Normandie Nue

Informatie

RegiePhilippe Le Guay
Jaartal2018
Releasedatum11-09-2018
Speelduur109 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastFrançois Cluzet, Toby Jones, François-Xavier Demaison & Arthur Dupont

Mêle-sur-Sarthe is een klein boerendorpje in Normandië waar de boeren kampen met de crisis. Hun melk wordt met verlies verkocht, de prijs voor het vlees daalt flink en dus besluiten ze om een belangrijke snelweg te blokkeren. Ze hopen daarmee de politiek wakker te schudden, maar helaas wordt er door de pers weinig rukbaarheid gegeven aan hun actie. Burgemeester George Balbuzard is ten einde raad om zijn dorp te kunnen redden, maar dan lijkt zich toch een unieke kans voor te doen. De wereldberoemde Amerikaanse fotograaf Blake Newman doet het dorp aan om daar te werken aan zijn volgende project: een weiland vol met lokale mensen. In eerste instantie is Balbuzard tegen het project van Newman, maar dan realiseert hij zich dat dit een unieke kans is om zich op wereldniveau in de kijker te spelen en zo hopelijk de politiek te kunnen bereiken. Maar krijgt hij zijn dorpsbewoners zo ver om zich helemaal bloot te geven voor de bewuste foto?

Normandië gaat naakt. En dat is in het geval van de Franse komedie Normandie Nue van regisseur Philippe Le Guay zowel letterlijk als figuurlijk. Want om de aandacht te vestigen op het feit dat ze financieel worden uitgekleed (figuurlijk) zullen ze met de billen bloot moeten (letterlijk) om mee te doen aan het project van een kunstzinnige fotograaf. Daarbij is het niet heel gek dat er een vergelijk opdoemt met de beroemde Engelse varianten The Full Monthy en Calendar Girls, waarbij we het bedenkelijke Onze Jongens van eigen bodem maar even niet in een adem noemen. Ook die titels gingen tenslotte om buitenbeentjes die uit de kleren gaan om de aandacht op zich te kunnen vestigen. Maar waar die titels nog echt leuk uit de verf kwamen is daar bij Normandie Nue weinig sprake.

Normandie kampt met verschillende problemen waardoor de film nergens echt aanvoelt als een coherent geheel. Het verhaal rondom de boeren die uit de kleren moeten blijkt te mager te zijn om een speelfilm aan op te kunnen hangen. De logische stap is dan om er een paar verhaallijnen bij te betrekken, maar dan is het wel belangrijk dat ze het hoofdverhaal ondersteunen. Helaas gebeurt dat in Normandie Nue niet en voelen ze dus meer als een verhaallijntje op zich dat totaal niet toewerkt naar een bijdrage aan het slotstuk van de film. Zo is er bijvoorbeeld een succesvolle zakenman die Parijs verruilt voor het liefelijke dorpje, maar moeite heeft om goed te aarden en is er een jonge fotograaf die naar jaren weer terugkeert naar het dorp en heimelijk verliefd wordt. Op zich prima verhaaltjes, maar totaal niet van meerwaarde voor het groter geheel.

Daarnaast lijkt regisseur Philippe Le Guay maar moeilijk een keuze te kunnen maken over welke genre hij graag wil bedienen. Een komedie ligt voor de hand, vooral door de soms karikaturale personages, maar meer dan gewenst komt er een drama-element om de hoek kijken. En dan niet in zijn subtiele vorm om de komedie te ondersteunen, maar op een zeer zware wijze waarbij het totaal uit toon valt met de rest van de film. Het doet de wenkbrauwen meerdere malen fronsen. Ook bij de foutjes die de film in de weg zitten en meerdere malen toch te veel storen om je als kijker over heen te kunnen zetten. Zo weet de Amerikaanse fotograaf, een mager acterende Toby Jones overigens die veel beter kan, in het begin geen woord Frans uit te brengen (en dat is komisch), maar gooit er op een gegeven moment volledige zinnen uit en lijkt alles te begrijpen wat de dorpsbewoners hem proberen duidelijk te maken. Toch een beetje vreemd.

Extra’s: De uitgave van Normandie Nue moet het helaas doen zonder extra’s. Daarnaast is de film enkel op dvd verkrijgbaar. Daarmee moet ook de kanttekening worden gemaakt dat er weinig moeite lijkt te zijn gestoken in deze uitgave. Zo is de beeldkwaliteit van het selectiemenu en de ondertiteling bedroevend.

Normandie Nue voldoet niet aan de verwachting en ontpopt zich tot een warrige film zonder richting en samenhang. Waar je in eerste instantie een aangename Franse variant voorgeschoteld denk te krijgen van The Full Monty en Calander Girls, pakt de film behoorlijk anders uit. Helaas niet in positieve zin. Verhaallijntjes worden er met de haren bijgesleept zonder meerwaarde en genres wisselen zich in een hoog tempo af dat de film eerder kwaad dan goed doet. Het maakt dat Normandie Nue duidelijk niet de komedie is geworden die de makers voor ogen moeten hebben gehad. Voor wie op zoek is naar een stel buitenbeentjes die uit de kleren gaan kan beter de Engelse varianten nog eens uit de kast pakken.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

20 september, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b9e1bd779a37_selected-products" products="9200000095207977,1002004012184461,1002004012184462,1002004012332675,1002004011394738,1002004012380653" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer