Narcos – seizoen 1

Informatie

RegieJosé Padilha, Guillermo Navarro, Andi Baiz en Fernando Coimbra
Jaartal2015
Releasedatum20-10-2016
Speelduur550 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastWagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Joanna Christie, Juan Pablo Raba, Luis Guzmán en Maurice Compte

Geboren in een arm gezin, in een arme stad, in een arm land heeft Pablo Escobar op zijn 28ste meer geld dan hij ooit kan tellen. We zien hoe hij zich opwerkt naar de top van de criminele wereld. Echter, met drugs komt veel geld, en met veel geld veel vijanden. Met een imago van onoverwinnelijkheid probeert hij zijn ambitie om president te worden kracht bij te zetten, iets waarmee hij meer vijanden dan vrienden maakt. Daarnaast maken we kennis met DEA-agenten Steve Murphy en Javier Peña, die de jacht op Escobar hebben geopend om zijn Medellínkartel te ontmantelen.

De serie Narcos, dat overigens een afkorting voor narcotraficante is en drugshandelaar betekent, werd in 2014 aangekondigd als samenwerking tussen Netflix en het Spaanstalige Telemundo. Het bleek een welkome aanvulling in het aanbod van deze aanbieder van online streaming films en series on demand. De verwachting waren vooraf hooggespannen, want Netflix heeft sinds zij met onder andere House of Cards en Orange Is the New Black kwamen een naam hoog te houden op het gebied van kwaliteit. De serie trapt af met de mededeling dat de serie op ware gebeurtenissen is gebaseerd, maar sommige personages en namen fictief zijn. Overeenkomsten zijn louter toeval en daarmee heeft de serie zich goed ingedekt tegen eventueel commentaar van én puristen én mensen die zichzelf denken te herkennen. Goed voorbeeld hiervan is Virginia Vallejo, journaliste en minnares van Escobar, die hier Valeria Velez wordt genoemd.

De kracht van de serie zit naast het natuurlijk indrukwekkende verhaal vooral in de prestatie van de Braziliaan Wagner Moura, die een fantastische Pablo Escobar neerzet. Het is knap hoe hij Escobar even charismatisch als soms maniakaal op het scherm brengt. Moura is vooral bekend van zijn rol als captain Nascimento in de twee Elite Squad films, overigens ook geregisseerd door José Padilha. De twee andere belangrijke rollen zijn van Boyd Holbrook en Pedro Pascal als de DEA-agenten Murhpy en Peña die de jacht hebben geopend op Escobar. Opvallend is dat Holbrook ook verantwoordelijk is voor de voice-over in de serie. Deze leidt de kijker als het ware langs de gedachten van zijn personage. Het is een gewaagde keus, want de serie gaat toch vooral over Pablo Escobar. Toch pakt de keuze goed uit, want de documentairebeelden die hier met regelmaat bij worden gemonteerd geven de serie een passend stukje authenticiteit.

We zien dit soort beelden vaker voorbij komen trouwens, van foto’s en knipsels uit de hoogtijdagen van Escobar tot mededelingen van de toenmalig president Ronald Reagan. Het is intrigerend om te zien wat er in de jaren tachtig allemaal gebeurde in Columbia, iets dat zeer goed wordt weergegeven in deze serie. Zo was Escobar voor velen niet eens het kwaad. Sterker nog, hij werd gezien als Robin Hood die geld gaf aan de armen. Daarnaast zorgde hij voor scholen en werkgelegenheid. Dat hij zelf uiteindelijk iets teveel ging geloven in dit imago en zich onaantastbaar waande en toen hij de politiek in dacht te gaan was tevens het begin van het einde. Een zeer interessante basis die grotendeels wordt verfilmd in dit eerste seizoen. Toch is er ruimte om hierop voort te borduren, aangezien naast het al op Netflix uitgebracht tweede seizoen ook al een derde en vierde seizoen zijn aangekondigd.

Extra’s: Er is de nodige aandacht besteed aan deze release. Zo worden dit twee discs tellende seizoen in een fraaie digipack met sleeve op de markt gebracht, waarop het Medellínkartel in organigram wordt gepresenteerd. Helaas beperkt de inhoud van de twee discs zich tot tweemaal vijf afleveringen, waarbij verder elk spoor van overige extra’s ontbreekt.

Narcos – seizoen 1 brengt op een boeiende en sterk geacteerde manier het leven van Pablo Escobar naar het kleine scherm. Hierbij weet vooral Wagner Moura indruk te maken met zijn uitgebalanceerde vertolking van Escobar. We zien zijn opkomst en de jacht die uiteindelijk leidt tot zijn ondergang in 10 afleveringen van drie kwartier, waarin de makers de aandacht van de kijker moeiteloos weten vast te houden. Als de credits van de tiende aflevering over het scherm rollen zal de neiging groot zijn om op Netflix een blik te werpen op het tweede seizoen, waarna het wachten kan beginnen op een nieuw vervolg. Het moge duidelijk zijn dat deze Netflix-serie zeker niet onderdoet voor de paradepaardjes die het bedrijf eerder al aanbood.      

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer