NCIS: Los Angeles – seizoen 10

Informatie

RegieFrank Military, Dennis Smith, Lily Mariye, Eric Pot, Benny Boom, Terrence O'Hara, Ruba Nadda, James Hanion, Yangzom Brauen, Tawnia McKiernan, Terence Nightingall, Diana C. Valentine, Sherwin Shilati, Tony Wharmby en John P. Kousakis
Jaartal2018-2019
Releasedatum15-07-2020
Speelduur971 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastChris O'Donnell, Daniela Ruah, Eric Christian Olsen, Barret Foa, Renée Felice Smith, Nia Long, Linda Hunt en LL Cool J

Dit seizoen pakt de draad op met de cliffhanger van vorig seizoen, waarna Callen, Sam en Kensi, samen met een bewusteloze Deeks een uitweg zoeken uit Mexico. Grotere uitdagingen en nog grotere risico’s komen op het team van de helden in LA af wanneer Kensi Blye en Marty Deeks in het huwelijksbootje stappen. Het technologische talent Eric en Nell staan daarnaast stil bij een belangrijke keuze over hun carrières. Daarnaast volgen we Deeks, Kensi, Eric, Callen en Nell als zij een dag vrij hebben om hun eigen ding te kunnen doen. Toch staan ze ook vooral weer in dienst van het team. Zo moeten zij alles op alles zetten om een Saudische prins te beschermen die het doelwit is geworden van een kwaadaardig kartel, en werken ze samen met de FBI om een actieve terroristische groep te traceren en op te pakken.

NCIS: Los Angeles was in 2009 de eerste spin-off van de succesvolle serie NCIS en is sinds maart 2010 ook op de Nederlandse televisie te zien is. De spin-off bleek een dusdanig succes dat deze ondertussen alweer toe is aan zijn negende seizoen. Betreft de uitwerking bewandelt de serie een formule die vergelijkbaar is met CSI: Crime Scene Investigation. Waar een andere spin-off, NCIS: Red een kort leven beschoren was, is NCIS: Los Angeles nog steeds onverminderd populair. Sterker nog, de laatste paar seizoenen behoorden tot de beste seizoenen van de serie tot op heden is. Het mooie aan deze serie is dat er een soort gelaagdheid in zit. Zo zien we niet alleen afleveringen met een korte direct afgeronde verhaallijn, maar zijn er ook verhaallijnen die een langere tijd beslaan. In seizoenen die bestaan uit 24 afleveringen kun je er hierdoor echter onmogelijk ontkennen dat bepaalde plotelementen niet puur dienen ter opvulling.

Een van de meest besproken punten van vorig seizoen was ongetwijfeld de verdwijning van Hetty Lang, een personage van het eerste uur. Haar verdwijning werd ingegeven door een auto ongeluk waarbij actrice Linda Hunt betrokken was in juli 2018. Dit krijgt een vrij plotse wending, maar goed; geloofwaardigheid is sowieso niet bepaald het sterkste punt van dit seizoen. Want moeten we nu echt geloven dat er een handvol Russische badguys kunnen crashen op het feest vol regeringsagenten als Kensi Blye en Martin Deeks in het huwelijksbootje stappen? Deze zwakte van dit seizoen komt ook weer naar voren als Mosley het doelwit wordt van een huurmoordenaar van de Mexicaanse kartels dat door het team in de gaten wordt houden. Je kan je namelijk oprecht afvragen of het wel logisch is als de teamleden hun carrière, en zelfs hun leven, op het spel zetten voor Mosley. Was dat tenslotte niet de nieuwe baas wiens bloed ze soms wel lijken te kunnen drinken?

En dan is er nog het terugkerende komen en gaan van plotelementen. Zo raakt “G”, uiteraard nog steeds gespeeld door Chris O’Donell, zijn vriendin Anna kwijt, maar krijgt hij er een vader voor terug, om die uiteindelijk ook weer kwijt te raken. Het zijn dit soort zaken die de serie al sinds jaar en dag vullen, maar eigenlijk ook de ontwikkeling van van andere elementen in de serie tegenhouden. Toch zijn er ook weer positieve punten. Zo is er de cross-over met het JAG-team, als het team afreist naar de Perzische Golf om samen te werken met Navy Captain Harmon Rabb. Het is de opmaat naar een cliffhanger van jewelste, waarbij ze hulp krijgen uit onverwachte hoek bij het ontwarren van een ingewikkeld spionnenweb met een Russische diplomaat, Tsjetsjeense terroristen en een steeds nadrukkelijker aanwezig ISIS. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat de trouwe volgers ongetwijfeld zullen uitkijken naar het elfde seizoen.

Extra’s: Naast de 24 afleveringen, die verspreidt over zes discs te vinden zijn, is er nog wat bonusmateriaal op de dvd’s te vinden.
· From This Day Forward (02:01) Een helaas wel erg korte blik op de bruiloft van Kensi en Deeks.
· Hang Ten: A Look at Season 10 of NCIS: Los Angeles (25:06) Uitgebreide interviews met de cast en crew van dit seizoen.
· The Revolving Door (08:49) De cast en producenten van de serie bespreken het weerzien met bekende gezichten uit de serie.
· Admiring Our Heroes (04:35) De castleden bespreken de meest bewonderenswaardige eigenschappen van hun personages.
· Deleted and Extended Scenes (04:56) Een aantal verwijderde scènes die sneuvelden op de montagetafel, alsmede een enkele scènes die we verkort reeds zagen dit seizoen.

NCIS: Los Angeles – seizoen 10 is net als het vorige seizoen soms wel erg comfortabel in het voorspelbare formulewerk. De noodgedwongen beslissing om vorig seizoen (tijdelijk) afscheid te nemen van Hetty wordt dit seizoen goed gemaakt, maar dit gebeurt wel aan de hand van de nodige ontwikkelingen waar je zo je vraagtekens bij kan zetten. Het is iets wat seizoen wel vaker parten speelt. Toch zijn er weer de nodige dodelijke dreigingen waar het team tegenop moet boksen en ook op persoonlijk vlak gebeurt het nodige. Net als eerdere seizoenen gaan er wat deuren dicht en worden er ook weer een aantal geopend. Het is een formule die sommigen wellicht wat tegen zal staan doordat bepaalde ontwikkelingen hierdoor stagneren, maar het maakt de serie ook tot wat het is. En dat is gewoonweg een onverminderd succes. Het verbaast niemand dan ook dat de serie eerder dit jaar alweer verlengd werd met een twaalfde seizoen, want ondanks dat het niveau van de serie de afgelopen twee seizoenen wat terug lijkt te lopen, is er voor de liefhebbers altijd weer iets om reikhalzend naar uit te kijken.

Met dank aan Day One MPM en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

22 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer