NCIS: Los Angeles – seizoen 9

Informatie

RegieJohn Peter Kousakis, Rick Tunell, Tawnia McKiernan, Dennis Smith, Terrence O'Hara, James Hanlon, James Whitmore Jr., Benny Boom, Eric Pot, Ruba Nadda, Diane C. Valentine, Lily Mariye, Terence Nightingall, Suzanne Saltz, Yangzom Brauen en Frank Military
Jaartal2017-2018
Releasedatum17-04-2019
Speelduur975 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastChris O'Donnell, Daniele Ruah, Eric Christian Olsen, Barrett Foa, Renée Felice Smith< nia Long, Linda Hunt en LL Cool J

Waar operations manager Hetty Lang met pensioen gaat en buiten beeld verdwijnt, komt NCIS Senior Special Agent Shay Mosley naar Los Angeles om het Office of Special Projects te overzien. Ze zet gelijk de plannen voor een reorganisatie kracht bij en geeft Callen een nieuwe partner. Waar het team wordt belast met het onderzoek naar de dood van een Zuid-Koreaanse agent, die onderzoek deed naar het raketprogramma van Noord-Korea, ontvangen zij ook bericht dat Lang wordt vermist. Al snel stuiten agenten Eric Beale en Nell Jones op aanwijzingen, achtergelaten in een boek, die leiden naar Hi Chi Minh City in Vietnam. Als het team erachter probeert te komen wat Hetty in Vietnam doet zorgt dat in eerste instantie voor een botsing met Mosley, niet veel later geeft zij toch haar goedkeuring en mogen Callen, Sam Hanna en de rest van het OSP-veldteam afreizen naar Vietnam voor een reddingsmissie.

NCIS: Los Angeles was in 2009 de eerste spin-off van de succesvolle serie NCIS en is sinds maart 2010 ook op de Nederlandse televisie te zien is. De spin-off bleek een dusdanig succes dat deze ondertussen alweer toe is aan zijn negende seizoen. Betreft de uitwerking bewandelt de serie een formule die vergelijkbaar is met CSI: Crime Scene Investigation. Waar een andere spin-off, NCIS: Red een kort leven beschoren was, is NCIS: Los Angeles nog steeds onverminderd populair. Sterker nog, het achtste seizoen was misschien wel één van de beste seizoenen van de serie tot op heden is. Het mooie aan deze serie is dat er een soort gelaagdheid in zit. Zo zien we niet alleen afleveringen met een korte direct afgeronde verhaallijn, maar zijn er ook verhaallijnen die een langere tijd beslaan. Zo staat dit seizoen de vermissing van Hetty Lang centraal.

Met het overlijden van Miguel Ferrer kwam er in het achtste seizoen een einde aan zijn personage Owen Granger. Deze was gedurende drie seizoenen een belangrijk onderdeel durende een zoektocht naar een mol binnen de afdeling. In dit nieuwe seizoen zet Nia Long als Shay Mosley zijn werk in de serie min of meer voort. Zo komt dan weliswaar als vervangster van de uitzwaaiende Hetty Lang, maar ze is amper koud binnen als ze er een reorganisatie tegenaan gooit. Uiteraard is er natuurlijk ook een clash met de vaste waarden in het team, maar zoals je ook een beetje kan verwachten voor iemand die beoogd is als vaste waarde voor de toekomst komt dit allemaal weer op zijn pootjes terecht. Het zorgt ervoor dat het OSP-veldteam uiteindelijk met een delegatie in Vietnam belandt om daar samen te werken met een oude unit van Hetty om haar op te sporen.

Een andere belangrijke steunpilaar, verhaaltechnisch gezien, is altijd de cliffhanger. Deze draait dit keer om een missie naar Mexico om Mosleys’ zoon op te sporen en te redden. Ondanks dat verschillende teamleden ernstige twijfels hebben over de missie wordt nieuwkomer Harley Hidoko vooruit gestuurd, maar al snel is zij spoorloos. Als Callen en Hanna een hoopje verbrande menselijke resten aantreffen op de plek waar haar tracker stopte is het nog maar de vraag of zij het tiende seizoen mag terugkeren. Het is een verdienstelijke cliffhanger, al ligt dit seizoen ook het gevaar van herhaling duidelijk op de loer. Het zorgt ervoor dat het niveau van het ijzersterke achtste seizoen hier niet meer wordt gehaald. Toch opent de kleine frisse wind door cast direct weer deuren voor nieuwe verhaallijnen en er gebeurt dan ook weer genoeg waardoor de trouwe volgers zullen uitkijken naar het tiende seizoen.

Extra’s: Naast de 24 afleveringen, die verspreidt over zes discs te vinden zijn, is er nog wat bonusmateriaal op de dvd’s te vinden.
· Celebrating 200 (03:49) Met steevast 24 afleveringen per seizoen, werd dit negende seizoen alweer de 200ste aflevering van NCIS: Los Angeles gefilmd. Uiteraard werd dit met de cast & crew op gepaste wijze gevierd, al werd er natuurlijk ook weer hard gewerkt om hier een mooie aflevering van te maken.
· Nine Lives: A Look Inside the 9th Season (21:36) Een terugblik op de productie van dit negende seizoen, waarbij cast en crew meermaals hun mening of visie laten gelden.
· Transplants: Mosley and Hidoko (07:52) Een frisse wind kan wonderen doen. Met het overlijden van Miguel Ferrer vond men in Nia Long en (in mindere mate) Andrea Bordeaux twee nieuwe leden voor het team. Cast en crew bespreken wat er allemaal bij komt kijken om als nieuweling je te mengen in een groep op elkaar ingespeelde acteurs.
· Sam Hanna: Incognito (03:29) LL Cool J vertelt wat hij interessant vindt aan het personage Sam Hanna.
· Deleted/ Extended Scenes (05:08) Een viertal verwijderde-, en een verlengde scène. Deze zijn verspreidt over de discs te vinden bij de bewuste aflevering.

NCIS: Los Angeles – seizoen 9 voelt zich soms wel erg comfortabel in het toch wat voorspelbare formulewerk. Daarnaast maken de makers dit seizoen geen vrienden door afscheid te nemen van Hetty en daarvoor Mosley in de plaats te brengen. Mosley draagt geheimen met zich mee en acteert veel op eigen houtje, wat ervoor zorgt dat zij niet bij ieder direct zal worden geaccepteerd. Toch zijn er weer de nodige dodelijke dreigingen waar het team tegenop moet boksen en ook op persoonlijk vlak gebeurt het nodige. Net als eerdere seizoenen gaan er wat deuren dicht en worden er ook weer een aantal geopend. Het verbaast niemand nog dat in de Verenigde Staten ondertussen alweer het tiende seizoen loopt. Ondanks dat dit seizoen niet het niveau haalt van seizoen 8, is dit voor de liefhebbers weer iets om reikhalzend naar uit te kijken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cb5811ecdf49_selected-products" products="9200000103619884,9200000075612183,9200000050069239,9200000095915027" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer