Oblivion 4K

Informatie

RegieJoseph Kosinski
Jaartal2013
Releasedatum29-09-2016
Speelduur124 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo en Zoë Bell

In 2077 behoort Jack Harper tot de weinige mensen die op aarde zijn overgebleven. Zestig jaar eerder werd de samenleving grotendeels vernietigd door een oorlog tegen buitenaardse wezens. De overlevenden kunnen hierdoor niet meer op het aardoppervlak leven en hebben hoger in de dampkring een nieuw bestaan opgebouwd. Op grondniveau leven buitenaardse wezens die tegen de ioniserende straling bestand zijn. Jack is een soldaat die robots herstelt, als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen. Jack kan zich niets herinneren van de oorlog, nadat zijn geheugen werd gewist om schadelijke gedachten voor de mensheid te voorkomen. Bijna op het einde van zijn missie komt zijn leven in een nieuw daglicht te staan asl hij vrouw redt uit een neergestort ruimteschip.

Oblivion is een filmische bewerking van de gelijknamige graphic noval die regisseur Joseph Kosinski schreef met Arvid Nelson. Het plan was om deze in 2012 uit te brengen, maar toen Kosinski zijn idee pitchte voor de verfilming was deze nog in ontwikkeling en toen de film eenmaal groen licht kreeg werd besloten om de focus volledig naar de film te leggen. Het maakt van Oblivion een unieke film, in de zin dat de film is gebaseerd op een graphic novel die nooit als afgerond bestaan heeft. Waarin de film ook opvalt is dat Walt Disney Pictures in eerste instantie de rechten verwierf, maar ze deze doorverkocht aan Universal Pictures toen ze zich realiseerden dat de beoogde rating teveel verhaalsverandering gezien hun familiegerichte reputatie.

De hoofdrol is voor Tom Cruise, die al vroeg in het prcoes zijn belangstelling had getoond. Ondanks dat hij privé flink wat rare fratsen uithaalt, valt niet te ontkennen dat hij zich altijd vol passie stort op een rol en hij een van de dragende sterren is waarvoor je een film gaat kijken. Dat is hier niet anders, waarmee hij na War of the Worlds en vlak voor Edge of Tomorrow in een drietal hele vette sciencefictionfilms te zien is. De casting voor de vrouwelijke hoofdrol was minder vanzelfsprekend. In eerste instantie hadden de makers Jessica Chastain beoogd als Julia, maar een dubbele agenda in verband met de opnames van Kathryn Bigelows’ Zero Dark Thirty zorgde ervoor dat zij moest afhaken. De rol van vrouw uit zijn dromen belandde uiteindelijk bij Olga Kurylenko. Andere rollen zijn er voor Andrea Riseborough als Cruises’ partner en huisgenoot Vika, de ervaren Morgan Freeman als Scav’s leider Beech, en Nikolaj Coster-Waldau als belangrijkste militaire commandant van Beechs’ gemeenschap. Voor een film die zich vooral lijkt te richten op het visuele, bepaald geen misselijke cast.

Want natuurlijk mag Cruise weer rennen, vliegen en springen, maar daarnaast is Oblivion bovenal een visuele ervaring. Wat Kosinski ons hier toont is niets minder dan indrukwekkend. Toch heerst er wel een gevoel dat er ergens iets niet helemaal klopt met wat we aan het begin te zien krijgen. Als we vervolgens vernemen dat het geheugen van Jack en Victoria gewist is voordat ze aan hun huidige opdracht begonnen, gaan alle alarmbellen af bij de geoefende filmkijker. Neem daarbij de visioenen en dromen van Cruises’ personage over een jonge vrouw en je weet dat het verhaal ergens naartoe werkt. Nu is dat helemaal geen probleem, ware het dat vele kijkers de eerste twist al een beetje aan voelen komen. Het mooie alleen is dat Kosinki speelt met de verwachtingen, want het doet er vervolgens nog een twist overheen en dat zal toch veel meer komen als een verrassing. Het maakt Oblivion tot een meer dan geslaagde prent.

Wel kan je je afvragen of het nou echt nodig is om de Blu-ray versie die je wellicht als in de kast hebt te upgraden met de 4K release. De film werd namelijk digitaal opgenomen met RED Epic equipment, wat resulteert in een 2K digitaal tussenproduct. Nu valt daar nooit een volwaardige 4K presentatie van te maken, dus in die zin lijkt de aanpassing minimaal. Dit geldt vooral voor mensen zonder de HDR optie, want juist hierdoor verkrijg je wat diepere kleuren en verbetert contrast. Als we echter naar de audio kant van de film kijken, krijgt de film wel zeker een een flinke upgrade. De Atmos-track die voor deze release is toegevoegd is demonstratiewaardig en is dan ook de grootste traktatie van deze release.

Extra’s: Voor de 4K UHD werd geen nieuw bonusmateriaal opgenomen, wel is op de bijgesloten Blu-ray het reeds eerder uitgebrachte bonusmateriaal te vinden.
· Audiocommentaar: Regisseur Joseph Kosinski en Tom Cruise een informatieve en enthousiaste commentaartrack. Ze bespreken hierin haast alle facetten van de productie, met daarnaast de belangrijkste keuzes die soms moesten worden gemaakt.
· Promise of a New World (48:13) Een featurette opgesplitst in vijf delen, die een mooie aanvulling vormt op het audiocommentaar.
· Deleted Scenes (04:25) Een viertal verwijderde- en/of alternatieve scènes: “Bubbleship Flyby,” “Stadium: Original Opening,” “Medkit” en “The Archives.”
· Isolated M83 Score: Een audiospoor met enkel de score van de film, verzorgd door M83. Hier gepresenteerd in 24-bit/96kHz Dolby TrueHD 5.1 surround.

Oblivion 4K is vooral fascinerend door de visueel magnifieke presentatie. Ondanks dat Cruise vooral lijkt te leunen op zijn Mission: Impossible-films en de laatste jaren nog weleens een missertje produceert, laat hij hier zien nog steeds tot de top te behoren. In een tijd waarin het filmlandschap lijkt te worden beheerst door sequels, reboots en dergelijke variaties op een eerder succes, is Oblivion sowieso goed voor een welkome frisse wind. Kosinski laat flink wat echo’s van genregenoten zien, maar weet een meer dan degelijk verhaal neer te zetten. Toch mist hier nou net dat beetje extra. Gelukkig wordt dit weer ruimschoot gecompenseerd door Cruise in topvorm en de absolute schoonheid op visueel gebied. Of het waard is om je Blu-ray in te ruilen voor deze 4K UHD-release valt te betwisten, maar de audiofielen zullen smullen van de Atmos-track. Het maakt Oblivion tot een heerlijk, visueel gedreven, sciencefiction avontuur dat ook bijna tien jaar na de release nog staat al een huis.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 mei, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer