Murder on the Orient Express

Informatie

RegieKenneth Branagh
Jaartal2017
Releasedatum07-03-2018
Speelduur114 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastKenneth Branagh, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Marwan Kenzari, Penélope Cruz & Willem Dafoe

Detective Hercule Poirot weet weer een succesvolle zaak op zijn naam te zetten als hij de dader weet te vinden van de diefstal van een religieus artefact. Een wel verdiende vakantie zit er echter niet in en dus moet hij het doen met de vrije tijd die hem gegeven is op de Orient Express die hem brengt richting London. Maar lang kan hij niet van zijn rust genieten als één van de passagiers dood gevonden wordt in zijn bed. De dader bevindt zich onder de overige passagiers, maar de grote vraag is: wie is de schuldige? Poirot start een onderzoek om de moordenaar te kunnen vinden voordat de Orient Express zijn eindbestemming bereikt. Zal het hem lukken om de geringe tijd die hem gegeven is goed te benutten om ook deze zaak succesvol op te lossen?

Het wereldberoemde boek van schrijfster Agatha Christie uit 1934 blijft een bron van inspiratie voor Hollywood. Het is niet voor niets dat het verhaal al in verschillende vormen te aanschouwen is geweest, waarbij de film uit 1974, met sterren als Albert Finney, Sean Connery en Vanessa Redgrave, het meest bekende voorbeeld is. Toch was het blijkbaar tijd om het verhaal wederom naar het witte doek te brengen, maar dan uiteraard met de technische voordelen van nu om het verhaal nog net even wat spectaculairder te maken. Maar is het genoeg om de interpretatie van de klassieker te rechtvaardigen?

Er is op het eerste oog weinig mis met deze versie van de Britse regisseur Kenneth Branagh, die eveneens de hoofdrol van detective Hercule Poirot voor zijn rekening neemt. De film is een gelikte vertelling, heeft een wereldcast tot zijn beschikking en kent een paar spectaculaire shots. Maar ondanks het financiële succes aan de internationale box-office valt niet te ontkennen dat de film best een taaie zit is, die met een speelduur van 120 minuten vele malen langer lijkt te duren. Dit komt door de vele, gortdroge en uitgerekte dialogen die het tempo van de film meerdere malen in de weg zitten. Er is op zich niks mis met een dialoog gedreven film, maar dan moeten de dialogen wel vlammen. Juist daar ontbreekt het aan in deze nieuwe versie van Murder on the Orient Express.

De acteurs valt hierbij overigens weinig aan te rekenen, aangezien zij het moeten doen met het materiaal dat ze gegeven is. Het zal de reden zijn dat sommige rollen wat clownesk aanvoelen waardoor het geheel meer aanvoelt als een toneelstuk dan als een film van ruim 55 miljoen Dollar. Dit euvel valt vooral regisseur Kenneth Branagh aan te rekenen die simpelweg niet heeft kunnen kiezen welk materiaal hij op de montagetafel wilde laten sneuvelen. Het maakt Murder on the Orient Express een film die een lust voor het oog is, maar helaas niet een die gemaakt is voor de ongeduldige kijker. Wellicht dat het reeds aangekondigde vervolg op dit vlak wat beter uit de verf zal komen.

Extra’s: Naast de film heeft Blu-ray release een flinke verzameling extra’s meegekregen die passen bij een grote release als deze.
• Agatha Christie: Een intiem portret (19:03) Een leuke special over de auteur van het boek met interviews van haar klein- en achterkleinkinderen en via audiofragmenten van haarzelf.
• Laten we het over Hercule Poirot hebben (09:54) Een verzameling van andere audio opnamen van Agatha Christie over het beroemde karakter.
• Ongebruikelijke verdachten: Deel I – III (05:08, 05:56 & 06:49) Drie losse specials die inzoomen op de verschillende karakters.
• De kunst van het vermoorden (16:23) – Special rondom de productie van de film met veel beelden van achter de schermen.
• Instappen: De filmopnames voor Murder on the Orient Express (16:35) Zeer interessante special die nog verder inzoomt op de productie en deze afwisselt met interviews met de cast en crew.
• Moordmuziek (07:31) Blik op de muziek van composer Patrick Doyle.
• Verwijderde scenes (16:40) Verzameling van scenes die de film niet hebben gehaald. Er kan gekozen worden om deze te kijken met commentaar van regisseur Kenneth Branagh.
• Trailers (03:36) Trailers van de film.
• Audiocommentaar: een informative commentaartrack tijdens de film van Kenneth Branagh en Michael Greene.
• Gallerij: Een overzicht met beelden uit de film.

Murder on the Orient Express is een gelikte verfilming van het wereldberoemde boek van Agatha Christie, maar is door zijn vele stroeve dialogen een taaie zit die vele malen langer aanvoelt dan zijn daadwerkelijke speelduur. Regisseur Kenneth Branagh weet de spanning niet de hele film lang vast te houden, waardoor de kijker meerdere malen op zijn stoel van ongeduld zal schuiven. Een strakkere regie had de film ongetwijfeld goed gedaan. Wat nu overblijft is een aardige poging om een klassiek verhaal met de huidige technieken wat spectaculairder in beeld te brengen, maar die qua inhoud te wensen overlaat.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a9f9e39148dc_selected-products" products="9200000085033105,9200000085033103,9200000079058764,9200000085033888,1002004000126238" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer