Nope

Informatie

RegieJordan Peele
Jaartal2022
Releasedatum16-11-2022
Speelduur131 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDaniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Brandon Perea en Michael Wincott

De familie Haywood traint paarden die ze vervolgens gebruiken voor film- en televisieproducties. Als Otis Haywood Sr. overlijdt door een vallend voorwerp, ervan zijn kinderen Otis “OJ” Haywood Jr. en Emerald “Em” Haywood de ranch. Het zijn zware tijden en om het bedrijf draaiende te houden, verkoopt OJ een deel van de paarden aan een nabij gelegen westernthemapark van Ricky “Jupe” Park. In het park exploiteert Jupe zijn verleden als kindacteur in een sitcom waarin chimpansee zijn menselijke tegenspelers aanviel. Op een nacht merken de Haywoods dat hun elektriciteit hapert en hun paard heftig reageren op een onbekende aanwezigheid, het duurt niet lang dat ze een griezelige en huiveringwekkende ontdekking doen.

In 2017 zorgde Jordan Peele voor een van de grote verrassingen van dat jaar op filmgebied. Met een achtergrond als komiek leverde hij met Get Out een unieke horrorfilm die niet alleen op uiterst positieve kritieken kon rekenen, ook mocht hij een Oscar ophalen voor beste originele scenario. Al snel kondigde hij een nieuwe film aan; een nieuwe nachtmerrie, maar dit keer met bredere maatschappelijke kwesties. Het project bleef lang uiterst mysterieus en pas met het verschijnen van de trailer werd een tipje van de sluier opgelicht. De verwachtingen namen tot aan de release van Us, want daarover hebben we het, nog wat verder toe. De film werd niet zo unaniem lovend ontvangen als Get Out, maar feit is wel dat de film wist te intrigeren en Peele geen risico uit de weg gaat. Dat geldt ook voor Nope, zijn nieuwste film.

Net als bij zijn eerste twee films is het eigenlijk het beste om vooraf zo min mogelijk over Nope te weten. En waar het vaak voorkomt dat een trailer alsnog de pret bederft door grote delen van het verhaal of allesonthullende scènes prijs te geven, was ook dat bij Nope niet het geval. Het maakte dat bijna alle kijkers de zaal betraden zonder dat ze precies wisten wat hun te wachten stond. En ergens valt alleen dat al te prijzen, want hoe vaak worden we vandaag de dag nou nog echt verrast op filmgebied? Peele schreef de film in een tijd dat de corona-pandemie op zijn hoogtepunt was en er dus ook veel zorgen waren over de toekomst van cinema. Het belangrijkste doel wat hij zich stelde was om een spektakel te creëren, een verhaal dat het publiek weer naar de bioscoop zou trekken. Zelf haalde hij hiervoor King Kong en Jurassic Park aan, films die zich duidelijk richten op spektakel, en samen met Close Encounters of the Third Kind, Signs en The Wizard of Oz duidelijk van invloed op het schrijfproces van Nope.

Zonder teveel te verklappen van Nope is de film nog het beste te typeren als een film die duidelijk in een adem genoemd mag worden met de films die Spielberg afleverde in zijn beste jaren. We zien een beheerste spanningsopbouw, scherpe doch subtiele humor en een steeds verder oplopende zenuwslopende sfeer. De film laat zich daarnaast amper in een hokje stoppen, want horror kunnen we de film zeker niet noemen en om er het stempel thriller op te drukken doen we de film ook tekort. Wel moeten we constateren dat ook deze film niet het niveau haalt van het briljant Get Out, al is de film alleen al origineel en gelaagd genoeg om te blijven boeien. Dat in de climax de echte spanning uitblijft is jammer, maar het is wel een film die zonder meer schreeuwt om een herkijk. Een belangrijk deel daarvan is ook te danken aan de technische perfectie en het uitstekende acteerwerk, met voorop Daniel Kaluuya die definitief doorbrak met zijn rol in Get Out.

Extra’s: Naast de film bevat de Blu-ray release van de film aardig wat bonusmateriaal, wat opvalt is de soms matige beeldkwaliteit (resolutie 480i).
· Deleted Scenes (09:25) Een vijftal verwijderde scènes; The Hiker, Mallory, The Offer, Terry Attack, and Be Careful.
· Gag Reel (05:29) De welbekende bloopercompilatie.
· Shadows: The Making of Nope (56:05) Een allesomvattende making of zoals we ze graag zien. In bijna een uur is er aandacht voor vrijwel alle belangrijke facetten die komen kijken bij het maken van de film. Denk aan het verhaal, cinematografie, opnamelocaties, cast en crew, de paarden en het spektakel-element.
· Call Him Jean Jacket (14:22) Een featurette in de genoemde lage beeldkwaliteit. De feature richt zich op ‘Jean Jacket’ het buitenaarde, spektakelelement en diens rol in de film.
· Mystery Man of Muybridge (05:30) Aandacht voor “Plate 626” van Eadwead Muybrigde, de allereerste verzameling foto’s die warden gebruikt om een film te maken.

Nope is een nieuw mysterie uit de pen van Jordan Peele, dat weliswaar niet helemaal inslaat als een bom, maar genoeg originaliteit en spanning bevat om de kijker te blijven boeien. Aan de ene kant is Nope een haast Spielbergiaanse film, waarin hij zich richt op een mysterie dat eigenlijk tot aan de climax buiten beeld blijft. Het zorgt natuurlijk voor flink wat zenuwslopende momenten. Maar toch, door de constructie met flashbacks wordt die spanning regelmatig even onderbroken. Het maakt het allemaal waanzinnig interessant, al kunnen we er gewoonweg niet omheen dat de uiteindelijke climax helaas niet volledig tegemoet kan komen aan de opgewekte verwachtingen. Feit is wel dat het technisch allemaal perfect is en Peele wederom een originele film aflevert die we moeten koesteren in het hedendaagse filmlandschap. Voor nu heeft Peele nog geen nieuw project in de planning zitten, maar als hij deze kwaliteit weet te waarborgen kunnen we niet wachten!

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer