.

Maïwenn is een Franse actrice, bekend uit onder andere Leon: The Professional en The Fifth Element, die in 2011 hoge ogen gooide als regisseuse met Polisse. Dit jaar leverde ze pas haar volgende film af, die zorgde voor een acht-en-een-halve minuut durende staande ovatie op het Filmfestival van Cannes. De film kan rekenen op sterke acteerprestaties. Zo werd Emmanuelle Bercot voor haar rol van Tony niet voor niets bekroond met de prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes. Het is gelijk duidelijk hoe zij gebukt gaat onder iets in haar leven. Wat daarbij natuurlijk al niet helpt is dat zij van nature een onzekere vrouw is. Verweven met de beelden van de revalidatie zien we haar leven met Georgio, een rol van Vincent Cassel, en de man achter de oorzaak van haar mentale staat.

Georgio gaat stijlvol gekleed en met een mooi appartement en een baan als restauranthouder lijkt hij alles wat Tony zoekt. Schijn bedriegt, want onder de oppervlakte zit een manipulerende man. Een rol op het lijf geschreven van Cassel, die met één oogopslag een totaal andere wending aan zijn doen en laten kan geven. Het ene moment is hij charmant als geen ander en het andere moment een gluiperd met dubieuze bedoelingen. Als we aan het begin van de film Tony een berg af zien skiën, krijgen we nooit te zien hoe het ongeluk tot stand komt. Het blijft hierdoor in het midden of ze daadwerkelijk een ongeluk heeft gekregen of dat het een mislukte zelfmoordpoging is geweest. Ondanks dat we daarna overschakelen naar het verliefde begin van de relatie tussen Georgio en Tony weten we door het begin en de revalidatie dat er iets is gebeurd. Het is het moment dat de interesse van de kijker wordt gegrepen.

In het vervolg van de film zien we hoe de band tussen het verliefde stelletje zich ontvouwt, waarbij Georgio meermaals zijn charmes gebruikt om het wantrouwen van Tony van tafel te vegen. Dat hem dit geloofwaardig lukt is overigens volledig te danken aan de acteerkwaliteiten van Cassel, die hier één van zijn sterkste rollen neerzet. De situatie van Tony is er eentje waarvan velen zullen zeggen ‘maar dan ga je toch weg’, waarbij veel anderen zich of zullen herkennen of op z’n minst zullen toegeven dat het leven soms niet zo makkelijk is. Zelfs als Georgio steeds meer begint te draaien en ‘situaties moet rechtzetten’ uit het verleden laat zij hem zonder al teveel commentaar begaan. Niet zo vreemd, want altijd heeft hij zijn antwoord klaar. Toch raakt Tony ongemerkt meer en meer verwijderd van de gelukkige vrouw die zij ooit was, en dat in een poging het ware geluk te vinden. Een wrange constatering.

Mon Roi toont ons op een treffende wijze dat liefde echt blind kan maken. Voor je het weet ben je in de ban van een manipulerende partner die alles zo draait alsof het jouw schuld is, waardoor je gelukkige leven opeens ver weg lijkt. En door de omstandigheden lijkt er amper iets wat je nog kan doen. Je bent een passagier in je eigen leven en alles gaat zo snel, dat het moeilijk is om de wellicht nodige afstand van elkaar te nemen. Dat de ander duidelijk de dominante in de relatie is, daarbij voorzien van gladde praatjes, maakt het er niet makkelijker op. Mon Roi is dan ook een greep uit het leven van teveel mensen die te lang een ongelukkig leven leiden. Het levert een confronterende, harde, pijnlijke en tegelijkertijd rake film op. Daarbij geholpen door het voortreffelijke acteerwerk van Bercot en Cassel.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

2 december, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer