Nature 3D

Informatie

RegiePatrick Morris en Neil Nightingale
Jaartal2015
Releasedatum30-10-2015
Speelduur88 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastNederlandse voice-over: Humberto Tan | Engelse voice-over: Idris Elba

In Nature 3D wordt je meegesleept in een spectaculaire reis door Afrika, om de wonderbaarlijke magie van de natuur te ontdekken. Met de nieuwste baanbrekende 3D technologie is de film een enerverende trip die in minder dan anderhalf uur tijd door liefst dertien Afrikaanse landen reist. De film opent met beelden vanuit de straten van Londen die transporteren naar de meest indrukwekkende en exotische locaties in Afrika. Van tropische regenwouden en een uitbarstende vulkaan tot aan de eindeloze vlaktes van de Serengeti in Tanzania. Van grote meren, wilde rivieren en watervallen tot de immense diepte van de oceaan. Nature 3D is een imposante aaneenschakeling van oogstrelende beelden, die je in sneltreinvaart door het prachtige Afrika begeleiden.

In 2006 bracht de BBC een elfdelige natuurdocumentaire uit genaamd Planet Earth. Samen met Discovery Channel heeft de BBC vijf jaar lang opnames gemaakt om deze groots opgezette serie tot stand te brengen. Meer dan 12 uur aan beelden van wilde dieren, landschappen, onderwater- en luchtbeelden van over de gehele aarde. De documentaire werd een wereldwijd succes. Met de Britse televisiemaker David Attenborough als verteller, werd de serie zelfs bekroond met een Emmy Award. Een jaar later verscheen er in de bioscoop een compilatie van Planet Earth, genaamd Earth. Met Nature 3D heeft de BBC hun eerste 3D film gemaakt. In tegenstelling tot het overgrote deel dat uit Hollywood komt, is de film bijna volledig in 3D geschoten. Slechts enkele scenes zijn achteraf geconverteerd naar 3D, maar dit is niet of nauwelijks zichtbaar.

Het is onvoorstelbaar hoe de makers hun camera zo dicht bij hun beoogde doel hebben weten te krijgen. Het beste voorbeeld hiervan is gesmolten lava die uit de grond gespuwd wordt. Dit levert ongekend bijzondere beelden op. Je zult het binnenste van een vulkaan nooit dichterbij zien dan dit. Het team is in staat om precies te timen wanneer de actie precies plaatsvind. Hier is zonder enige twijfel enorm veel tijd en energie in gestoken. Hetzelfde geldt overigens voor het dierenleven. Zo zien we in de talloze sequenties onder meer hoe krokodillen een kudde water slurpende gnoes aanvallen en hoe slangen, hagedissen en insecten overleven in de extreme droogte van Afrika. Door middel van luchtopnames worden de gigantische bergen en de overvloed van uitgestrekte zeeën van het continent perfect zichtbaar.

Bij iedere natuurdocumentaire hoort een voice-over die je door alle prachtige beelden begeleid. In Nature 3D is Idris Elba de Engelstalige verteller en mocht natuurliefhebber Humberto Tan de Nederlandse vertaling doen. Wie regelmatig naar zijn dagelijkse programma op de commerciële omroep kijkt, zal niet altijd even gelukkig zijn met deze keuze. Buiten het feit dat zijn stem tamelijk herkenbaar is, krijg je soms het gevoel alsof Tan uit een kinderboek voorleest. De film wordt muzikaal ondersteund dor een dynamische orkestrale soundtrack. Het driedimensionale geluid van de omgevingen zoals onweer en bliksem, regenwoud geluiden en wilde rivieren zijn erg indrukwekkend. De beeldkwaliteit is van uitmuntend hoog niveau, zoals we van de BBC gewend zijn. Een enorme diversiteit aan kleuren worden natuurlijk en levendig weergeven in adembenemende helderheid en scherpte.

Extra’s: Er is een hele reeks aan extra materiaal toegevoegd. Onder andere ‘Making of Nature 3D’ en ‘Kings of the jungle’ zijn interessante toevoegingen. Ook wordt er aandacht besteed aan het gebruik van camera’s en hoe de muziek opgenomen en gekozen is. Aansluitend vinden we ook nog interviews met regisseurs Neil Nightingale en Patrick Morris.

Nature 3D is de eerste 3D film van de makers van BBC Earth. In hun meest ambitieuze natuurproject tot heden, worden we in een kleine anderhalf uur meegenomen door dertien verschillende Afrikaanse landen. Het is een imposante aaneenschakeling van oogstrelende beelden die onder begeleiding van orkestrale muziek de enorme veelzijdigheid van Afrika tonen. Liefhebbers van voorgaande BBC natuurdocumentaires zoals Planet Earth en Life zullen ook hier enorm van genieten. Nature 3D is niet de meest innovatieve documentaire, maar wel vakkundig gemaakt en prachtig geschoten.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

7 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer