NCIS – seizoen 15

Informatie

RegieTony Wharmby, James Whitmore Jr., Terrence O'Hara, Rocky Carroll, Thomas J. Wright, Bethany Rooney, Dennis Smith, Alrick Riley, Mark Horowitz, Michael Zinberg en Leslie Libman
Jaartal2017-2018
Releasedatum20-03-2019
Speelduur985 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastMark Harmon, Pauley Perrette, Sean Murray, Wilmer Valderrama, Emily Wickersham, Brian Dietzen, Duane Henry, Rocky Carroll, David McCallum en Maria Bello

Het is twee maanden geleden dat Gibbs en McGee vermist raakten bij gevechten tegen rebellen in Paraguay. Terwijl het NCIS hun zoektocht in de jungles van Paraguay onverminderd voortzet, worden Vance en Torres opgeroepen voor een hoorzitting over de nasleep van de missie. In de tussentijd gaan de andere zaken voor het team ook gewoon door. Hierbij wordt het team versterkt met forensisch psycholoog Jacqueline Sloane om onder andere een verdachte zelfmoord op te lossen, een speciale beveiligingsmissie uit te voeren en criminelen op te sporen die de Verenigde Staten bedreigen. Ook wordt het NCIS hoofdkwartier binnengevallen door leden van een drugskartel in een poging om bewijsmateriaal te vernietigen. En dan is er nog Delilah, de vrouw van McGee die op het punt staat te bevallen van een tweeling.

Ook het vijftiende seizoen van NCIS verloopt weer volgens beproeft recept. De serie heeft in de loop der jaren een vaste basis ontwikkeld aan de hand van teamleider Jethro Gibbs, gespeeld door Mark Harmon. Onder hem zijn er aardig wat personele wijzigingen geweest en dat is dit keer niet anders. Zo werd Jennifer Esposito vorig seizoen nog geïntroduceerd als Alex Quinn, maar bleek al snel dat zij toch wat schil afstak tegen de rest. In plaats van te kijken hoe haar personage zich verder zou ontwikkelen werd er direct ingegrepen. Zij mocht de show verlaten en dit seizoen wordt Maria Bello aan de cast toegevoegd. Met een driejarig contract op zak lijkt het erop dat wij flink wat meer mogen verwachten van haar personage Jackie Sloane.

Het is een verwachting waar de makers direct aan tegemoet komen, want de twee beste afleveringen van dit seizoen zijn de twee waarin dit personage min of meer centraal staat. Als psychologe in het team blijkt zij de vertrouwenspersoon voor zowel zakelijke als privéproblemen en meer dan eens blijkt ze een boeiende sparringpartner. Het is een introductie die Jennifer Esposito vorig seizoen niet gekregen heeft en zorgt er mede voor dat Bello direct geaccepteerd zal worden door de liefhebbers. Het levert daarnaast ook Death from Above op, de achttiende aflevering van dit seizoen, waarin het NCIS-hoofdkwartier wordt geëvacueerd nadat er een bom wordt ontdekt op het dak van het gebouw. Het is een echte nagelbijter en met recht de beste aflevering van dit opnieuw forse seizoen.

En daarin zit ook gelijk de knapste prestatie van de makers; ze hebben nog steeds genoeg te melden. Waar veel series tegenwoordig nog maar twaalf, tien of zelfs nog minder afleveringen per seizoen kennen is NCIS een serie met een veelvoud hiervan. Waar veel series lijken te worstelen om de tijd die ze krijgen vol te krijgen, iets waar de kwaliteit in het geheel danig onder lijdt, blijkt NCIS keer op keer te kunnen leunen op een stabiele basis. De combinatie van een de terugkerende verhaallijnen in combinatie met kortere avonturen is een beproeft concept. Natuurlijk, het is allemaal weinig vernieuwend en vrij formulematig, maar het werkt wel en zal de liefhebbers opnieuw niet teleur stellen.

Extra’s: Naast de 24 afleveringen is er verspreidt over de zes discs het nodige aan bonusmateriaal te vinden.
· Audiocommentaar: Twee audiocommentaren, bij afleveringen Death from Above en Keep Your Friends Close. De eerste, ingesproken door regisseur Rocky Carroll en schrijver Chris Waild, voorziet goed in de gemaakte keuzes tijdens het filmen. De tweede, ingesproken door Mark Harmon, Joe Spano, schrijfster Gina Monreal en regisseur Mark Horowitz, is helaas voor een gevalletje van elkaar op de schouders kloppen zonder de kijker ook maar van enige relevante achtergrondinformatie te voorzien.
· Make It Rain (04:04) Special effects coördinator Larry Fuentes laat ons zien hoe de orkaaneffecten tot stand zijn gekomen.
· Friends and Enemies (08:23) Hier wordt, aan de hand van interviews met cast en crew, dieper in gegaan op de verhaallijn rond seriemoordenaar Gabriel Hicks.
· A Conversation with Mark Harmon and Joe Spano (05:26) De twee acteurs bespreken hun vriendschap zowel voor als achter de camera, evenals de evolutie van hun personages.
· NIC: Inside Season 15 (25:11) Een blik op de vele ontwikkelingen in verhaallijnen, besproken door cast en crew.
· Hello Jack Sloane (10:12) De toevoeging van Maria Bello aan de cast wordt besproken door de actrice zelf, waarbij ze wordt bijgestaan door cast en crew.
· David McCallum Answers the Proust Questionnaire (06:36)
· NCIS at 15 (13:34) Vier crewleden bespreken hun favoriete prestaties gedurende vijftien jaar NCIS.

NCIS – seizoen 15 bewijst nog maar eens aan dat de beproefde formule nog steeds niet is uitgewerkt. Ook in dit seizoen worden zowel personages als de verhaallijnen weer op een bevredigende manier verder door ontwikkeld.  Opnieuw mogen we getuige zijn van boeiende mysteries, nieuwe personages en relaties. Als we dan toch een smetje moeten noemen, dan is het de wat onbevredigende wijze waarop vaste waarden Abby en Reeves in de laatste fase van het seizoen vrij definitief uit de serie worden geschreven. Vooral voor de eerste, gespeeld door Pauley Perrette is het allemaal wat oneervol, gezien zij vanaf de allereerste aflevering een vaste waarde van de serie was. Toch hebben de makers ondertussen meermaals bewezen wel raad te weten met dergelijke personele wijzigingen, dus wellicht is het opnieuw goed voor een frisse wind in alweer het zestiende seizoen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c6672486f025_selected-products" products="9200000103619880,9200000075612181,9200000064881069" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer