National Geographic – The Best of Nature Box

Informatie

RegieDavid Hamlin e.a.
Jaartal2015
Releasedatum28-10-2015
Speelduur900 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastN.v.t.

National Geographic was altijd het boegbeeld van de mooiste natuurdocumentaires, reportages en programma’s. Een deel van hun glans ging verloren na het immense succes van BBC’s Planet Earth, Blue Planet en Life. De reeks met documentaires die onderdeel uit maken van deze ‘Best of Nature’ box lijken derhalve een antwoord te zijn op de baanbrekende BBC producties. Desalniettemin is National Geographic van oorsprong natuurlijk de grondlegger in het tonen van alle flora, fauna en het rijke dierenleven dat onze planeet rijk is. In een tijdperk waarin hoge resolutie beeldmateriaal echt tot bloei is gekomen, kunnen natuurdocumentaire liefhebbers hun hart op halen. Er zijn nog nooit zoveel documentaires uitgebracht als de laatste pakweg vijf jaar. De één na de andere maatschappij of uitgever komt met een nieuwe docu en je zou denken dat we alles inmiddels wel een keer gezien hebben, maar niets is minder waar! ‘The Best of Nature’ bevat vier reeds uitgebrachte wildlife producties, de nu verzameld zijn in één indrukwekkende box.

Great Migrations:
In het eerste deel van deze verzamel box vinden we Great Migrations, een adembenemende trip met af en toe zeer expliciete beelden van de harde dierenwereld. Great Migrations is onderverdeeld in zeven hoofdstukken en wordt verteld door acteur Alec Baldwin. Het productieteam reisde 680.000 kilometer in 2,5 jaar tijd over de hele planeet om de meest verbazingwekkende en unieke migraties van dieren op beeld te krijgen. De camera mensen hebben enorm veel moeite gedaan om zeldzaam materiaal vast te leggen. Hiervoor werden verschillende technieken gebruikt, zoals het gebruik van hightech materiaal welke bevestigd zijn op een monarchvlinder of zeeolifant. Dit resulteert onder meer in schokkende beelden van een haai die een zeeolifant verscheurt en eindigt met de kop in de bek van de haai. Indrukwekkend is ook een leger mieren in de jungle, die als een levend tapijt, alles op hun pad verslinden. Of een zandstorm in de Sahel, die als een grote rode nucleaire wolk de hele horizon beklad. Great Migrations bevat prachtige beelden en uitstekend geluid, een must voor liefhebbers van natuurdocumentaires.

Untamed Americas:
In dit volgende deel zien we prachtige beelden van landschappen en dieren in het wild, verspreid over Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Untamed Americas is opgesplitst in vier afleveringen en focust zich rond verschillende elementen zoals bergen, woestijnen, kusten en bossen. Josh Brolin is met zijn zware kille stem een aangename verteller, al zijn de echte uitblinkers toch vooral de cameramensen. De serie opent met de eenzame wolf die jaagt op een aantal migrerende kariboes. De kariboe migratie is de grootste van alle zoogdieren in Noord-Amerika, en ondanks het grote aantal heeft de wolf enorm veel moeite om ze op te sporen. De geluidsmontage van deze scenes zijn fantastisch en het is ongelofelijk hoe de makers in staat waren om het gehijg van de wolf vast te leggen als het jaagt op een kariboe. De woestijnen van Amerika worden vaak beschreven als één van de heetste en droogste plekken op aarde, wat het des te verrassender maakt hoeveel rijkdom van leven erin slaagt om te overleven in deze zware omstandigheden. ‘Forests’ toont vooral de verandering van seizoenen door verschillende bosrijke omgevingen, van enorme sneeuwstormen tot droge zomers.

Secrets of Wild India:
De derde in de reeks geeft een blik op het dierenleven in India. In drie afleveringen verteld Sir David Attenborough over een aantal iconische soorten. Onder de schaduw van de Himalaya verschuilen zich neushoorns, buffels en Aziatische olifanten. We zien door de ogen van een pasgeboren olifantenjong het land met onverwachte contrasten en een natuurlijke schoonheid. Tijdens het eerste deel, ‘Elephant Kingdom’, reizen we langs de overs van de rivier Brahmuputra naar vele andere rivieren, meren en plassen in het noordoosten van India. Niet alleen de moesson, maar ook het waterniveau en wild vuur markeren hier de seizoenen. Ver weg van de dichtbevolkte steden van India ligt een jungle waar wilde dieren iedere dag voor hun leven moeten vechten om te overleven. Aan de top van de voedselketen staat de majestueuze Bengaalse tijger, maar zelfs hij is zo nu en dan geen partij voor een roedel Indiase wilde honden. Rajasthan is vernoemd naar vele koningen, maar van oudsher ook de thuisbasis van de meeste Indiase leeuwen. Uitgestrekt van de Sahara naar Perzië en Mongolië is dit tevens de thuisbasis van de indrukwekkende koninklijke cobra.

Secret Life of Predators:
Het beste bewaren ze tot het eind in deze laatste disc van de box. De oceanen van onze planeet zijn meedogenloze slagvelden die zelfs de meest dodelijke carnivoren op de proef stellen. Onder de ijzige golven van Alaska zijn we getuige van een indrukwekkende jacht techniek, die zelden of misschien wel nooit eerder gedocumenteerd is. We zien hoe een groep orka’s zich slechts kort voeden van een karkas, alvorens het te verslepen naar de zeebodem om het vlees te bewaren voor magerder tijden. Natuurlijke instincten zitten erin gebakken vanaf de geboorte. Zo wordt ook weer duidelijk wanneer embryo’s van de glaskikker op de vlucht slaan voor een dodelijke wesp, terwijl hun ouder hen verdedigt met martial-arts-achtige bewegingen. Wanneer water het land bereikt, botsen de landschappen, en moeten roofdieren zoals dolfijnen, leeuwen, varanen en bavianen speciale vaardigheden onder de knie zien te krijgen om te jagen in beide habitatten. Cheeta’s en secretarisvogels moeten extreme hitte overwinnen en hun leven riskeren om hun kroost te voeden.

National Geographics’ ‘The Best of Nature’ is een indrukwekkende reeks natuurdocumentaires die eerder al individueel zijn uitgebracht. In zijn totaliteit bevat deze box 18 afleveringen met een totale speelduur van liefst 15 uur. Iedere aflevering wordt verteld door de stemmen van diverse bekende personen, onder meer legende Sir David Attenborough en acteurs Alec Baldwin en Josh Brolin. National Geographic is na de release van Planet Earth en Blue Planet een tijdje achterop geraakt bij de documentaires van BBC, maar de laatste paar jaar zijn ze bezig met een heuse comeback. ‘The Best of Nature’ is de perfecte samenvatting van al het moois dat ze op film hebben weten vast te leggen. Het voelt nergens aan als een kopie van andere documentaires, en het is te merken dat het team echt moeite heeft gedaan om nieuwe details te ontdekken over flora en fauna wereldwijd. Een aanrader voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van adembenemende beelden van prachtige natuurverschijnselen en de meest opmerkelijke en exotische diersoorten.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer