Nocturnal Animals

Informatie

RegieTom Ford
Jaartal2016
Releasedatum10-05-2017
Speelduur117 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJake Gyllenhaal, Amy Adams, Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon, Armie Hammer, Michael Sheen en Isla Fischer

Susan is een kunsthandelaar uit Los Angeles die een luxueus, maar toch onbevredigend leven leidt. Zo heeft zij bijvoorbeeld sterke vermoedens dat haar man vreemdgaat. Ze wordt teruggeworpen in haar verleden als ze een manuscript ontvangt van Edward, de man met wie zij bijna twintig jaar verleden brak. Hun breuk verliep op een vooral voor Edward pijnlijke manier en sindsdien hebben zij, ondanks enkele pogingen van Susan, geen contact meer gehad. Susan laat zich al snel meeslepen met de roman, die beschrijft hoe een vakantie van een jong gezin een fatale wending krijgt. Het verhaal haalt bij Susan herinneringen boven over haar relatie van destijds en confronteert haar meer dan ze misschien zou willen met zichzelf.

Tom Ford is een bezig baasje. Natuurlijk is hij bekend uit de modewereld, waarin hij eigenhandig zorgde voor een opleving van merken als Gucci en Yves Saint Laurent. Na conflicten over de creatieve controle verliet hij de Gucci Group en opende hij in 2007 zijn eerste Tom Ford-winkel, waarna wereldwijd meerdere winkels volgde. Naast mode koestert Ford echter ook een liefde voor films. Zo kwam in 2009 zijn debuut A Single Man uit, dat goed werd ontvangen. Voor het script van Nocturnal Animals baseerde Ford zich op de roman Tony and Susan van Austin Wright, waarbij hij vooral getrokken werd door het idee dat personages communiceren door middel van een geschreven fictief werk. Hij wijkt verder behoorlijk af van het bronmateriaal, al zijn de centrale thema’s behouden gebleven.

Voor de casting van zijn film kon Ford een beroep doen op een meer dan behoorlijke cast. Zo zien we de altijd voortreffelijke Jake Gyllenhaal in een dubbelrol, iets wat we hem eerder zagen doen in het intrigerende kleine meesterwerk Enemy. Ondanks dat hij zeker aanwezig is als Edward in de flashback scènes, zien we hem vooral als Tony Hastings de hoofdrolspeler in het fictieve verhaal. Hij wordt hier bijgestaan door Michael Shannon als detective Bobby Andes en Aaron Taylor-Johnson als de leider van de bende die Tony en zijn gezin aanvallen. De belangrijkste acteurs in het non-fictie deel zijn Amy Adams en Armie Hammer, die de rollen spelen van Susan en haar huidige man Hutton. Hierbij valt vooral Adams op, al is haar rol wat te beperkt. Dat een uiteindelijk Oscarnominatie aan haar voorbij ging is dan ook niet zo vreemd. Toch zien we hier acteerwerk van de bovenste plank, iets wat het geheel zeker ten goede komt.

Ondanks de aanwezigheid van een zeer sterke cast, is het echter het verhaal dat schittert. Het verhaal zit namelijk ronduit geniaal in elkaar. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal complexer dan het is, want in principe is Nocturnal Animals een prachtig gepresenteerde wraakfilm. Wel wordt de kijker even op het verkeerde been gezet, want als Susan het manuscript van Edward begint te lezen zou je als kijker nog kunnen denken dat je een deel van hun verleden voorbij ziet komen. Toch blijkt dit uiteindelijk niet helemaal waar te zijn, al haalt Edward zeker zaken aan uit hun verleden, zij het op symbolische wijze. Het zorgt ervoor dat je als kijker je aandacht erbij moet houden. Maar voor wie scherp oplet ontvouwt zich al snel een psychologisch spel, waarbij de aandacht wat wordt afgeleid door het manuscript van Edward. Als aan het einde het kwartje valt, zit je net als de hoofdpersoon op dat moment even verstomd voor je uit te staren.

Extra’s: Naast de hoofdfilm vinden we maar één extra op de Blu-ray disc, namelijk The Making of Nocturnal Animals. Deze is onderverdeeld in drie delen, die vallen onder de noemer kort maar bondig
• Building the Story (4:11) Een blik op de meerdere verhaallijnen en hoe zij met elkaar verbonden zijn.
• The Look of Nocturnal Animals (3:48) Een korte special die zich toespitst op de cinematografie van de film, waarbij men vooral oog heeft voor Tom Ford zijn visie op dit vlak.
• The Filmmaker’s Eye: Tom Ford (3:31) Een wat algemenere special over Tom Ford en zijn visie betreft de film.

Nocturnal Animals is een sublieme psychologische wraakfilm, die zijn kijker verstomd zal achterlaten. Ford weet het voor elkaar te krijgen dat hij een film neerzet waar we dan weliswaar te lang op moesten wachten, maar wel eentje die het wachten meer dan waard is. Dit is vooral te danken aan een perfect uitgebalanceerd verhaal, waarbij enige oplettendheid van de kijker wordt gevraagd. Toch mogen we ook de prachtige cinematografie, de soundtrack en de acteerprestaties van de cast niet uitvlakken. Zo schitteren onder andere Jake Gyllenhaal, Amy Adams en Michael Shannon in zeer sterke rollen, zonder dat zij alle aandacht opeisen. Het is te hopen dat een nieuwe film van Ford niet weer zeven jaar op zich laat wachten, zeker niet als hij deze kwaliteit weet hoog te houden. Een klein meesterwerk!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f9463311f3_selected-products" products="9200000073105694,9200000073105685" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer