NCIS – seizoen 17

Informatie

RegieTerrence O'Hara, Tony Wharmby, Thomas J. Wright, Michael Zinberg, Diana Valentine, Rocky Carroll, James Whitmore Jr., Tawnia McKiernan, William Webb, Mark Horowitz en Alrick Riley
Jaartal2019-2020
Releasedatum21-05-2021
Speelduur817 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastMark Harmon, Sean Murray, Wilmer Valderrama, Emily Wickersham, Mario Bello, Brian Dietzen, Diona Reasonover, Rocky Carroll en David McCallum

Nadat Ziva min of meer is teruggekeerd uit de dood, waarschuwt zij Gibbs dat zijn leven in gevaar is. Samen met het team van NCIS slaan zij de handen ineen om erachter te komen wie de mysterieuze Sahar is die achter de dreiging zit en waar en wanneer deze levensgevaarlijke terrorist opnieuw zal toeslaan. Het onderzoek neemt een wending als er aanslagen op congresleden worden gepleegd. De meest heftige zaken uit hun carrière komen voorbij: van vermoorde mariniers tot aan neergestorte straaljagers. Ook sluimeren er geheimen onder de oppervlakte die voor verdeling zorgen binnen het team. Aan het einde van de dag is er maar een ding zeker: het team dat samen vecht, zal samen overleven in de strijd om Amerika veilig te houden.

Ook het zeventiende seizoen van NCIS verloopt weer volgens beproeft recept. De serie heeft in de loop der jaren dan ook een vaste basis ontwikkeld aan de hand van teamleider Jethro Gibbs, gespeeld door Mark Harmon. Onder hem zijn er aardig wat personele wijzigingen geweest en dat is dit keer niet anders. Zo werd Diona Reasonover vorig seizoen nog geïntroduceerd als Kasie Hines, een personage dat het forensisch onderzoek op het lab vrij snel achter zich liet om het veld in te trekken. Dit keer komt de frisse wind uit een wat verrassendere hoek, want nadat in een van de beste afleveringen van vorig seizoen al werd vermeld dat zij nog in leven zou zijn maakte Ziva David haar opwachting in de cliffhanger van vorig seizoen. Iets waar hij op een heerlijke wijze op word voortborduurt door haar aandeel iets uit te breiden naar vier aflevering. Toch is het opvallen dat Cote de Pablo terugkeert, aangezien zij eerder de serie verliet omdat zij ontevreden was met de scripts.

Het mag na 16 succesvolle seizoenen voor de trouwe volgers ondertussen haast geen verrassing meer zijn dat ook dit seizoen weer ijzersterk is. In plaats van hier en daar een flinke dip, die er overigens in de 16 seizoenen uiteraard echt wel zijn geweest, zijn het toch vooral die hoogtepunten die opvallen. Met een stabiele kwaliteit is het gewoonweg knap dat er soms opeens een aflevering is die er nog een stukje bovenuit steekt. Ook dit seizoen heeft weer zo’n hoogtepunt; de laatste aflevering van dit seizoen ‘The Arizona’. Hierin maakt het team kennis met een oudere man, die beweert om een overlevende te zijn van Pearl Harbor. Hij wil dat zijn stoffelijk overschot wordt begraven op de USS Arizona. Wellicht heeft de extra emotionele lading meegespeeld, want deze speciale aflevering is opgedragen aan de slachtoffers van Pearl Harbor, evenals de eerstehulpverleners die streden aan de frontlinie tegen de Corona-pandemie. Het is in elk geval met recht de beste aflevering van dit opnieuw forse seizoen.

Toch zit juist daarin ook weer gelijk de knapste prestatie van de makers; ze hebben niet alleen nog steeds genoeg te melden, ook blijven ze akelig constant in het leveren van kwaliteit. Waar veel series tegenwoordig nog maar twaalf, tien of zelfs nog minder afleveringen per seizoen kennen is NCIS een serie met een veelvoud hiervan. Waar veel series lijken te worstelen om de tijd die ze krijgen vol te krijgen, iets waar de kwaliteit in het geheel danig onder lijdt, blijkt NCIS keer op keer te kunnen leunen op een stabiele basis. De combinatie van een de terugkerende verhaallijnen in combinatie met kortere avonturen is een beproeft concept. Natuurlijk, het is allemaal weinig vernieuwend en vrij formulematig, maar het werkt wel en zal de liefhebbers opnieuw niet teleur stellen.

Extra’s: Naast de 20 afleveringen, die verspreid zijn te vinden over vijf dvd’s, is er het nodige aan bonusmateriaal op deze dvd release te vinden.
· Other Times, Other Lives (06:18) Cast- en crewleden bespreken de ervaring om geheel andere personages te spelen in een andere tijd in de aflevering Ephemera.
· Hallowed Ground: The Arizona (04:58) Cast- en crewleden bespreken de bijzondere climax van dit seizoen; de speciale aflevering “The Arizona.”
· Inside Season 17 (16:36) Cast en crew bespreken de meest memorabele moment van dit seizoen.
· The Return of Ziva David (08:15) Producenten Steve Binder, Frank Caradea, Mark Horowitz en gastactrice Cote de Pablo bespreken haar kortstondige, maar opvallende terugkeer als Ziva David.

NCIS – seizoen 17 bewijst nog maar eens aan dat de beproefde formule nog steeds niet is uitgewerkt. Ook in dit seizoen worden zowel personages als de verhaallijnen weer op een bevredigende manier verder door ontwikkeld, waarbij de fans van de serie dit seizoen vooral plezier zullen beleven aan de uitbouw van de terugkeer van de geliefde Ziva David. Daarnaast mogen we opnieuw getuige zijn van boeiende mysteries, nieuwe personages en relaties. Toch is het vooral opnieuw de stabiel hoge kwaliteit die de makers keer op keer weten te leveren. Nergens krijg je het gevoel dat de slijt erop zit, sterker nog, ondanks dat dit seizoen door de Corona-pandemie iets korter is dan een normaal seizoen bevat de serie een paar van de beste afleveringen sinds jaren. Dit is niet alleen te danken aan een stabiele basis, maar ook voor de frisse wind die met regelmaat even door de serie waait. Seizoen 18 loopt ondertussen alweer in de Verenigde Staten, dus het lijkt een kwestie van tijd voordat we weer een nieuwe dvd release tegemoet mogen zien.

Met dank aan Paramount Pictures i.s.m. Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

17 mei, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer