Norskov

Informatie

RegieLouise N.D. Friedberg, Søren Balle en Birgitte Stærmose
Jaartal2015
Releasedatum15-03-2016
Speelduur420 minuten
DistributeurLumière
CastThomas Levin, Claus Riis Østergaard, Jakob Ulrik Lohmann, Anne Sofie Espersen, Henrik Birch, Mathias Käki Jørgensen, Daniel Bevensee en Mette Marckmann

Norskov is een industrieel havenstadje dat wat in een uithoek van Denemarken ligt. Als detective Tom Noack hier na twintig jaar terugkeert, nadat hij onder meer twee jaar werkte in een speciaal Task Force tegen de georganiseerde misdaad, wordt hij al snel geconfronteerd met de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Zo lijkt de criminaliteit de stad te hebben opgeslokt en lijkt drugsgebruik onder jongeren aan de orde van de dag. Vol goede zin pakt hij zijn werkzaamheden weer op in een poging de straten schoon te vegen. Hij komt echter al snel in een tweestrijd betreffende zijn werk als de criminaliteit zich dichtbij zijn eigen persoon blijkt af te spelen.

Het subgenre Nordic Noir heeft de laatste jaren een flinke naam weten op te bouwen buiten de Scandinavische landsgrenzen. Vonden eerder de Millennium-trilogie en series als The Bridge en Borgen gretig aftrek, is het nu de beurt aan Norskov. De herkenbaarheid zal voor de liefhebbers gelijk groot zijn, want in de hoofdrol zien we Thomas Levin, die al te zien was in het eerder genoemde Borgen maar ook in The Team. In het tiendelige Norskov vertolkt hij de rol van detective Tom Noack. Bedenker van de serie is Dunja Gry Jensen, die voor haar schrijfwerk aan Unit One eerder al werd bekroond met een Emmy Award. De titel van de serie vinden we terug in de naam van de stad waarheen de detective na twintig jaar terugkeert om de drugscriminaliteit aan te pakken.

Door al het bovengenoemde kunnen we dan ook gerust stellen dat er het nodige verwacht mag worden van deze Deense misdaadserie. Het zijn verwachtingen die wederom met gemak worden waargemaakt, want Norskov is een even boeiende als interessante misdaadserie. Zo is er natuurlijk het verhaal rondom Tom zijn terugkeer naar Norskov, maar behandelt de serie ook andere verhaallijnen die eigenlijk allemaal weer terugkomen bij Tom. Zo is de hoofdlijn het onderzoek naar de drugs in het stadje, maar breidt het verhaal zich al snel uit als Tom persoonlijk geraakt wordt als zijn jeugdliefde Diana de dood vindt na een overdosis. Tom maakt vervolgens kennis met haar zoon Oliver, een jonge ijshockeyer met een grote toekomst, en komt weer in contact met haar broer en tevens zijn ouwe makker Casper. En wie is nou eigenlijk de vader van Oliver?

Met hoofdthema’s als misdaad en vriendschap en daarbij de terugkeer naar een stadje waar de hoofdpersoon een verleden heeft biedt Norskov voldoende aanknopingspunten voor een boeiende serie. Deze worden gelukkig ook goed benut, al is het wellicht wel een klein minpunt dat het een beetje overkomt alsof heel Norskov aan de drugs is of daar in elk geval mee verbonden is. Iets waar de plaatselijke VVV van het echt bestaande stadje vast ook niet blij mee zal zijn. Daarnaast zou je je vraagtekens kunnen zetten bij de werkzaamheden van Tom op het punt dat hij zo persoonlijk betrokken raakt bij alles. Het zijn echter relatief kleine puntjes, want Norskov is verder een geweldige serie. Iets wat wordt onderstreept door sterk acteerwerk, de realistische cameravoering en een sfeervolle aantiteling.

Extra’s: Zoals helaas vaak bij releases van Lumière vinden we geen extra’s op de Blu-ray release terug. Spijtig want een mooie making of zou de kers op de toch al smakelijke taart geweest zijn. Wel zien we een promotiefilmpje van titels van Lumière en de trailers voor Modus, Trapped en Follow the Money.

Norskov is een sterke nieuwe aanwinst in het Nordic Noir genre. Bedacht door de vrouw achter Unit One, geregisseerd door de mensen die ook aan het roer stonden van bijvoorbeeld Borgen en met een hoofdrolspeler die naam maakte in Borgen en The Team waren de verwachtingen vooraf hooggespannen. Gelukkig stelt Norskov niet teleur en weet deze de kijkers voor zich te winnen met boeiende verhaallijnen en solide acteerwerk. Reclame voor het Deense stadje Norskov is het wellicht niet, maar het stadje is wel een prachtig decor voor een serie die smaakt naar meer.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

12 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Meer lezen over