Now You See Me 2

Informatie

RegieJon M. Chu
Jaartal2016
Releasedatum30-11-2016
Speelduur129 minuten
DistributeurBelga Films
CastJesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco, Lizzy Caplan, Mark Ruffalo, Daniel Radcliffe en Morgan Freeman

Een jaar na de spectaculaire ontsnapping aan de FBI zijn de Four Horsemen ondergedoken en wachten zij op instructies van The Eye, het geheime genootschap van illusionisten waardoor zij werden gerekruteerd. Als onderdeel van hun comeback doen zij een poging om de praktijken van zakenman Owen Case te ontmaskeren, maar hun show wordt plots onderbroken waarbij ze worden gedwongen te ontsnappen. Tijdens hun ontsnapping gaat er echter wat mis en komen zij in handen van het wonderkind Walter Marby, de zoon van Arthur Tresseler en de voormalige businesspartner van Case. Hij dwingt de Horseman tot de roof van een chip die is ontwikkeld door Case, die hem toegang verschaft tot elk elektronisch apparaat in de wereld.

Now You See Me 2 is een vervolg op de verrassend leuke rooffilm uit 2013, die voorzien werd van een visueel zeer aantrekkelijk magisch randje. Die film deed het erg goed aan de box-office dus een vervolg was goed te verantwoorden. De productie van het vervolg begon al in november van 2014 en het moge duidelijk zijn dat er op niets of niemand zou worden gewacht om het vervolg op de markt te brengen. Zo zou regisseur Louis Leterrier ook deze sequel regisseren, maar werd hij vervangen door Jon M. Chu, bekend van G.I. Joe: Retaliation en de Step Up- reeks. En dat ook de gezichten van de Four Horsemen niet heilig waren bleek maar uit het feit dat Isla Fisher (die genoot van haar zwangerschapsverlof) zonder pardon werd gepasseerd ter faveure van Lizzy Caplan.

Gelukkig zien we ook de nodige vertrouwde gezichten weer terug. Zo keren de andere drie Horsemen wel weer terug en zien we dus Jesse Eisenberg als Daniel Atlas, Dave Franco als Jack Wilder en Woody Harrelson als Merritt McKinney. Woody Harrelson zijn aandeel is overigens niet beperkt tot alleen Merritt, maar de keuze om hem ook de rol te geven van tweelingbroer Chase pakt bijzonder slecht uit. De rol wekt vooral irritatie op bij de kijker. Daarnaast zien we ook Mark Ruffalo terug als Dylan Rhodes, Michael Caine als Arthur Tressler en zien we Morgan Freeman voorbij flitsen als Thaddeus Bradley. De belangrijkste nieuwkomer is Daniel Radcliffe, die als Walter Mabry de zoon speelt van Arthur Tressler. Zijn bijdrage komt de film ten goede en maakt nog maar eens duidelijk dat hij het stempel van Harry Potter nu toch echt wel ontgroeid is.

Wat de film vooral mist ten opzichte van zijn voorganger is hetgeen dat veel vervolgfilms parten speelt, namelijk het gebrek aan originaliteit en frisheid. Ook komt deze film wat moeizaam op gang. Toch valt er weer genoeg te genieten, zeker voor mensen die houden van flitsende illusies. Belangrijkste voorbeeld hiervan is de roofscène waarin een speelkaart van persoon naar persoon wordt gegooid waarbij het gestolen item uit het zich wordt gehouden van de beveiliging. Enerzijds zeer onwaarschijnlijk, maar anderzijds leuk in beeld gebracht en direct de meest amusante scène uit de hele film. Toch zijn dit soort momenten maar spaarzaam. Ook de weg naar een grande finale is wat lang, waardoor het echte verrassingseffect een beetje uitblijft en de film draaft net iets te ver door met verrassend bedoelde twists.

Extra’s: De Blu-ray komt in een steelbook, die een mooie aanvulling vormt in de collectie van een verzamelaar. Daarnaast zien we een klein uur aan extra’s op de schijf.
▪ Audiocommentaar van regisseur Jon M. Chu
▪ The Art of the Ensemble (21:11) Een special die de kracht van de cast als geheel naar voren probeert te brengen. Niemand wordt gezien als een grote ster.
▪ You Can’t Look Away (17:14) Een zeer interessante blik op de visual-effects die de film rijk is.
Bringing Magic to Life (16:09) Een special die op haast filosofische wijze in gaat op de wonderen die magie brengt.

Now You See Me 2 is een op zich vermakelijk vervolg, dat helaas niet uit de schaduw kan stappen van de eerste film. Dit hoeft natuurlijk geen bezwaar te zijn, maar alles oogt vooral erg geforceerd en mist daarnaast de hoognodige frisheid. Deze komt dan ook niet van regisseur Chu, die nog maar eens onderstreept dat hij veel moeite heeft met doseren en de fout maakt om een overtreffende trap nog eens te willen overtreffen. Toch is de roofscène zeer fraai gefilmd en doet Radcliffe het zeer verdienstelijk als badguy. Een film die hinkt op teveel gedachten en daardoor een eigen identiteit mist.

Met dank aan Triple P Entertainment en Belga Films voor het recensie-exemplaar.

3 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer