Narcos – seizoen 3

Informatie

RegieAndi Baiz, Gabriel Ripstein, Josef Wladyka en Fernando Coimbra
Jaartal2017
Releasedatum04-09-2018
Speelduur600 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastPedro Pascal, Damián Alcázar, Alberto Ammann, Francisco Denis, Pêpê Rapazote, Matias Varela, Javier Cámara en Andrea Londo

Nu Escobar uit de weg is geruimd, neemt de handel van het Calikartel steeds grotere vormen aan. Het cocaïne-kartel uit de stad Cali wordt gerund door een viertal zogenaamde godfathers, die elk hun eigen specialiteit hebben. Een belangrijk kenmerk van hen is echter dat zij, in tegenstelling tot Escobar, zoveel mogelijk op de achtergrond blijven. De zaken gaan goed en vriend en vijand zijn dan ook verbaast als Gilberto Rodríguez Orejuela, de grote leider van het Calikartel, aankondigt om te stoppen met cocaïnehandel om zijn focus te verleggen naar legale handel. Het is een beslissing die niet bij iedereen binnen het kartel even enthousiast wordt ontvangen. In de tussentijd vecht DEA-agent Javier Peña nog steeds tegen de kartels, waarbij hij gezelschap krijgt van Chris Feistl en Daniel Van Ness.

De makers van Narcos hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Zo kwam aan het einde van het tweede seizoen ook een einde aan de verhaallijn van Pablo Escobar. Dit gebeurde op een bevredigende wijze en het tweeluik leek rond. Netflix had echter reeds een derde en vierde seizoen aangekondigd. Al snel werd duidelijk dat de focus zou worden gelegd op de nasleep van het overlijden van Escobar en de opkomst van het Calikartel. Op zich zeer boeiende stof, maar de serie moet het dit keer voor het eerst wel doen zonder het gezicht van Wagner Moura, die een waanzinnige performance leverde als Escobar. Ook DEA-agent Steve Murphy is buiten beeld verdwenen.

Dit seizoen rust dan ook de zware taak op de schouders van Pedro Pascal om de serie een nieuw gezicht te geven. Natuurlijk was hij al in de eerdere seizoenen te zien en er lagen meerdere voorzetten voor interessante verhaallijnen die verder uitgewerkt konden worden. Het gemis van Escobar en zijn Medellínkartel is dan ook een stuk minder voelbaar dan in eerste instantie gedacht. Wel is de binding met de personages dit keer iets minder, wat vooral komt omdat het Calikartel veel grootser is opgezet en niet uit een grote drugsbaron bestaat, maar uit een heel stelsel geleid door verschillende godfathers. Natuurlijk gaat alles hierdoor wel veel meer de diepte in, maar alles heeft een behoorlijke aanlooptijd nodig.

De tijd die wordt genomen om een goede basis neer te leggen betaald zich gelukkig wel uit. In het tweede deel komen uiteindelijk alle verhaallijnen samen en dan gaan alle remmen los. Op dat moment is de gedachte aan Wagner Moura als Escobar compleet verdrongen en belandt je in sterke actiescènes die Narcos niet alleen spectaculairder, maar vooral ook gewelddadiger maken dan ooit tevoren. Iets wat op zich al een prestatie is als je dacht na het verhaal van Escobar alles wel gezien te hebben. Dat de makers er wederom voor hebben gekozen om sommige feiten te dramatiseren is wellicht kwalijk voor degene met een geschiedenisboek bij de hand, maar komt de serie eigenlijk alleen maar ten goede. Het gaat tenslotte om entertainment en dat is een vlak waarop Narcos wederom uitblinkt.

Extra’s: Net als bij de eerdere seizoenen is de Blu-ray release goed verzorgd. Helaas beperkt de aandacht zich opnieuw tot enkel de afleveringen en is er opnieuw geen ruimte gemaakt voor bonusmateriaal. Dat terwijl juist de omslag in de serie dit zo interessant maakt.

Narcos – seizoen 3 weet op onverwachte wijze het niveau van de eerste twee seizoenen te overstijgen. Waar men vreesde dat Pablo Escobar gemist zou worden, blijkt het Calikartel een strak georganiseerd spinnenweb dat bol staat van emoties en ego’s die met hun macht en geld soms rare en onberekenbare sprongen maken. Ook zien we dat het kwaad vaak niet alleen gezocht moet worden in de directe vijand, maar deze vaak geholpen wordt door hooggeplaatsten. Het maakt het gevecht dat Javier Peña aangaat een enerverende broeikas die langzaam tot ontploffing komt. Als aan het einde blijkt dat de drugshandel zich heeft verplaatst richting Mexico wordt nog maar eens duidelijk dat de strijd nooit voorbij is. Het is de opmaat naar Narcos: Mexico een soort zusterserie, die de plaats inneemt van het eerder beoogde vierde seizoen.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 september, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b6af49c301f5_selected-products" products="9200000095590220,9200000095590224,9200000076824487,9200000076824491,9200000057826460,9200000057741529" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer