Nos Batailles

Informatie

RegieGuillaume Senez
Jaartal2018
Releasedatum10-05-2019
Speelduur98 minuten
DistributeurCineart Nederland
CastRomain Duris, Laetitia Dosch, Laure Calama, Basile Grunberger, Lena Girard Voss & Laure Calamy

Olivier werkt hard als teamleider in een groot distributiecentrum. Daarnaast is hij actief in de vakbond en neemt hij het op voor het welzijn van zijn collega’s. Thuis zorgt zijn vrouw Laura voornamelijk voor hun twee kinderen, maar Olivier staat er op een dag helemaal alleen voor als Laura hem verlaat. Waar ze naar toe is en waarom ze hem heeft verlaten, vertelt ze niet. Olivier is radeloos, niet wetende of zijn vrouw ooit nog terug zal keren. Hij probeert zijn nieuwe leven als alleenstaande vader in zo goed mogelijke banen te leiden, maar een veeleisende baan en twee opgroeiende kinderen maken het hem niet bepaald makkelijk. Gelukkig kan hij rekenen op de hulp van zijn moeder en zijn liefhebbende zus, maar houdt Olivier het vol om iedereen, zowel thuis als op het werk, evenveel aandacht te kunnen geven?

De Frans-Belgische regisseur Guillaume heeft pas twee lange speelfilms op zijn naam staan, maar het is inmiddels duidelijk welk thema er nu al door zijn korte oeuvre heen paradeert. Draaide het in zijn debuut Keeper uit 2015 nog om een 15-jarige jongen die vader wordt, ook in het ingetogen drama Nos Batailles (Onze strijd) staat een vader centraal die moet omgaan met een situatie die hem tot dan toe nog onbekend is. Olivier, gespeeld door Romain Duris, is de protagonist waarin het in deze fijne film allemaal om draait die er plotsklaps helemaal alleen voor komt te staan. En daarmee ineens moet om zien om te gaan met alledaagse zaken zoals; welke kleren trekken de kinderen aan? Wat voor boodschappen haal ik in huis? Dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Helemaal niet als ook niet duidelijk is waarom hij precies door zijn vrouw in de steek gelaten is.

Nos Batailles is een typische filmhuis-titel die een hoop vragen opwerpt, maar ze eigenlijk niet beantwoord. Dat hoeft ook helemaal niet, want de meeste vragen zien niet bijzonder relevant om het verhaal voort te stuwen. Tuurlijk wil je als kijker, net als Olivier, weten waarom zijn vrouw is weggelopen. Maar die valkuil van verklaringen is alleen weggelegd voor grotere producties met een ander publiek. Een publiek dat wel de waarom-vraag graag beantwoord ziet worden. Of hoopt op een bevredigend eind. Het zijn zaken waar Senez zich in zijn twede speelfilm overduidelijk niet mee bezig houdt. Het enige wat hij doet is het schetsen van een situatie die de kijker laat meevoeren op de strijd die Olivier moet voeren om zijn hoofd boven water te houden. Want een drukke baan combineren met het leven van alleenstaande ouder is geen gemakkelijke.

Een film als Nos Batailles valt of staat bij zijn hoofdrolspeler en met Fransman Romain Duris heeft regisseur Senez een goede invulling daarvoor gevonden. Duris brengt de passie die zijn personage heeft voor zijn werk voelbaar over en combineert dit moeiteloos met de rol van vader die ineens zijn verantwoordelijkheden moet delen. En bovendien alle keuzes in het leven zelf moet maken. Het zoeken naar de juiste balans tussen privé en werk maakt hem vaker radeloos dan hem lief is en dat is door het prachtige spel van Duris meer dan voelbaar. Nos Batailles is daarmee vooral een interessante film geworden als karakterstudie. Een karakterstudie die vooral laat zien hoe je als vader het hoofd boven water moet houden. En dat het zoeken naar verklaringen er eigenlijk helemaal niet toedoet om als film te overtuigen.

Extra’s: Het komt niet vaak voor, maar de dvd-uitgave van Nos Batailles is vergezeld van een handvol aan extra’s. Kanttekening daarbij is dat ondertiteling helaas ontbreekt en deze dus enkel goed te volgen zijn voor mensen die de Franse taal machtig zijn.
• Verwijderde scenes (22:43) Een hele rits aan verwijderde scenes, voorzien van optioneel commentaar van regisseur Guillaume Senez. Helaas dus wel zonder Nederlandse ondertiteling.
• ‘U.H.T.’ (18:13) Korte film van regisseur Guillaume Senez die hij maakte in 2012. De film gaat over een vrouw, Sophie, die haar man iedere dag naar zijn werk ziet gaan, maar toch zijn er financiële problemen. Wat is er aan de hand?
• Trailer (01:46) De promotionele trailer van de film.

Nos Batailles laat op prachtige wijze zien hoe een vader er op een dag helemaal alleen voorstaat en een nieuwe balans moet zien te vinden tussen zijn baan en zijn gezinsleven. De tweede speelfilm van regisseur Giullaume Senez roept een hoop vragen op, maar beantwoord ze niet. In plaats daarvan kiest hij er voor om vooral de situatie bloot te leggen en de film daarmee te transformeren tot zeer interessante karakterstudie. Acteur Romain Duris weet de balans tussen privé en werk prachtig voelbaar te maken en is de spil in deze zeer bijzondere film die misschien niet voor iedereen is weggelegd, maar zeker de moeite van het kijken waard is.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

17 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cdad79b4254f_selected-products" products="9200000103007517,9200000103007511" name="bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer