Mr. Smith Goes to Washington 4K

Informatie

RegieFrank Capra
Jaartal1939
Releasedatum12-08-2020
Speelduur129 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJames Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, H.B. Warner en Harry Carey

Als een van de twee senatoren in een niet nader genoemde staat komt te overlijden, moet de gouverneur op zoek naar een vervanger. De corrupte Jim Taylor opteert ervoor om zijn stroman Horace Miller aan te stellen, maar het volk verkiest hervormer Henry Hill. Als hij geen keuze kan maken, stellen zijn kinderen hem een alternatief voor; de jonge en naïeve Jefferson Smith, het hoofd van Boy Rangers, hun padvindersclub. In de trein naar Washington ontmoet Smith Joseph Paine, de nog zittende senator en een goede vriend van zijn vader. Door de verhalen van zijn vader heeft Smith grote bewondering voor Paine, maar hij weet niet dat Paine onder druk van Taylor een corrupt politicus is geworden. Onder de indruk van de nieuwe wereld om hem heen llijkt Smith uit te groeien tot een lachertje, maar als hij wordt geconfronteerd met de corruptie en bedrog doet hij alles om hier een einde aan te maken, zelfs als hem dat zijn carrière kost.

Deze film is verschenen als onderdeel van Columbia Classics – 4K Ultra HD Collection – volume 1.

Je hebt klassiekers en klassiekers, maar deze film van Frank Capra geldt zonder meer als een van de beste films van deze legendarische regisseur. De Amerikaanse filmregisseur van Italiaanse origine wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste regisseurs van de jaren dertig en veertig. Hij wordt gezien als grondlegger van twee succesvolle filmgenres: de romantische komedie en de feelgood film. In de latere jaren van zijn carrière maakte hij echter vooral films met een meer politieke inslag, in dit geval een verhaal dat gaat over “de kleine man die vecht tegen het systeem”. In eerste instantie was de film bedoeld als vervolg op Mr. Deeds Goes to Town, maar MGM wilde hun ster Gary Cooper niet uitlenen en dus viel de keuze uiteindelijk op James Stewart. Sidney Buchman was verantwoordelijk voor het script, dat zo goed en rijk was dat het tot in de details terugkomt in de film.

Voor de casting was Capra op zoek naar diepgang en dualiteit. Zo zocht hij voor de hoofdrol iemand die kon schitteren als een moderne variant op Abraham Lincoln. Een patriottistische, maar ook verlegen padvindersleider die dan wel weer besluitvaardig zou optreden wanneer hij dat nodig achtte. James Stewart speelde eerder in Capras’ You Can’t Take it with You en volgens de regisseur had hij precies de benodigde kwaliteiten. Capra kreeg gelijk en de film zou Stewart zijn doorbraak bij het grote publiek betekenen. Toch was ook de cast om Stewart heen was niet misselijk. Zo speelt Jean Arthur Clarissa Saunders; een harde tante die later ontdooit, zien we Claude Rains als vaderfiguur die later een corrupte politicus blijkt en is er de sterke doch vriendelijke uitstraling van Harry Carey als voorzitter.

Mr. Smith Goes to Washington was onderdeel van een groots en succesvol restauratieproject van het Library of Congress in 1990. Met de jaren werd gekeken om de film nog te verbeteren, maar eigenlijk is het pas sinds alles digitaal wordt ingescand dat hier de mogelijkheden voor ontstonden. Voor de bij deze release gebruikte 4K scan werd het originele cameranegatief gebruikt en dat is te zien. De film is meer dan 80 jaar oud, maar de beeldkwaliteit is verbluffend en overtreft zelfs films die half zo oud zijn. Zonder digitaal door te slaan zien we hier meer diepte en helderheid. Iets wat in HDR nog verder wat gestimuleerd met een hoger contrast en breder palet aan grijstinten. Ook het geluid is aangepakt, maar wel op een manier die past bij een film van deze leeftijd. Het eerder 1.0 monospoor is uitgebreid naar een 2.0 monospoor en ondanks dat het geen ingrijpende verandering is, geeft het de film wel een stuk voller geluid.

Extra’s: Door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op deze release te vinden. Op de 4K disc is helaas geen nieuw bonusmateriaal opgenomen.
· Audio Commentary: Een uiterst informatieve commentaartrack verzorgd door de zoon van Frank Capra, Frank Capra, Jr.
· Frank Capra Jr. Remembers…”Mr. Smith Goes to Washington” (11:51) Capras’ zoon bespreekt vele facetten van de productie, waaronder het scouten van locaties, de casting, maar ook het verhaal en het einde van de film.
· Conversations with Frank Capra Jr.: The Golden Years (17:53) Een blik op Capras’ ontwikkeling als verhaalverteller, alsmede zijn stijl en zijn verbindtenis met de film.
· Frank Capra: Collaboration (19:20) Een terugblik op het leven en werk van Capra en de mensen met wie hij werkte.
· Conversations with Frank Capra Jr.: A Family History (25:56) Een featurette gericht op de familie Capra, met onder andere hun leven als immigranten, maar ook de invloeden op zijn films.
· The Frank Capra I Knew (13:05) Jeanine Basinger, de curator van het Frank Capra archives van Wesleyan University, deelt haar herinneringen aan de filmmaker.
· Frank Capra’s American Dream (1:49:02) Een volledige documentaire, gehost door Ron Howard, die een compleet beeld geeft van het leven en de films van Capra. Met medewerking van grote namen als Martin Scorsese, Garry Marshall, John Milius, Robert Altman, Michael Keaton, Richard Dreyfuss, Angela Lansbury, Garry Marshall, Marshall Herskovitz, Bill Duke, Oliver Stone en Peter Falk.
· Mr. Smith Goes to Washington Theatrical Trailer (01:43) De promotionele bioscooptrailer van de film.
· Mr. Smith Goes to Washington International Trailer (03:55) De internationale trailer, die beelden bevat van scènes die sneuvelden op de montagetafel en dus niet in de film te zien zijn.

Mr. Smith Goes to Washington 4K is een klassieker die voor deze release ook als zodanig is behandeld. De release die is toegevoegd aan het eerste deel van Columbia Classics zet is dan ook de beste home entertainment release van de film tot op heden. Enige wat wel opvalt, is dat voor deze release op de Nederlandse markt geen Nederlandse ondertiteling op de release is opgenomen, iets wat bij de Blu-ray release ook al aan de hand was. Hier wordt wel netjes melding van gemaakt op zowel de box als de amaray van de film, maar apart is het wel. Wat betreft de film zelf; het is een klassieker die nog steeds staat als een huis en is het eigenlijk alleen het overdadige en soms wat houterige acteerwerk dat verraadt dat we hier niet met een recentere film te maken hebben. In deze nieuwe remaster zien we de film ongetwijfeld in betere kwaliteit dan ooit tevoren, waarschijnlijk zelfs met de première in 1939 meegerekend.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

7 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer