Nobel

Informatie

RegiePer-Olav Sørensen
Jaartal2016
Releasedatum13-12-2016
Speelduur360 minuten
DistributeurLumière
CastAksel Hennie, Atheer Adel, Mohammed-Ali Bekboudi, Danica Curcic en Eirik Evjen

Amper een dag nadat luitenant Erling Riiser is teruggekeerd van een traumatische militaire missie in Afghanistan, krijgt hij de opdracht om in Oslo een Afghaanse man te vermoorden. Al snel blijkt dat deze opmerkelijke opdracht niet afkomstig is van het hoofd van de Inlichtingendienst. Het zorgt ervoor dat Riiser in een situatie komt waarin hij zelf een mogelijk doelwit is geworden en hij niemand meer kan vertrouwen. Zoekende naar een antwoord op de vraag waarom hij is ingezet als huurmoordenaar, gaat Riiser op zoek naar wie er achter de opdracht zit. Dan blijkt dat Riiser onderdeel is van een gewetenloze samenzwering die teruggaat tot het aandeel van de Noren in de oorlog in Afghanistan.

Nobel is een nieuwe Noorse serie, geregisseerd door Per-Olav Sørensen de man die ook verantwoordelijk was voor series als The Heavy Water War en The Half Brother. Hij mocht van zender NRK dit keer werken met het budget van ongeveer 68 miljoen euro, iets wat natuurlijk voor enige verwachtingen zorgt. De serie gaat over de nasleep van de oorlog in Afghanistan en over de Noorse soldaten die daar hebben gevochten. Op zich natuurlijk al erg interessant en actueel, maar de interesse neemt verder toe als je bedenkt dat alles is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Daarbij wordt er soms ook gebruik gemaakt van documentairemateriaal, wat de serie een extra authentiek tintje meegeeft. Een goed voorbeeld hiervan is een speech van president Obama, die hij gaf toen hij de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst nam in 2009.

De hoofdrol in de serie is voor Aksel Hennie, die met zijn rol van luitenant Erling Riiser voor het eerst in een Noorse serie is te zien. Hennie timmert de laatste jaren dan ook vooral aan de weg om een internationale carrière van de grond te krijgen. Zo was hij al te zien in The Martian, Hercules en 24: Live Another Day. Zijn talent is dan ook duidelijk zichtbaar, wat hier vooral naar voren komt in de sterke vader-zoon scènes. Wat opvalt betreft de casting is dat naast Hennie is gekozen voor een overwegend internationale cast, redelijk ongewoon voor een Noorse serie. Zo is Mohammed-Ali Behboude geboren in Iran, Atheer Adel in Irak, Danica Curcic is een van oorsprong Deense actrice en Tuva Novotny een Zweedse. Niet dat dit iets afdoet aan de kwaliteit overigens, aangezien het acteerwerk een van de steunpilaren vormt van de serie.

Wat de serie vooral interessant maakt is dat er meerdere kanten belicht worden. Zo kijken we vanuit het oogpunt van de regering, uit die van het leger en ook vanuit het oogpunt van het gezin. Drie punten die samenkomen in het hoofdpersonage. Dit lijkt misschien wat complex, maar de serie verschaft hierin genoeg uitleg, misschien soms wel net iets teveel. Daarbij hebben de makers ervoor gekozen om de serie door middel van het filmen met een hand-held camera een documentaire gevoel mee te geven, iets dat uitstekend uitpakt. Het maakt van Nobel een boeiende en meeslepende thriller, die de soms taaie politiek combineert met het sociale leven en daardoor de interesse van de kijker met groots gemak weet te behouden.

Extra’s: Afgezien van wat aankondigingen en trailers van andere Scandinavische series zijn er geen extra’s op de twee Blu-ray discs tellende serie aanwezig. Op zich is dit jammer, want de serie heeft dusdanig veel kwaliteit dat een blik achter de schermen zeker interessant was geweest.

Nobel is opnieuw een indrukwekkende en vooral erg actuele serie van Scandinavische bodem. De serie weet te overtuigen met verhaallijnen die actualiteit in de politiek laten samenkomen met sociale vraagstukken. Dat hierbij is gekozen voor een stijl van filmen die soms de indruk geeft van een documentaire geeft een extra gevoel van authenticiteit. Toch is veel afhankelijk van het acteerwerk, waarbij men gelukkig kan leunen op een wellicht wat onbekende, maar zeker zeer verdienstelijk spelende internationale cast. Daarbij valt hoofdrolspeler Aksel Hennie extra op. Zijn invulling van een luitenant die na deelname aan een oorlog net is teruggekeerd in zijn thuisland, om vervolgens direct te worden betrokken in een groots complot, is een van de steunpilaren van deze serie. Dit alles zorgt ervoor dat Nobel een nieuw paradepaardje is van NRK, die ook buiten de landsgrenzen veel kijkers zal weten te boeien.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

16 december, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer