Narcos: Mexico

Informatie

RegieJosef Kubota Wladyka, Andrés Baiz, Amat Escalante en Alonzo Ruizspalacios
Jaartal2018
Releasedatum19-11-2019
Speelduur600 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMichael Peña, Diego Luna, Tenoch Huerta, Alyssa Diaz, Joaquin Cosío, José Maria Yazpik, Matt Letscher, Aaron Staton, en Lenny Jacobson

Aan de hand van leider Félix Gallardo, een ex-politieagent en de basis van het drugsimperium van moderne drugshandel, kent de jaren 80 de opkomst van het Guadalajarakartel. Gedreven door macht en geld zien we hem opgroeien van babysitter tot grote drugsbaron. Wanneer DEA-agent Enrique ‘Kiki’ Camarena samen met zijn vrouw en zoon voor zijn nieuwe baan verhuist van Californië naar Guadalajara, komt hij er al gauw achter dat zijn nieuwe baan meer uitdaging biedt dan hij had verwacht. Hoe meer hij te weten komt over Félix, hoe verder hij verstrikt raakt in zijn missie. Een reeks tragische gebeurtenissen zorgt ervoor dat de drugshandelen en de oorlog ertegen voor jaren wordt geraakt.

Narcos: Mexico wordt door velen gezien als het vierde seizoen van het succesvolle Narcos, toch is dit maar deels waar. De serie werd in eerste instantie namelijk wel zo aangekondigd, maar uiteindelijk werd besloten om met een min of meer schone lei te beginnen. Waar Narcos zich vooral afspeelde in Columbia, speelt deze serie zich af in Mexico waarbij de focus ligt op het Guadelajarakartel. Dat Netflix in hun streven naar authenticiteit nog weleens tegen problemen aanlopen, werd tijdens het pre-productieproces van dit seizoen nog maar eens onderstreept. In september 2017 werd het lichaam van Carlos Munoz Portal aangetroffen in een landelijk gebied in centraal Mexico. Hij was daar op zoek naar geschikte opnamelocaties. Ondanks dat de betrokkenheid van drugsbendes voor de hand ligt, is de moord tot op heden niet opgelost.

Zoals gezegd begint Narcos: Mexico met een schone lei. Zo volgen we niet lang de DEA-agenten uit Narcos en hebben we hier te maken met vrijwel allemaal nieuwe acteurs. Vrijwel, want om de continuïteit te bewaren keren enkele bekende gezichten terug. Zo ontwaren wij op een begeven moment de broeders van het Calikartel en mag Wagner Moura opnieuw aantreden als Pablo Escobar. Toch draait dit seizoen vooral om Félix Gallardo in de opbouw van zijn drugsimperium. Ook hij komt op een begeven moment in beeld de DEA, dit keer vertegenwoordigd door Michael Peña, die Kiki Camarena speelt. Ook hij weet door zijn doorzettingsvermogen veel te bereiken en wat dat betreft is de serie duidelijk verwant aan Narcos. Wat dat betreft kan Narcos: Mexico gerust enige formulematigheid verweten worden.

Ondanks dat gepoogd wordt om deze serie op eigen benen te laten staan is het toch vooral herkenbaar als Narcos. En dat is niet negatief, want het zit het allemaal weer verdomde goed in elkaar. De drugswereld bevat dan ook alle elementen voor een goede serie. Het verhaal komt wat traag op gang, maar dat is op zich wel fijn want er wordt direct een wirwar aan personages op de kijker afgevuurd. Je hebt te maken met de kartels, verschillende lagen bij de politie, de DFS (Dirección Federal de Seguridad, een Mexicaans inlichtingenbureau) en natuurlijk de jachtmakende DEA. Zoals altijd moet je even kijken welke personages echt belangrijk worden en dat vergt wat geduld. Geduld wat wordt beloond, want de uiteindelijke strijd tussen de DEA en het drugskartel en tussen Kiki en Gallardo kent een ongekende climax. Het zorgt ervoor dat een vervolg een kwestie van tijd is, een tweede seizoen wordt zelfs al aan gewerkt.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen van dit eerste seizoen van Narcos: Mexico, is er op de Blu-ray release opnieuw geen ruimte gemaakt voor bonusmateriaal. We zagen dit eerder ook bij de uitgaven van Narcos seizoen 1 tot en met 3 en het is spijtig dat verdere achtergrond informatie of een fatsoenlijke making of bij een dergelijk groots project ontbreekt.

Narcos: Mexico is een opwindende en vakkundige uitbreiding van de geschiedenis van de drugsoorlogen. Dat hiervoor gekozen is op zich niet vreemd, want de drugswereld kent veel kleurrijke personages, spraakmakende gebeurtenissen en flink wat actie. Ondanks dat de serie bedoeld is om op eigen benen te staan bewandelen de makers hier wel de succesformule van Narcos. Niet zo vreemd, want velen zullen dit toch blijven zien als een vierde seizoen. De formule is dan ook herkenbaar; De serie trapt bedachtzaam af met het uiteen zetten van flink wat personages en weet deze opbouw juist te benutten om af te kunnen sluiten met een ongekende climax. En dat is opnieuw een prestatie op zich, want het is soms best even een aanslag op de kijker. Maar gelukkig, in plaats van te verzanden in de beste bedoelingen, betaalt deze benadering zich wederom uit. Het zorgt ervoor dat de kijker opnieuw meer zal willen, waarin het een kwestie van tijd is dat deze op zijn of haar wenken zal worden bediend.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 november, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dca74a002341_selected-products" products="9200000118461065,9200000118461055,9200000096082470,9200000095590220,9200000095590224" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer