On the Rocks

Informatie

RegieSofia Coppola
Jaartal2020
Releasedatum23-10-2020
SpeelduurApple TV+ minuten
Distributeur96
CastRashida Jones, Bill Murray, Marlon Wayans, Jessica Henwickk en Jenny Slate

Nadat Laura is getrouwd met Dean, zijn ze ouders geworden van twee meisjes. Ondanks dat ze gelukkig lijken, begint Laura steeds meer te twijfelen aan haar huwelijk als Dean steeds vaker op zakenreis gaat en zich verdacht begint te gedragen. Wat niet helpt is dat ze de 40 nadert en haar eigen carrière als schrijfster lijkt onder te sneeuwen door de zorg voor de kinderen. Als Dean op een avond laat thuiskomt, ziet Laura haar twijfel over haar relatie verder bevestigd worden en gaat ze ten rade bij haar vader Felix; een charmante en losbandige playboy en een ervaringsdeskundige inzake overspel. Felix besluit dat de beste oplossing is om Dean te schaduwen en neemt zijn dochter mee op een veredelde roadtrip door New York om de situatie op te helderen.

Op 15 november 2018 kondigde Apple aan dat ze een meerjarig contract hadden getekend met entertainmentbedrijf A24 om een reeks originele films te produceren in samenwerking met hun streamingdienst Apple TV+. On the Rocks is het eerst product van dit partnerschap en tevens de nieuwe film van Sofia Coppola. Coppola was in eerste instantie vooral bekend als de dochter van Francis Ford Coppola en om haar aandeel in The Godfather Part III. Een optreden dat waarover de kritiek weinig vleiend was. Als regisseur kwam zij beter beslagen ten ijs. Zo trok ze de aandacht met haar debuut The Virgin Suicides en bevestigde zij deze belofte met het uitmuntende Lost in Translation. In de films die volgden wist zij dit niveau helaas niet meer te bereiken. Met de terugkeer van Bill Murray, die in Lost in Translation één van zijn beste rollen neerzette, was er echter goede hoop voor haar nieuwe project.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen; Murray stelt niet teleur. Als succesvol en eigenzinnig playboy/ vader-figuur Felix heeft hij een ongekende charme die een warmte over het beeld verspreid waar je als liefhebber direct voor valt. Hij betovert de kijker als één van de vrouwen die hij moeiteloos om zijn vinger windt. En natuurlijk, zijn gedrag heeft ergens iets sneus, maar alles is met een dusdanige knipoog dat je het nergens al te serieus neemt. Het is daarin puur de kracht van Murray dat het geen flauw persiflage wordt. Zijn flamboyante personage stapt namelijk in de bloedserieuze wereld van zijn dochter Laura. En Laura heeft het zwaar in het leven. Ze zit vol twijfels, nadat ze haar eigen leven op een zijspoor heeft gezet om voor de kinderen te zorgen, waar haar man Dean carrière maakt. Twijfels die verder toenemen als ze een vermoeden krijgt dat Dean vreemd gaat. Gelukkig kan ze ten rade bij haar vader.

Waar Rashida Jones als Laura op zich weinig verrast en gewoon goed voor de dag komt, is de casting van Marlon Wayans een opvallende. Hij is namelijk vooral bekend van vreselijk flauwe komedies. Natuurlijk, hij liet met Requiem for a Dream al een zien ook raad te weten met een dramarol, maar dan hebben we het alweer over twintig jaar geleden. Toch komt hij ook hier weer goed voor de dag en vraag je je af waarom hij zich niet vaker van deze kant laat zien. En ook Coppola benadert hier eindelijk weer eens een beetje de vorm uit haar vroege piekperiode. Dat het verhaal eigenlijk weinig om het lijf heeft vergeven we haar maar voor het gemak. De twijfels in een relatie zullen namelijk voor menig getrouwd koppel herkenbaar zijn, maar het is fijn dat Coppola niet doorschiet en juist kiest voor humor als tegenhanger in een film die makkelijk veel te serieus had kunnen worden. Iets waar ze overigens veel dank verschuldigd is aan Murray.

On the Rocks is een lichtvoetig drama met excellerende hoofdrolspelers. Ondanks dat zij meermaals teleur wist te stellen, is een nieuwe film van Sofia Coppola altijd iets om naar uit te kijken. Al is het maar in de hoop dat zij weer eens de vorm benadert van haar eerste twee films. Met opnieuw Bill Murray in een van de hoofdrollen leek die hoop waarheid te worden. En Murray levert opnieuw. Al is het hier helaas wel zo dat hij met zijn optreden de film redt van de middelmaat. Natuurlijk, alles ziet er verzorgd uit en is goed geschreven, maar de film is op zijn best als Murray zijn dochter meeneemt op een veredelde roadtrip in zijn eigen wereld. Een wereld die ver af staat van de realiteit waarin dochter Laura leeft. Coppola geeft haar acteurs de ruimte om te schitteren, maar vat alles in een verhaaltje dat eigenlijk net het fijne mist om echt in druk te maken. En zoals vaker bij een roadtrip is de trip zelf leuker dan de eindbestemming.

28 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer