NCIS – seizoen 16

Informatie

RegieTony Wharmby, Terrence O'Hara, Leslie Libman, James Whitmore Jr., Michael Zinberg, Rocky Carroll, Alrick Riley, Thomas J. Wright, Mark Horowitz en Diana Valentine
Jaartal2018-2019
Releasedatum20-05-2020
Speelduur981 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastMark Harmon, Sean Murray, Wilmen Valderrama, Emily Wickersham, Maria Bello, Brian Dietzen, Diona Reasonover, Rocky Carroll en David McCallum

Wanneer het team van speciale agenten start met een wereldwijde zoektocht naar hun eigen directeur Leon Vance, krijgt Gibbs de rol van waarnemend directeur in de schoot geworpen. Later vindt het team een ondervoed en verward 9-jarig meisje dat wegliep nadat ze haar hele leven was opgesloten. Haar moeder, een marine rekreuut die tien jaar eerder was verdwenen en de ontdekking van het meisje leidt tot de heropening van Morgan’s doodgelopen zaak. Het is deze heropening die er tevens voor zorgt dat bedreigingen van buitenaf ineens persoonlijk worden. Daarnaast zien we hoe een marine ziekenhuis een shooter lockdown ondergaat en Gibbs wordt gewaarschuwd door een ex-agent die een groot gevaar heeft ontdekt. Aan het einde van de dag is er maar een ding zeker: het team dat samen vecht, zal samen overleven in de strijd om Amerika veilig te houden.

Ook het zestiende seizoen van NCIS verloopt weer volgens beproeft recept. De serie heeft in de loop der jaren een vaste basis ontwikkeld aan de hand van teamleider Jethro Gibbs, gespeeld door Mark Harmon. Onder hem zijn er aardig wat personele wijzigingen geweest en dat is dit keer niet anders. Zo werd Maria Bello vorig seizoen nog geïntroduceerd als Jackie Sloane, een personage dat zich blijkbaar tot tevredenheid heeft ontwikkeld aangezien zij ook dit seizoen weer van de partij is. Dit seizoen moet Diona Reasover voor de frisse wind zorgen als Katie Hines. We zien hoe zij als forensisch onderzoek het lab op een begeven moment ook al vrij snel achter zich laat en aan de hand van Torres ook het veld in trekt om bewijs te verzamelen.

Het mag na 15 succesvolle seizoenen voor de trouwe volgers ondertussen haast geen verassing meer zijn dat ook weer ijzersterk is. In plaats van hier en daar een flinke dip, die er overigens in de 16 seizoenen uiteraard echt wel zijn geweest, zijn het toch vooral die hoogtepunten die opvallen. Met een stabiele kwaliteit is het gewoonweg knap dat er soms opeens een aflevering is die er nog een stukje bovenuit steekt. Ook dit seizoen heeft weer zo’n hoogtepunt; aflevering 13, getiteld She. Hierin vindt het team een ondervoed en verward meisje dat wegliep nadat ze haar hele leven was opgesloten. Als men vermoedt dat ze de dochter is van een rekruut van de marine die tien jaar geleden verdween, wordt de zaak opeens een stuk persoonlijker. Het is een echte nagelbijter en met recht de beste aflevering van dit opnieuw forse seizoen.

En daarin zit ook gelijk de knapste prestatie van de makers; ze hebben niet alleen nog steeds genoeg te melden, ook blijven ze akelig constant in het leveren van kwaliteit. Waar veel series tegenwoordig nog maar twaalf, tien of zelfs nog minder afleveringen per seizoen kennen is NCIS een serie met een veelvoud hiervan. Waar veel series lijken te worstelen om de tijd die ze krijgen vol te krijgen, iets waar de kwaliteit in het geheel danig onder lijdt, blijkt NCIS keer op keer te kunnen leunen op een stabiele basis. De combinatie van een de terugkerende verhaallijnen in combinatie met kortere avonturen is een beproeft concept. Natuurlijk, het is allemaal weinig vernieuwend en vrij formulematig, maar het werkt wel en zal de liefhebbers opnieuw niet teleur stellen.

Extra’s: Naast de 24 afleveringen, die verspreid zijn te vinden over zes dvd’s, is er het nodige aan bonusmateriaal op deze dvd release te vinden.
· Best Kept Secrets (06:10) Leuke interviews met cast en crew, waarbij wat leuke onthullingen worden gedaan voor de fans. Niet al te schokkend overigens.
· NCIS Season 16: Rules of Engagement (18:34) Een algemene blik op dit seizoen, met onder andere aandacht voor de vele ontwikkelingen in verhaallijnen. Alles met bijdragen door cast en crew.
· Welcome to the Team, Kasie Hines (7:48) Cast en crew bespreken het nieuwe personages Kasie Hines, gespeeld door Diona Reasonover, die uiteraard zelf ook aan het woord komt.
· NCIS Season 16: The Conversation (43:33) Een leuk gesprek met cast en crew, geleid door Kevin Frazier, bekend als co-host van Entertainment Tonight.

NCIS – seizoen 16 bewijst nog maar eens aan dat de beproefde formule nog steeds niet is uitgewerkt. Ook in dit seizoen worden zowel personages als de verhaallijnen weer op een bevredigende manier verder door ontwikkeld. Daarnaast mogen we opnieuw getuige zijn van boeiende mysteries, nieuwe personages en relaties. Het zorgt halverwege het seizoen voor een hoogtepunt met de fenomenale aflevering She. Toch is het vooral opnieuw de stabiel hoge kwaliteit die de makers keer op keer weten te leveren. Nergens krijg je het gevoel dat de slijt erop zit. Dit is niet alleen te danken aan een stabiele basis, maar ook voor de frisse wind die met regelmaat even door de serie waait. Of we ook het zeventiende seizoen snel tegemoet mogen zien op dvd is overigens nog maar zeer de vraag, aangezien dit seizoen is stilgelegd door de uitbraak van het Corona virus. Goed nieuws is er ook, want de serie werd recent verlengd met een achttiende seizoen.

Met dank aan Day One MPM en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

16 mei, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer