Mr. Robot – seizoen 3

Informatie

RegieSam Esmail
Jaartal2018
Releasedatum03-10-2018
Speelduur467 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström, Christian Slter, Michael Cristofer, Stephanie Corneliussen, Grace Summer, BD Wong, Bobby Cannavale en Rizwan Manji

Een week nadat Elliott door Tyrell werd neergeschoten, wordt hij wakker in het appartement van Angela. Ze informeert hem over de situatie en Elliot gaat tevergeefs op zoek naar Tyrell. Als hij in zijn eigen appartement komt treft hij Darlene aan, die nog gebroken is na het verlies van Cisco. Samen gaan ze naar een geheime ontmoetingsplaats voor hackers, met het plan om fase 2 van de 5/9 hack te verijdelen. Ze weten hierin te slagen maar worden gevangen genomen door leden van de Dark Army. Elliot weigert om fase 2 te herstarten. Hierna begint hij na te denken over zijn acties en de gevolgen daarvan voor de wereld. Hij ontmoet Angela en vraagt haar om een baan bij E Corp om de hack ongedaan te kunnen maken. Die nacht komt Mr. Robot tevoorschijn en Angela neemt hem mee naar Tyrell en Irving, een hoge rang medewerker van de Dark Army, om een nieuwe manier te vinden om fase 2 vooruit te helpen. Angela is van plan om Elliot te manipuleren zoals Mr. Robot dat doet, door geloven in het plan van Whiterose om alles wat E Corp ooit heeft gedaan ongedaan te maken en een nieuwe wereld te creëren.

Na een ijzersterk eerste seizoen en een wat minder of vooral verwarrend tweede seizoen, heeft USA Network de smaak weer te pakken met een ongekend goed derde seizoen van Mr. Robot. Het pikt de draad gelijk op na de gebeurtenissen uit het tweede seizoen en blijft een enorm boeiende, snelle, slimme en extreem goed geacteerde tv-serie. Het plukt de draden uit de stukken stof van onze maatschappij om ze vervolgens uiteen te rukken en de moderne wereld zoals we die kennen uit te beelden als een staat van technologische en humanitaire chaos. Het maakt dat Mr. Robot nog steeds één van de meest gecompliceerde en ambitieuze series van dit moment is, die echt met geen enkele andere show te vergelijken is. Het derde seizoen lost op creatieve en energieke wijze de problemen op die seizoen 2 minder maakte.

Een belangrijk aspect van het derde seizoen is dat het de grotere evolutie onderzoekt van de unieke relatie tussen Elliot en Mr. Robot, die natuurlijk onmogelijk te beschrijven is zonder te verklappen hoe de twee zich tot elkaar verhouden. Bedenker van de show, Sam Esmail, heeft hun vooruitgang een bepaalde kant op gestuwd door hun intensiteit van karakterontwikkeling en uniekheid van een band die dit seizoen pas echt los komt. Dit komt met name omdat ze op het scherm vaak van elkaar gescheiden worden in de scenes, waardoor ze meer aandacht kunnen besteden aan elk van hun unieke karakters en de bijkomende interacties met andere personages. Dit seizoen duwt die personages hard door de grijze gebieden tussen goed en kwaad, daagt hen uit om verder te reiken dan hun essentiële kernwaarden en perceptie van de wereld en uit hun comfortzones te stappen.

Vanaf het eerste seizoen is Mr. Robot bij vlagen al erg lastig om te begrijpen of vooral om in zijn totaliteit te kunnen doorgronden. De afleveringen en verhaallijnen zijn erg slim geschreven en de plot blijft boeiend en complex, maar toch toegankelijk voor diegenen die de aandacht er bij kunnen en willen houden. Gelukkig is seizoen drie niet zo ingewikkeld en ongrijpbaar als het tweede seizoen, maar het is nog steeds een show die meer vergt dan gedachteloos kijkvoer. De serie moet het hebben van de variëteit, maar tegelijkertijd in samenhang van dezelfde toon en beoogde doel. Agitatie over de door technologie aangestuurde ondergang van de samenleving is het belangrijkste element van Mr. Robot, zoals blijkt uit de complexe persoonlijkheidsstoornis die hacker en hoofdpersoon Elliot (Rami Malek) heeft, vechtend tegen Mr. Robot (Christian Slater), de donkere kant van zijn aandoening die de vorm van zijn vader aanneemt.

Extra’s: Op de Blu-ray release zijn misschien niet veel extra’s te vinden, maar wel bonusmateriaal dat een kwalitatieve toevoeging biedt.
• Mr_Robot_S3_A_World_Divided (07:55) Een blik op de hoofdpersonages en de prestaties van de castleden.
• The_Visual_Style_Of_Mr_Robot (02:50) Een korte blik op de visuele constructie, Tod Campbell’s fotografie en de emoties en reacties die het met zich mee brengt.
• Through_The_Lens_Of_Episode 3.4 (03:13) Een blik op het de diverse aspecten van het maken van deze aflevering.
• Deleted scenes (14:30) Over de drie discs verspreid zijn bij de betreffende aflevering meerdere verwijderde scènes te vinden.
• Gag Reel (06:38) De welbekende blooper-compilatie.

Mr. Robot – seizoen 3 is een enorme vooruitgang ten opzichte van het erg lastig te doorgronden en stroperige tweede seizoen. Het belangrijkste is dat de serie terugkomt om in te duiken op grotere vragen over regeringscontrole, zakelijke hebzucht en misdragingen, rechten van burgers, de macht en tekortkomingen van technologie en de keus om het goede te doen als het kwade aanbod een stuk aantrekkelijker is. Het is eigenlijk verbazingwekkend, maar tevens verontrustend, hoe technologie wordt gemanipuleerd aan beide kanten van de wet, hoe het zich ontwikkeld heeft en hoe het de hele toekomst nog verder zal gaan veranderen. Mr. Robot is een verbazingwekkende serie, met een ongekend sterk geacteerde cast en een subliem geschreven plot die zich helemaal heeft weten te herpakken na het tegenvallende tweede seizoen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bbc63d783e62_selected-products" products="9200000097060219,9200000097060227,9200000097060217" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer