On Body and Soul

Informatie

RegieIldikó Enyedi
Jaartal2017
Releasedatum18-04-2018
Speelduur116 minuten
DistributeurSeptember Film Distribution
CastAlexandra Borbély en Géza Morcsányi

Als Mária aan de slag gaat als kwaliteitscontroleur in een slachthuis in Boedapest, is zij door haar autistische gedrag en overdreven secure keuring vrijwel direct impopulair. Waar de meesten achter haar rug om over haar praten, probeert financieel directeur Endre contact te zoeken. Al snel voelt ze zich echter oncomfortabel met de situatie en wimpelt ze hem af met een wat lullige opmerking. Diezelfde avond herhaalt ze het gesprek voor zichzelf, waarbij ze probeert te achterhalen waar het fout ging. Als niet veel later blijkt dat er uit de inventaris van het slachthuis is gestolen, wordt al het personeel aan een psychologisch onderzoek onderworpen. Daaruit blijkt dat Endre en Mária elke nacht dezelfde droom hebben, waarin ze elkaar ontmoeten als herten in het bos.

Een romantisch getint drama dat gefilmd is in een slachthuis; Het schetst in een zin de licht absurdistische sfeer waarin Endre en Mária nader tot elkaar komen. Toch lijkt dit in het begin ver weg als Mária aan de slag gaat in het slachthuis. Zo zondert zij zich af van haar collega’s, waarbij zij haar met argusogen in de gaten houden, en neemt ze haar werk extreem serieus. Het is wachten op een wending, al doen de sprookjesachtige beelden van herten in een besneeuwd bos al vermoeden dat die onvermijdelijk gaat komen. Het is deze combinatie van enerzijds de bloederige gruwelijkheden van het slachthuis en anderzijds de subtiele romantische droomverstrengeling wat deze film zo bijzonder en origineel maakt.

Testről és lélekről, zoals de originele Hongaarse titel luidt, kent een akelig rustige opbouw. Op zich is daar niets mis mee, maar regisseuse Ildikó Enyedi neemt haar kijkers als het ware mee in de wereld van Mária. Het zorgt ervoor dat je direct met haar te doen krijgt, ondanks dat je niet kan ontkennen dat ze onvermurwbaar is betreft de keuringsregels. Het komt treffend naar voren als Endre verhaal gaat halen als ze vlees een lagere gradering geeft omdat het twee millimeter teveel vet bevat. Toch hebben de twee direct een grote gunfactor. Maar er is duidelijk ook iets nodig om de twee nader tot elkaar te brengen, zeker als Endre zijn poging tot toenadering ziet stranden op een onhandig botte opmerking van Mária.

Als die kans zich op een begeven moment voordoet, blijkt het nog steeds moeilijk de twee te verenigen. Het is hier dat de film misschien wel op zijn krachtigst is. Waar het geloof in liefde bij Endre langzaam weer terugkeert, zien we hoe Mária een ontwikkeling doormaakt die even fysiek als geestelijk is. Er gaat overduidelijk een wereld voor haar open en het is hierdoor dat ze, ondanks de strijd met zichzelf, de liefde meer dan ooit nastreeft. Zij het op haar manier. Dat de film, voor het echt zover komt, eerst nog even doorslaat richting het absurdistische, maakt van On Body and Soul een origineel liefdesverhaal over lotbestemming dat prachtig ingetogen geacteerd is door vooral Alexandra Borbély.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal op de dvd release aanwezig. Het is iets dat bij een film als deze eigenlijk geen groot gemis is.

On Body and Soul is een tedere film over eenzaamheid en onzekerheden, die met dromen en realiteit betreft geborgenheid in elkaar overvloeien. De film laat op prachtige wijze een opbloeiende liefde tussen een man en vrouw zien die worstelen met de bijkomende onzekerheden van hun imperfecties. Hun leven als individu is al een beproeving en dat de twee elkaar uiteindelijk vinden is dan ook vooral een overwinning op hunzelf, maar door het prachtige geschetst beeld wel eentje die de kijker van harte toejuicht. Alles wordt dan ook gebracht met een tederheid die we maar zelden op film zien. On Body and Soul is zo’n film die omschreven als Hongaarse arthouse weinig tot de verbeelding zal spreken, maar eenmaal bekend met de inhoud ongetwijfeld in het hart zal worden gesloten.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

18 april, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acf50ef3c606_selected-products" products="9200000088858626" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer