NCIS: Los Angeles – seizoen 11

Informatie

RegieChristine Moore, Dennis Smith, Benny Boom, Terrence O'Hara, Lily Mariye, Terence Nightingall, Yangzom Brauen, James Hanlon, Eric A. Pot, Frank Military, John Peter Kousakis, James Hanlon, Diana C. Valentine, Dan Liu, Tony Wharmby en Suzanne Saltz
Jaartal2019-2020
Releasedatum11-06-2021
Speelduur885 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastChris O'Donnell, Daniela Ruah, Eric Christian Olsen, Barrett Foa, Renée Felice Smith, Medalion Rahimi, Linda Hunt en LL Cool J

Of er nu spionnen, terroristen of wapenhandelaren op hun pad komen, voor de speciale agenten van het NCIS-team uit Los Angeles behoort het allemaal tot een gewone werkdag. Maar ze krijgen geen moment rust, met zelfs meerdere zaken verspreid over de wereld. Het zorgt dat het team zich moet opsplitsen en Callen en Sam samenwerken in Tel Aviv, terwijl Kensi de handen ineen slaat met Lance Hamilton van het Departement van Justitie. Terwijl de agenten worden geconfronteerd met enkele van de grootste zaken uit hun carrière, twijfelen Kensi en Marty of ze klaar zijn om een gezin te stichten. En tijdens een undercovermissie van Eric, ondervinden hij en Nell ook de nodige problemen om hun relatie te onderhouden. En dan is er ook nog de terugkeer van een wraaklustige Black Ops.

NCIS: Los Angeles was in 2009 de eerste spin-off van de succesvolle serie NCIS en is sinds maart 2010 ook op de Nederlandse televisie te zien is. De spin-off bleek een dusdanig succes dat deze ondertussen alweer toe is aan zijn elfde seizoen. Betreft de uitwerking bewandelt de serie een formule die vergelijkbaar is met CSI: Crime Scene Investigation. Waar een andere spin-off, NCIS: Red een kort leven beschoren was, is NCIS: Los Angeles nog steeds onverminderd populair. Sterker nog, de laatste paar seizoenen behoorden tot de beste seizoenen van de serie tot op heden is. Het mooie aan deze serie is dat er een soort gelaagdheid in zit. Zo zien we niet alleen afleveringen met een korte direct afgeronde verhaallijn, maar zijn er ook verhaallijnen die een langere tijd beslaan. In seizoenen die bestaan uit meer dan 20 afleveringen kun je er hierdoor echter onmogelijk ontkennen dat bepaalde plotelementen niet puur dienen ter opvulling.

Ondanks dat de serie nog steeds gretig aftrek vindt, is geloofwaardigheid niet altijd het sterkste punt van de serie. Zo zagen we vorig seizoen nog hoe de teamleden hun carrière, en zelfs hun leven, op het spel zette voor Mosley. En was dat niet de nieuwe baas wiens bloed ze soms wel leken te kunnen drinken? Een groot punt van kritiek is toch wel de formulematigheid van deze serie, iets wat we ook terugzien bij moederserie NCIS en series als Hawaii Five-O en de Chicago-reeks. Enerzijds weet je hiermee precies wat je kan verwachten, maar anderzijds ontbreekt enige verrassing. Dit seizoen wordt er gepoogd om hier toch wat verandering in aan te brengen. In plaats van dat het hele team op pad gaat, zien we meer dan eens dat het team gesplitst wordt in kleine(re) groepjes. Het zorgt er vooral voor dat er nog meer verhalen tegelijk gaan spelen, waardoor er weer genoeg te beleven valt.

Wel kreeg ook deze serie te maken met de uitbraak van COVID-19, wat erin resulteerde dat in maart van vorig jaar bekend werd gemaakt dat het seizoen vertragingen op zou gaan lopen. Als gevolg hiervan kent dit seizoen werden niet de geplande 24 afleveringen gemaakt, maar telt dit seizoen ‘maar’ 22 afleveringen. Het lijkt erop dat deze trend zit noodgedwongen gaat voortzetten. Zo bestaat het reeds voltooide twaalfde seizoen zelfs maar uit 18 afleveringen, wat mede komt door alle voorzorgsmaatregelen die in acht moesten worden genomen. Een geluk bij een ongeluk is hierdoor wel dat de serie minder dan normaal leunt op verhaallijnen die puur ter opvulling dienen. Het is dan ook zeker geen slechte ontwikkeling en het zal ongetwijfeld maken dat trouwe volgers meer dan ooit zullen uitkijken naar nieuwe afleveringen. En dat is een prestatie op zich na alweer elf seizoenen.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen, die verspreidt over vijf discs te vinden zijn, is er nog wat bonusmateriaal op de dvd’s te vinden.
· Mother: The 250th Episode (03:11) Een featurette waarin “Mother” centraal staat, de 250ste aflevering en tevens een van de beste dit seizoen. De aflevering werd mede geschreven door Eric Christian Olsen, die ook te zien is als Marty Deeks.
· On Set, “Offset (03:05) Een korte featurette rond rapper Offset, die een zijn televisiedebuut maakt in een kleine bijrol in aflevering “Alsiyadun”.
· Season 11 An Evolution (15:33) Showrunners Frank Military en Scott Gemmill nemen de kijkers meen in de vrij standaard making of, zoals we die ieder seizoen weer te zien krijgen.
· Deleted/ Extended scenes (02:46) Enkele verwijderde en verlengde scènes, die verspreid over de vijf discs zijn te zien.

NCIS: Los Angeles – seizoen 11 is opnieuw een seizoen vol actie, drama en de nodige spanning! Waar vorig seizoen de terugkeer van Hetty Lang gepaard ging met de nodige rare kunstgrepen, is dat nu achter de rug. Ze staat zelfs weer centraal in “Mother”, een van de sterkste afleveringen van dit seizoen, waarin ze te maken krijgt met een wraaklustige Black Ops-agent. Daarnaast zijn er natuurlijk ook weer de nodige andere dodelijke dreigingen waar het team tegenop moet boksen en ook op persoonlijk vlak gebeurt het nodige. Net als eerdere seizoenen gaan er daarnaast wat deuren dicht en worden er ook weer een aantal geopend. Het is een formule die sommigen wellicht wat tegen zal staan doordat bepaalde ontwikkelingen hierdoor stagneren, maar het maakt de serie ook tot wat het is. En doordat de serie onverminderd populair en succesvol is, zullen de fans van de serie reikhalzend uitkijken naar het reeds voltooide twaalfde seizoen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

25 juni, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer