Monsieur Chocolat

Informatie

RegieRoschdy Zem
Jaartal2016
Releasedatum21-04-2016
Speelduur110 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment
CastOmar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet & Frederic Pierrot

De clown Footit is eind negentiende eeuw al jaren een vast begrip in het circus van Delvaux, maar zijn hoogtijdagen lijken achter hem te liggen. Om het publiek opnieuw voor zich te winnen besluit hij om samen te werken met de gekleurde Kananga die op dat moment werkzaam is als woesteling in zijn eigen act. Kananga veranderd zijn naam in Chocolat waarmee het eerste clownsduo is geboren. Footit en Chocolat kennen grote successen en proberen hun geluk te beproeven in Parijs waar ze worden behandeld als sterren. Maar kan Chocolat wel omgaan met alle roem, het grote geld en de constant voelbare haat tegen zijn afkomst?

Met de Franse komiek Omar Sy, die wereldberoemd werd door zijn rol in het prachtige Intouchables, prominent op de filmposter zou je als bioscoopbezoeker wellicht denken dat er vooral veel te lachen valt in Monsieur Chocolat. De film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de clown Chocolat heeft echter meer te bieden dan een snelle lach. Bovendien krijgt Sy de kans om te laten zien dat hij meer in zijn mars heeft dan de lolbroek uithangen. De rol van één van de bekendste clowns uit Frankrijk lijkt hem zelfs haast op het lijf geschreven. Het maakt het des te jammer dat de rest van de film helaas niet net zo veel indruk weet te maken als zijn hoofdrol.

Hiervoor mankeren er helaas een aantal zaken aan de film die er voor zorgen dat deze niet zal uitgroeien tot een klassieker van de Franse cinema. Zo blijkt dat de makers pretenderen het ware verhaal van Chocolat te vertellen, maar zijn er heel veel zaken aangepast om de vaart in de film er iets meer in te houden en vooral bij te dragen aan het dramatische effect van de film. Dat zou op zich geen negatief punt hoeven te zijn, ware het niet dat de film aanvoelt als een vluchtige blik op het leven van de Franse clown. Er worden namelijk heel veel, soms erg belangrijke, gebeurtenissen te snel doorheen gejaagd. Daarentegen blijven andere zaken liggen die wel worden opgebouwd, zoals de voelbare haat tegen zijn afkomst, maar die helaas nergens worden afgerond.

Het is jammer dat de film wat onevenwichtig aanvoelt, want andere elementen aan de film zijn namelijk dik in orde. Zo is de al eerder genoemde Sy perfect gecast als de clown Chocolat en is er qua aankleding kosten noch moeite gespaard om het Frankrijk ten tijde van de Belle époque tot leven te wekken. Ook qua camerawerk valt er weinig op de film aan te merken. Alleen kunnen deze zaken helaas niet verhullen dat Monsieur Chocolat niet meer is dan een mooi gemaakte film die een beter script had verdiend.

Monsieur Chocolat had op voorhand de potentie om uit te groeien tot een klassieker van de Franse cinema, maar helaas steekt het onevenwichtige script hier een stokje voor. De makers proberen het leven van Chocolat er in 110 minuten doorheen te jagen waardoor sommige zaken niet geheel uit de verf komen of zelfs maar lichtjes worden aangestipt zonder op een later tijdstip te worden afgerond. Qua aankleding is de film tot in de puntjes verzorgd en gelukkig maakt de hoofdrol van komiek Sy een hoop goed. Met deze film laat Sy zien meer in zijn mars te hebben dan de rol van goedlachse grappenmaker. Dit is alles echter niet genoeg om een blijvende indruk op de kijker achter te laten.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment Nederland voor de screenerlink.

20 april, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer