Only

Informatie

RegieTakaschi Doscher
Jaartal2019
Releasedatum12-06-2020
Speelduur98 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastFreida Pinto, Leslie Odom Jr., Chandler Riggs, Jayson Warner Smith, Joshua Mikel en Tia Hendricks

Nadat een komeet is gepasseerd, wordt de aarde bedekt met een mysterieuze, giftige laag as. Het duurt niet lang voordat een dodelijk virus zich in razend tempo verspreidt, een virus wat enkel vrouwen treft. De vrouwen die overleven worden verzocht zich bij de politie te melden voor hun eigen veiligheid. Will vertrouwt de overheid niet en vanaf dag één is hij vastbesloten om zijn vriendin Eva te beschermen tegen het virus en de buitenwereld. Haar noodgedwongen verblijf binnen vier muur zorgt alleen wel voor de nodige spanning in hun relatie. De situatie wordt onhoudbaar als de overheid beloningen uitlooft om vrouwen aan te geven en uit te leveren. Will en Eva besluiten te vluchten uit hun zelf opgelegde quarantaine, op zoek naar een hopelijk veiligere plek.

Op 16 april jl. stond de film Only in de planning om te gaan draaien in de Nederlandse bioscopen, zover kwam het niet. Door de ondertussen ieder bekende oorzaak van de uitbraak van het Corona virus werden alle bioscopen gesloten. De film krijgt nu een herkansing in het home entertainment segment. Het is een herkansing die de film zeker verdient. Ondanks een merendeel aan negatieve kritieken is de film namelijk actueler dan ooit. De film draait namelijk om de uitbraak van een dodelijk virus. Enerzijds zien we dag 400, waarbij het virus zijn schade al gedaan lijkt te hebben, en anderzijds zien we door middel van flashbacks de eerste dagen met het virus en hoe deze om zich heen grijpt.

Only draait om Will en Eva, een jong stel gespeeld door Freida Pinto en Leslie Odom Jr. Pinto brak alweer 12 jaar geleden door met Slumdog Millionaire, waarna ze afgezien van een rol in Rise of the Planet of the Apes de belofte nooit helemaal in wist te lossen. Toch blijft ze een schone verschijning. Samen met haar tegenspeler Odom Jr. zorgt ze er daarnaast voor dat de acteerprestaties een stuk beter zijn dan het gros van de films met een minimaal budget. Wat dat betreft kunnen we dan ook constateren dat regisseur en schrijver Takashi Doscher goed en vooral ook slim zijn werk heeft gedaan. Afgezien van het dwarrelende as zien we geen grote effecten terug in deze film. Het zorgt voor een klein drama, verpakt als post apocalyptische virusfilm.

Echt origineel is het allemaal niet; De veel beproefde non-chronologische vertelling van het verhaal is niks nieuws onder de zon. Ook toont de film niets wat we al niet eerder (en beter) hebben gezien. Toch is de film zeker niet zo slecht als de scores op diverse toonaangevende sites doen vermoeden. Dit heeft deels ook te maken met de herkenbaarheid. Zo kunnen we ons vandaag de dag goed verplaatsen in Eva, als er steeds meer frustratie komt kijken bij haar noodgedwongen thuis quarantaine. Ook zullen veel mensen zich herkennen in de druk die deze situatie legt op een relatie. Zelfs het slot zal menigeen zich goed kunnen voorstellen. Het maakt de film alles bij elkaar wellicht niet ijzersterk, maar wel een aardig drama die mag mikken op flinke herkenbaarheid.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

Only is matige post-apocalyptische-virusfilm, die door de actualiteit opeens een extra dimensie heeft gekregen die de film de moeite waard maakt. We kunnen er niet omheen dat het verhaal niet bijster origineel is, de vertelwijze evenmin en nergens steekt de film boven de middelmaat uit. Door de uitbraak van het Coronavirus schetst de film echter situaties die voor vrijwel iedereen opeens heel erg herkenbaar zullen zijn. En juist hierin weet de film punten te scoren. Het zorgt er zeker niet voor dat we opeens met een ijzersterke virusfilm te maken hebben, daarvoor doet de film teveel wat we al eerder en (veel) beter hebben gezien in films als Children of Men. Maar toch, als je dan kijkt naar het beperkte budget, moet je al snel vaststellen dat de vernietigende kritieken tamelijk ongepast zijn. Only is gewoonweg een aardig zoethoudertje gezien de actualiteit.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

9 juni, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer