mother!

Informatie

RegieDarren Aronofsky
Jaartal2017
Releasedatum24-01-2018
Speelduur121 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastJennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson, Brian Gleeson en Kristen Wiig

We zien hoe een man, een veelgeprezen dichter die worstelt met een schrijversblok, en vrouw hun intrek nemen in een huis dat recentelijk door brand werd verwoest. Al snel begint zij dingen in huis te zien die haar van streek maken. Op een dag klopt een hun vreemde man aan en vraagt om een kamer. De man stemt vrij snel toe en de vrouw volgt met enige tegenzin. De volgende dag arriveert de vrouw van de vreemdeling, ook om te blijven. De vrouw raakt al snel gefrustreerd over hun gasten, maar de man smeekt haar om ze te laten blijven. De vreemdelingen blijken liefhebbers van zijn werk en hij vertelt hun zelfs dat ze zolang mogen blijven als ze willen. Als ook de zoons van de vreemdelingen arriveren escaleert de boel echter in hoog tempo.

Regisseur Darren Aronofsky staat bekend om zijn eigenzinnige films, waarmee hij zich meer en meer in de kijker van het grote publiek wist te spelen. Waar Requiem for a Dream nog een voorbode was, bereikte zijn carrière via The Fountain en The Wrestler een voorlopig hoogtepunt met Black Swan. Het ambitieuze Noah wat hierop volgde was namelijk toch wat teleurstellend te noemen. Tijdens de opnames van Noah kwam hij al wel op het idee van mother!, waarop hij dit in vijf dagen uitwerkte tot een eerste versie van het script. Met deze film onderscheidt Aronofsky zich van zijn eerdere werk en laat hij de kijker meer dan ooit verward en vol vraagtekens achter. Het maakt de film vrij ontoegankelijk, al zegt dit natuurlijk niets over de kwaliteit van de film zelf.

Voor de film wist Aronofsky een indrukwekkende cast te verzamelen. Zo zijn de hoofdrollen voor Jennifer Lawrence en Javier Bardem, die de naamloze man en vrouw spelen, de eerste bewoners van het huis dat we in de film zien. Al snel krijgen zij gezelschap. Op de eerste dag in de vorm van Ed Harris en een dag later door Michelle Pfeiffer. Het zijn stuk voor stuk acteurs met een aanzienlijke staat van dienst die ook hier tonen de kwaliteit bezitten om de visie van Aronofsky treffend naar het beeld te vertalen. Andere rollen zijn er voor Brian en Dombhnall Gleeson, die net als in het echte leven ook hier broers zijn.

Het is lastig om mother! te beschrijven zonder teveel prijs te geven van het plot. De film komt traag op gang, om vervolgen gestaag op te bouwen richting een enerverende climax. Dit gebeurt vooral aan de hand van steeds weer nieuwe personen die het huis binnenkomen. Opvallend is dat de man hun keer op keer met open armen ontvangt en de vrouw zich steeds meer terugtrekt en ongelukkiger lijkt te zijn. Het is op dit moment dat de kijker meer en meer gaat zoeken naar verklaringen. Belangrijk is om al direct aan het begin van de film goed bij de les te zijn, want dit kan zeker helpen om de puzzelstukjes op de juiste plaats te brengen. Het helpt ook bij de zoektocht naar een verklaringen van de anarchie richting het einde van de film. Juist dit deel staat garant voor een stukje meesterlijke, maar ook vooral ongemakkelijke cinema.

Extra’s: Naast de film zien we twee inhoudelijk zeer sterke features die zijn bijgesloten als bonusmateriaal op de Blu-ray release.
· mother! The Downward Spiral (29:51) Een zeer sterke blik achter de schermen, waarin we niet alleen door cast en crew meegenomen worden in het productieproces, maar waarin we ook proefopnames zien. Opvallend is hoe Aronofsky deze feature opent met een uitleg waarom de film niet uitgelegd kan worden.
· The Makeup FX of mother! (06:45) Een feature waarin de focus volledig ligt op de makeup, waarbij makeup artist Adrien Morot ons langs zijn werk leidt.

mother! is een fenomenale film die de kijker nog lang na afloop in zijn greep zal houden. Het is zaak om direct bij aanvang goed op te letten om zo aan het einde de puzzel in elkaar te kunnen passen en de metaforen in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. Het is cinema op een manier die zeker niet aan iedereen besteed zal zijn, maar tevens ook cinema waar de liefhebber zijn vingers bij af zal likken. Het maakt van mother! tot een van de beste films van het afgelopen filmjaar, een meesterwerk dat zeker niet aan iedereen besteed zal zijn en waar mensen absoluut over na zullen praten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

23 januari, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a5b6693b6ba6_selected-products" products="9200000083337139,9200000083333207" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer