Mortal Kombat 4K

Informatie

RegieSimon McQuoid
Jaartal2021
Releasedatum13-07-2021
Speelduur110 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastLewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Joe Taslim, Mehcad Brooks, Matilda Kimber, Chin Han & Hiroyuki Sanada

Cole Young is een uitgerangeerde MMA-vechter die tegenwoordig voor een habbekrats een gevecht aangaat met een ander om zo zijn gezin financieel te kunnen ondersteunen. Zijn leven neemt echter een drastische wending als hij oog-in-oog komt te staan met de bovennatuurlijke Sub-zero die hem tracht te vermoorden om zijn eeuwenoude bloedlijn. De voor Cole onbekende Jax schiet hem echter te hulp en brengt hem zo op het spoor van een complex toernooi tussen verschillende werelden dat ook wel bekend staat als Mortal Kombat. Cole besluit om zijn roeping te volgen en in training te gaan bij Raiden; een eeuwenoude god die de taak heeft om de Het Rijk van de Aarde te beschermen. Maar tijdens de training gaat het mis als Shang Tsung, de aartsvijand van Raiden, ten tonele verschijnt en tracht de vechters al voor het toernooi uit te schakelen. Het is aan Cole en de andere leerlingen van Raiden, waaronder Liu Kang en Kung Lao, om Tsung en zijn vechters te stoppen. Maar lukt dat hen ook nu hun training nog niet compleet is en ze nog niet allemaal volledig beschikken over hun speciale krachten?

Wie aan Mortal Kombat denkt zal, naast de hele rits aan games die sinds 1992 in verschillende hoedanigheden zijn verschenen, vooral ook denken aan de cut-film uit 1995 van regisseur Paul W.S. Anderson. De film heeft de tand des tijds bijzonder slecht doorstaan, maar kan nog steeds rekening op een grote groep fans die de actiefilm een warm hart toedraagt. Ongetwijfeld versterkt door een waas van nostalgie naar een tijd waarin Mortal Kombat het beste was wat gameverfilmingen te bieden hadden. Bovendien waren we in die tijd nog niet heel veel gewend op het gebied van effecten die uit de computer kwamen rollen, dus alles was al snel spectaculair en indrukwekkend. Toch heeft het succes van die film niet geleidt tot een stortvloed aan Mortal Kombat-films. Ongetwijfeld te danken aan het zeer matige vervolg dat in 1997 verscheen. Het heeft uiteindelijk een dikke 24 jaar moeten duren voordat een nieuwe Mortal Kombat-film het levenslicht zou zien. Maar is de film het lange wachten ook waard geweest?

Tja, hoeveel kun je verwachten van een film die gebaseerd is op een game waarin het eigenlijk alleen maar om knokken draait? Is het echt eerlijk om een meeslepend verhaal te verwachten als de basis als vrij discutabel is? Debuterend regisseur Simon McQuoid doet in ieder geval zijn best om zijn Mortal Kombat een eigen draai te geven en tegelijkertijd de langlopende geschiedenis van de game-reeks eer aan te doen. Een combinatie die in ieder geval genoeg spektakel oplevert waar fans van de games in ieder geval heel erg blij van zullen worden. Het rooster aan vechters in de film is nog wat beperkt, er moet nog wat verrassends overblijven voor de toekomst tenslotte, maar ze zijn stuk voor stuk in lijn met het origineel waar op ze gebaseerd zijn. Inclusief oneliners die er op sommige momenten helaas net iets te geforceerd uit komen, maar goed… ook in de games zelf hebben ze op het moment dat ze worden uitgesproken ook niet altijd even veel nut.

Wat wellicht het grootste punt is voor de verstokte fans om overheen te stappen, is de toevoeging van het personage Cole Young die als de spil van de film. Young is geen personage uit de games en is dus volledig voor de film bedacht. Op zich een goede keuze om daarmee de wereld van Mortal Kombat uit te leggen aan mensen die niet bekend zijn met de games, maar op zich ook een tikkeltje overbodig. De wereld van Mortal Kombat bestaat tenslotte uit honderden personages inmiddels, dus waarom niet al een reeds bestaand personage pakken en diens geschiedenis lichtelijk aanpassen ten gunste van de film? Regisseur Paul W.S. Anderson deed tenslotte ook een soortgelijke constructie voor zijn gameverfilmingen van Resident Evil en ook die keuze viel niet bepaald goed in de smaak bij de liefhebber.

Maar goed, we kunnen lang en breed uitweiden over bepaalde keuzes die regisseur McQuoid heeft gemaakt of dat het verhaal van Mortal Kombat op sommige momenten wensen overlaat, uiteindelijk draait het allemaal maar om één ding: bloederige actie. En daar zit Mortal Kombat gelukkig vol mee. Inclusief de welbekende fatilities die menig liefhebber in zijn stoel zal doen opspringen van genot. Mortal Kombat is wat dat betreft echt een film die gemaakt is voor iedereen die geen genoeg van de games kan krijgen en vooral onderuitgezakt op de bank wil genieten van creatieve manieren waarop iemand gedood kan worden. Alsof je over iemands schouder meekijkt die de game aan het spelen is. Mortal Kombat is als game-verfilming dus dubbel en dwars geslaagd. Helemaal in een kleurrijk 4K-jasje.

Extra’s: Naast de 4K UHD-disc, is ook de Blu-ray disc bijgesloten bij deze release. Mede hierdoor is er een hele rits aan bonusmateriaal te vinden op deze uitgave.
· Deleted Scenes (4:13) Een handvol scenes die de uiteindelijk film niet hebben gehaald. Meerdere scènes ogen slordig omdat ze uiteindelijk niet zijn voltooid.
· From Game to Screen: The Making of Mortal Kombat (21:30) De standard making of die een leuk kijkje achter de schermen biedt en daarnaast tjokvol zit met interviews. Ook leuk: cast en crewleden hebben het over hun ervaringen met de games.
· Mortal Kombat: Fan Favorite Characters (16:51) Een verzameling van 11 featurettes die allen ongeveer 980 seconden duren en inzoomen op 11 verschillende personages uit de film. Grappig genoeg ontbreken echter die van Reiko, Goro en Kabal.
· Fight Koreography (09:05) Een blik op de vechtscenes uit de film met een hoop materiaal van achter de schermen.
· Into the Krypt: Easter eggs of Mortal Kombat (04:11) Je zult er ongetwijfeld een paar hebben opgepikt, maar regisseur Simon McQuoid vertelt je welke easter eggs er allemaal in de film verstopt zaten.
· Anatomy of a Scene (11:57) Verdeeld in zeven losse afleveringen wordt er ingezoomd op bepaalde vechtscenes uit de film waarin de personages het tegen elkaar opnemen.

Mortal Kombat 4K is een game-verfilming pur sang die bij liefhebbers van de gelijknamige games enorm in de smaak zal vallen. Ergens gaat er nog een verhaaltje schuil over MMA-vechter Cole Young die zijn roeping achternagaat in de wereld van Mortal Kombat, maar eigenlijk is het allemaal van ondergeschikt belang. Mortal Kombat kijk je zoals je de games speelt: voor vette acties, liters bloed en snoeiharde fatalities. En daarvan is er genoeg in deze film van debuterend regisseur Simon McQuoid. Fans zullen wat dat betreft enorm blij zijn dat hun geliefde game-reeks eindelijk een film heeft gekregen die perfect aansluit bij de wereld die bedenkers Ed Boon en John Tobias ooit hebben bedacht. Dat het verhaal flinterdun is nemen we dan, net zoals bij de games, met het grootste gemak maar even voor lief. Come over here!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 juli, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer