Occupied – seizoen 1

Informatie

RegieJohn Andreas Andersen, Erik Skjoldbjærg, Pål Sletaune, Erik Richter Strand en Eva Sørhaug
Jaartal2015
Releasedatum08-12-2015
Speelduur600 minuten
DistributeurLumiére
CastHenrik Mestad, Eldar Skar, Vegar Hoel, Ingeborga Dapkunaite, Ragnhild Gudbrandsen en Ane Dahl Torp

In de nabije toekomst is Noorwegen de belangrijkste olie- en gasleverancier voor Europa. Dan kondigt Jesper Berg van de Noorse regering, zonder overleg met omringende landen, ineens aan dat Noorwegen stopt met alle olie- en gaswinning in de Noordzee. De nieuwe, groene regering wil namelijk overstappen op duurzame energie. Als reactie op deze mededeling valt Rusland, met goedkeuring van de EU, Noorwegen binnen om de grondstoffen voor de rest van de wereld beschikbaar te houden. Het resultaat is een tijdelijke en geweldloze bezetting die al snel omslaat in onrust en spanningen. Noorse burgers voelen zich namelijk in hun vrijheid aangetast en komen in opstand.

Occupied (Okkupert) is een tiendelig Noorse politieke thrillerserie die uit de koker komt van Jo Nesbø, één van de bekendste en populairste misdaadauteurs van Noorwegen. Eerder werd onder meer zijn boek Headhunters (Hodejegerne) verfilmd. Het resultaat was een film die zowel nationaal als internationaal best goed ontvangen werd. Voor Occupied schreef Nesbø de eerste afleveringen al in 2008. De serie kon rekenen op een flinke productiesubsidie van het Noorse Filminstituut. Na vier jaar van plannen en onenigheid over de voortgang besloot NRK, de nationale omroep van Noorwegen, echter om de stekker uit het project te trekken. Gelukkig pakte TV2, de grootste commerciële omroep in Noorwegen, het project in oktober 2013 op en in oktober 2015 was de serie eindelijk op de Noorse televisie te zien.

Met een budget van 90 miljoen Noorse kroon is Occupied de duurste Noorse productie tot nu toe. Dit forse budget is goed besteed en zeker van de kwaliteit van de serie af te zien. Zo bevat de serie veel mooie en sfeervolle beelden. Daarnaast zijn de special effects van uitstekend niveau. Ook bevat de serie een sfeervolle soundtrack die is samengesteld door de componist Nicholas Sillitoe. Hij heeft gezorgd voor een goede balans tussen dialoog en achtergrondmuziek. Bovendien heeft de serie een aantal interessante verhaallijnen waarin drie personages centraal staan. We hebben het dan over de Noorse president Jesper Berg (Henrik Mestad), de veiligheidsagent Hans Martin (Eldar Skar) en de journalist Thomas Eriksen (Vegar Hoel). Naast hen zien we nog tientallen andere personages die een belangrijke bijdrage leveren aan de verhaallijnen. Wat opvalt is dat de verschillende verhaallijnen als puzzelstukjes in elkaar vallen. Jammer is wel dat er onder andere een affaire in de serie is gepropt en dat deze op z’n zachts gezegd overbodig te noemen is.

De serie is opgebouwd rond het interessante en actuele thema energie in Europa. De aankondiging van Occupied zorgde voor wrijving in de diplomatieke betrekkingen tussen Noorwegen en Rusland. In de serie worden de Russen namelijk afgeschilderd als agressor en in een officiële verklaring uitte de Russische Ambassade in Noorwegen hier haar bezorgdheid over. Christopher Haug van TV2 verklaarde echter dat het plot van de serie fictief is en niet als doel heeft de huidige geopolitieke situatie op een realistische manier te reflecteren. Ondanks dat het plot fictief is, is de geschetste realiteit wel aannemelijk. Want wat gebeurt er als de belangrijkste leverancier van olie en gas besluit te stoppen? En wat gebeurt er met een volk als het stukje bij beetje hun vrijheid ontnomen wordt? Het zijn fascinerende vragen waar de makers invulling aan proberen te geven.

Extra’s: Voordat je in het hoofdmenu terecht komt, komt eerst een trailer van Lumière Series voorbij. Hiermee krijg je een korte blik op de releases die net uit zijn en die binnenkort uitkomen. Helaas bevatten de discs, op drie trailers van andere releases van Lumière na, verder geen interessante extra’s. Te bekijken zijn trailers van Acquitted, Blue Eyes en The Bridge – seizoen 3.

Occupied – seizoen 1 is een serie die op een fascinerende manier invulling probeert te geven aan het interessante en actuele thema energie. De serie bevat een aantal goede verhaallijnen waarin drie personages centraal staan. Helaas worden aan deze verhaallijnen ook wat overbodige gebeurtenissen toegevoegd. Het geheel wordt goed ondersteund door mooie beelden en een sfeervolle soundtrack. Aan het einde van de serie blijf je als kijker met een flink aantal vraagtekens achter. Het is dan ook te hopen dat er een tweede seizoen komt.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

24 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer