Money Monster

Informatie

RegieJodie Foster
Jaartal2016
Releasedatum05-10-2016
Speelduur99 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastGeorge Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Dominic West, Giancarlo Esposito en Caitriona Balfe

De zelfverzekerde en vrij arrogante tv-presentator Lee Gates en zijn producer Patty bevinden zich op het hoogtepunt van hun carrière met hun show Money Monster. Dit tv-programma adviseert de eerlijke hardwerkende burger welke aandelen ze moeten kopen of verkopen. Als Lee een hightech aandeel promoot dat plotseling op mysterieuze wijze crasht, wordt hij live op tv gegijzeld door Kyle Budwell. Kyle is een woedende investeerder die alles verloren heeft nadat hij vol ingezet had op dat ene aandeel welke door Lee gepromoot werd. Onder het toeziend oog van miljoenen kijkers moeten Lee en Patty in een gespannen race tegen de klok het mysterie zien te ontrafelen. Ze merken al gauw dat er meer aan de hand is en bevinden zich middenin een samenzwering van de hedendaagse hightech wereldwijde markt.

De crash en corruptie van Wall Street is vandaag de dag nog steeds een trendy onderwerp in Hollywood. De filmindustrie heeft in zekere zin veel profijt gehad van het ineen storten van de kredietcrisis en politiek getinte thema’s zijn eveneens in trek. In The Wolf of Wall Street toonde Martin Scorsese op geniale en maatschappijkritische wijze hoe ver je het kunt schoppen als beursmakelaar, om door middel van verkooppraatjes onwetende mensen te laten investeren in waardeloze aandelen. Afgelopen jaar bracht Adam McKay ons The Big Short, die bijna satirisch vertelde over het ineenstorten van de Amerikaanse huizenmarkt. Regisseur Jodie Foster gooit het met Money Monster over een iets andere boeg en tracht het Wall Street onderwerp te mengen met de invloed van tv-maatschappijen in een actueel en modern tijdperk.

Money Monster wordt omschreven als een thriller maar deze aanduiding lijkt toch echt iets te hoog gegrepen. Het is niets meer dan een gijzeldrama die een poging doet om kritiek te uiten op de macht van de hedendaagse politiek en hoeveel invloed de tv-wereld heeft om mensen te overtuigen hun welverdiende spaargeld te investeren in aandelen. Lee Gates (gespeeld door George Clooney) is de egocentrische tv-presentator van de show genaamd Money Monster en schroomt er niet voor om alle kijkers op clowneske wijze te versieren met kapitalisme. Hij krijgt hierbij ondersteuning van producer Patty Fenn (Julia Roberts) die vanachter de schermen voortdurend met hem in contact staat. Kyle Budwell (sterk geacteerd door Jack O’Connell) is slachtoffer van Lee’s mooie praatjes en hij is uit op wraak nadat hij 60.000 dollar verloren heeft.

Waar Foster niet helemaal in slaagt, is het zaaien van twijfel over de gegronde of ongegronde aantijgingen van de gijzelnemer. Want waar het in het eerste half uur nog lijkt op een eenmansactie van iemand die zich heeft laten manipuleren, zoals zovelen, ligt het vrij snel voor de hand dat er een complot op hoger niveau gaande is. George Clooney zit goed op zijn plek als de arrogante tv-presentator, al krijg je wel de indruk dat hij bij vlagen op de automatische piloot acteert. Daarnaast is het teleurstellend dat je nergens in de film het gevoel krijgt dat zijn leven op het spel staat, wat ernstig ten koste gaat van de spanning. Gelukkig weet Money Monster wel te vermaken en blijft het interessant om inzicht te krijgen in de manier waarop mensen gemanipuleerd worden. In dit geval een man die heilig gelooft in wat hij ziet, hoort en wat zijn instinct hem verteld.

Extra’s:
George Clooney: De “Money Man”: (05:27) Een discussie over het karakter van George Clooney, de show die hij presenteert, de ontwikkeling van zijn rol en de bijdrage die hij geleverd heeft.
Binnenin De Tijdbom: (09:55) Een blik op het dramatische van de film, de technische constructie, de samenwerking van Clooney en Roberts en de regie van Foster.
Analyse Van Een Scene: De Ontknoping: (07:09) De cast en crew van de film bespreken de motivaties van de personages tijdens het einde van de film.
Verwijderde Scenes: Een reeks korte scenes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben.
Videoclip “What Makes The World Go Round” van Dan The Automator: (03:05)

Money Monster is een gijzeldrama dat probeert om zowel maatschappijkritisch te zijn als een spannende film. Het resultaat is dat het zeker slaagt als een vermakelijk drama met een actueel onderwerp, maar als thriller niet helemaal goed uit de verf komt. Het geeft tot op zekere hoogte reden tot nadenken, zonder daarbij aandacht te verliezen dat het ook gewoon een film is. George Clooney en Julia Roberts zijn degelijk maar krijgen nergens echt de ruimte om uit te blinken. Dit geldt zeker niet voor Jack O’Connell die zeer overtuigend is als kidnapper van Clooney en waarvoor je naast medelijden, zelfs sympathie krijgt. Money Monster komt als film met een kritische blik op Wall Street en de hedendaagse tv niet volledig uit de verf, maar is wel onderhoudend genoeg om je iets meer dan anderhalf uur mee te vermaken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

19 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer