Ms. Marvel

Informatie

RegieAdil El Arbi & Bilall Fallah, Meera Menon & Sharmeen Obaid-Chinoy
Jaartal2022
Releasedatum08-06-2022
Speelduur240 minuten
DistributeurDisney+
CastIman Vellani, Matt Lintz, Zenobia Shroff, Yasmeen Fletcher, Rish Shah & Mohan Kapur

De 16-jarige Kamala Khan woont in Jersey City en is gek op de Avengers. Om een stap dichter bij de wereld van haar helden te kunnen zijn, heeft ze haar zinnen gezet op het grootste evenement van het jaar: AvengerCon. Ondanks dat haar ouders haar verbieden om de beurs te bezoeken, besluit ze toch om te gaan, verkleed in een pak dat haar doet veranderen in haar grootste held: Captain Marvel. Om het pak compleet te maken, besluit ze om de armband van haar oma om te doen die ze terugvindt tussen wat oude spulletjes in haar ouderlijk huis. De armband blijkt echter niet een simpel sieraard te zijn, maar beschikt over magische krachten die Kamala ineens doet veranderen in de superheld die ze altijd al had willen zijn. Terwijl ze probeert om haar nieuw verworven krachten te begrijpen, is er een groep naar haar en haar armband op zoek. Zij kunnen de armband namelijk gebruiken om hun eigen wereld terug te brengen en die van ons daarmee te vernietigen. Kamala zal alles op alles moeten zetten om haar krachten te begrijpen, maar daarvoor zal ze dieper in de geschiedenis van haar familie moeten duiken dan ze ooit voor mogelijk kon houden.

Ze blijven als paddestoelen uit de grond poppen: series op streamingdienst Disney Plus die nieuwe Marvel-helden naar het Marvel Cinematic Universe (MCU) brengen of reeds bestaande helden nog een paar extra momenten in de schijnwerpers geven. Toch worden alle series tot nu toe nog maar magertjes ontvangen door de fans wat vooral te danken is aan de onduidelijkheid waarmee deze series allemaal gepaard gaan. Want waar werken deze series uiteindelijk allemaal naar toe? Leiden ze wel ergens naar toe of is het er vooral om maar content te kunnen blijven pompen richting de kijker? Series als Loki en WandaVision gooiden duidelijk een paar puzzelstukjes op voor de toekomst, maar series als Moon Knight, Hawkeye of The Falcon and the Winter Soldier deden dat eigenlijk totaal niet. De grote vraag is dus: hoe zit dat met Ms. Marvel?

Ms. Marvel brengt weer een nieuwe held naar de wereld van het MCU in de vorm van Kamala Khan die per toeval stuit op een armband die haar doet veranderen in een superheld. Dat klinkt misschien een beetje suf als je het zo beschrijft, maar toch is Ms. Marvel leuker dan je denkt. We hebben hier namelijk te maken met een personage dat eigenlijk geen idee heeft hoe haar krachten precies werken of tot welk actiegeweld ze precies in staat is. Wat dat betreft doet Ms. Marvel vooral een beetje denken aan die andere jonge superheld van Marvel die in het begin ook vooral een beetje aan het klooien was met zijn spinnenkrachten. Het geeft Ms. Marvel in ieder geval voor de eerste twee afleveringen genoeg frisheid om te kijker te kunnen boeien. Helaas moet er wel een groter verhaal opgetuigd en afgerond worden en dus is het snel uit met de pret en is het tijd om, bijna letterlijk, van hot naar her te vliegen. En dat maakt het middenstuk van deze zesdelige serie toch meteen een stuk minder interessant. Ondanks dat het wel te prijzen valt dat de makers de opdeling van Brits-Indië overzichtelijk en prima in de serie hebben weten te verwerken. Leer je ook nog eens echt wat van het kijken van een Marvel-titel.

Het maakt Ms. Marvel een beetje een lastige serie om een eenduidig oordeel over te kunnen vellen. De serie trapt in dezelfde, ietwat saaie, valkuilen als de andere series uit de stal van Marvel (blijkbaar is aflevering vier altijd het minst interessant om te kijken), maar toch zijn er genoeg pluspunten om het hoofd boven water te houden en de serie als geheel leuk genoeg om als liefhebber te gaan kijken. Dat is overigens voor een heel groot deel te danken aan hoofdrolspeelster Iman Vellani, zelf een fervent liefhebber van de comics van haar personage, die de rol van Kamala met verve weet in te vullen. Het maakt het nog een stukje meer bijzonder als je je bedenkt dat dit haar allereerste acteerklus is en ze volgend jaar alweer aan de bak mf aangezien haar personage onderdeel is van de tweede film rond Captain Marvel/Carol Danvers in The Marvels van regisseur Nia DaCosta. Ms. Marvel is desondanks wederom niet de serie van Marvel die je van je stoel zal gaan blazen waar het toch langzaamaan wel een keertje tijd voor gaat worden in deze vierde fase van het MCU.

Ms. Marvel brengt misschien wederom niks nieuws onder de zon, toch is het personage leuk genoeg om de serie boven de middenmoot uit te laten steken als het aankomt op series uit de stal van Marvel Studios. Dat is vooral te danken aan hoofdrolspeelster Iman Vellani die haar personage precies de juiste onbevangenheid weet mee te geven die zo goed past bij een tiener die net ontdekt dat ze beschikt over superkrachten. Het is eigenlijk jammer dat er nog een groter verhaal verteld moet worden aangezien de momenten dat ze probeert om haar krachten onder controle te krijgen stiekem eigenlijk veel leuker zijn. Het schept in ieder geval goede hoop voor haar bijdrage aan de film The Marvels die in 2023 moet verschijnen waarin ze zal schitteren naast Captain Marvel.

14 juli, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer