Nobody 4K

Informatie

RegieIlya Naishuller
Jaartal2021
Releasedatum03-11-2021
Speelduur92 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastBob Odenkirk, Connie Nielsen, RZA, Aleksey Serebryakov en Christopher Lloyd

Hutch Mansell is een ogenschijnlijk gewone man; hij heeft twee kinderen met zijn vrouw Becca, heeft een baan als kantoormedewerker in het metaalbewerkingsbedrijf van zijn schoonvader en houdt zich over het algemeen op zichzelf. De sleur is langzaam in zijn leven geslopen, hij en zijn vrouw zijn al jaren niet meer echt intiem geweest en zijn zoon Blake heeft geen respect voor hem. Dat verandert niet als er op een nacht twee dieven bij het gezin inbreken en Hutch weigert om zichzelf en zijn gezin te verdedigen, in de hoop zo ernstig geweld te voorkomen. Na het incident ontwaakt er echter een woede in Hutch die hij lang had onderdrukt. Oude instincten worden weer aangewakkerd en brengen hem op een duister pad, waarbij geheimen uit het verleden en dodelijke vaardigheden aan het licht worden gebracht.

Nobody is de nieuwe film Derek Kolstad, de bedenker van de John Wick franchise en eigenlijk dekt die informatie vrijwel de verwachtingen die je mag hebben van deze film. Zo zien wij opnieuw een man wiens weggestopte instincten worden aangewakkerd, wat resulteert in een spervuur van vuistgevechten, geweerschoten en piepende banden. Groot verschil met die films rond Keanu Reeves is dat het centrale personage, en dus tevens actieheld, dit keer wordt gespeeld door Bob Odenkirk, een 58-jarig veelzijdig acteur die vooral bekend is van zijn rol als louche advocaat Saul Goodman in televisieserie Breaking Bad en prequelserie Better Call Saul. Ondanks dat hij al vele jaren actief was betekende die rol zijn doorbraak en nam zijn carrière een vlucht met sterke rollen in films als Little Women, Nebraska en zelfs als stemacteur in Incredibles 2.

Naast Odenkirk zien we de Deense Gladiator-actrice Connie Nielsen als zijn vrouw, de uit Amazons’ McMafia bekende Aleksey Serebryakov als slechterik en RZA, de multi-getalenteerde muzikant en acteur als de broer van Hutch, wiens verborgen talenten Hutch goed van pas komen. Opvallendste gezicht is echter de 82-jarige Christopher Lloyd, die hier te zien is als de vader van Hutch. De regie ligt in handen van de Russische Ilya Naishuller. Hij liet eerder al van zich spreken met Hardcore Henry, een actiefilm waarmee hij liet blijken dat hij met een beperkt budget mooie dingen kan neerzetten. Voor Nobody mocht hij werken met een fors groter budget, al is 16 miljoen dollar natuurlijk een peuleschil voor Hollywood begrippen. Toch laat Naishuller ook hier zien dat hij er wel raad mee weet. Zo zit Nobody vol met vette actiescènes, waarmee de film in het verlengde ligt van John Wick.

En dat John Wick hier meermaals genoemd wordt is niet zo gek. Zo is Nobody niet alleen ontsproten uit hetzelfde brein, ook prijkt David Leitch, de regisseur van de franchise op de credits als producent. Dat wil overigens niet zeggen dat Nobody dient als slap aftreksel, zeker niet zelfs. En dat komt vooral op het konto van Odenkirk, die met deze film bewijst alles in huis te hebben om door te gaan als actiester. En vooruit, we moeten toegeven dat het allemaal weinig vernieuwend is en ook het verhaal is weinig hoogstaand, maar wat is het toch allemaal op een heerlijke wijze ingevuld. Zo is actie lekker bruut, op een manier zoals je dat als liefhebber van het genre graag ziet. Hierbij vliegen overigens niet alleen vliegen de kogels je om de oren. Zo behoort de scène in een bus, waarin ‘Nobody’ het opneemt tegen meer dan een handvol Russen, tot een van de beste vechtscènes die we afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. Aan het eind wordt de deur wagenwijd opengezet voor meer, en dat is iets waar we nu al naar uit kijken.

Extra’s: Naast de film vinden we een paar mooie featurettes en audiocommentaren op de 4K disc, daarnaast zit er een Blu-ray bijgesloten bij deze release.
· Audiocommentaar: Een audiocommentaar ingesproken door regisseur Ilya Naishuller
· Audiocommentaar: Nog een audiocommentaar van Ilya Naishuller, maar dit keer met hulp van Bob Odenkirk.
· Deleted Scenes (04:58) Meerdere scènes die sneuvelde op de montagetafel.
· Hutch Hits Hard (03:52) Een wat vluchtige blik op Odenkirks’ eerste rol als actieheld, met vooral oog voor zijn voorbereiding.
· Breaking Down the Action (19:05) Hier wordt dieper ingegaan op meerdere belangrijke scènes, denk aan Bus Fight, Home Invasion, Car Chase en Tool and Die.
· Just a Nobody (12:53) Een wat uitgebreidere feature, met aandacht voor Naishullers’ regie, de input van Odenkirk ook achter de schermen en de casting.

Nobody 4K is een heerlijk brute actiefilm met een zwart komisch randje en een verrassende Bob Odenkirk als actieheld! Want ondanks dat Odenkirk in de rol van Saul Goodman door velen als held gezien wordt, zullen er weinigen zijn die in hem ook een actieheld hadden gezien. Maar met een ongeschoren look bewijst hij ook hier wel raad mee te weten. Voor een genrefilm klopt eigenlijk alles wel aan deze film. Zo is niet alleen de hoofdrol goed ingevuld, maar heeft regisseur Ilya Naishuller een flinke stap gemaakt na zijn verdienstelijke debuut en is de actie lekker overzichtelijk en bruut. Oh en laten we vooral ook niet de heerlijke, goed gekozen soundtrack vergeten te benoemen. Nummers als Don’t Let Me Be Misunderstood (Nina Simone), What a Wonderful World (Louis Armstrong) en You’ll Never Walk Alone (Gerry & the Pacemakers) hebben zelden beter hun plaats gevonden dan in deze film. Een nieuwe franchise is geboren en we kunnen niet wachten op wat komen gaat.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 november, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer