Orange is the New Black – seizoen 2

Informatie

RegieJodie Foster, Michael Trim, Phil Abraham, Andrew McCarthy, Allison Anders, Daisy von Scherler Mayer, S.J. Clarkson, Jennifer Getzinger en Constantine Makris
Jaartal2014
Releasedatum27-05-2015
Speelduur730 minuten
DistributeureOne Benelux
CastTaylor Schilling, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Michael Harney, Taryn Manning, Kate Mulgrew en Jason Biggs

Het tweede seizoen pakt de verhaallijn op waar we die het einde het eerste seizoen verlieten. Piper Chapman zit nog steeds vast voor een misdaad die ze jaren geleden gepleegd heeft. Haar straf zit ze uit in vrouwengevangenis Litchfield. Daar leert ze beetje bij beetje samen te leven met de andere gevangenen. Ze hoort over hun misdaden en hun verhaal en dit seizoen doen nieuwe gevangenen hun intrede. Ook zijn er de nodige schokkende onthullingen, die voor een hoop rumoer zorgen in de levens van de gevangenen en hun onderlinge verhouding. Maar ook Piper krijgt weer het nodige voor haar kiezen, zo wordt ze overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Orange is the New Black is een serie die door Jenji Kohan geschreven en geregisseerd is. Hij baseerde zich hiervoor op het waargebeurde verhaal van Piper Kerman, die hiermee haar eigen verhaal vertelt. Voor de serie zijn alleen wel alle namen veranderd, zo heet Alex in het boek bijvoorbeeld Nora. Het boek zorgde ervoor dat de lezer soms een flinke spiegel werd voorgehouden en zelf ging nadenken over hoe je zelf zou omgaan met dergelijke moeilijke situaties en hoe je deze het beste zou kunnen doorstaan. Dat werd in de serie treffend weergegeven en dat heeft ervoor gezorgd dat de serie inmiddels een wereldwijd fenomeen is. Ook al heb je nog nooit een aflevering gezien, je weet in elk geval af van het bestaan van de serie.

In deze serie vol vrouwelijke hormonen zien we veel actrices en acteurs voorbij komen. De belangrijkste hiervan is natuurlijk Taylor Schilling. Zij vertolkt de rol van Piper Chapman en deze rol lijkt haar op het lijf geschreven. Schilling was voordat zij deze rol geen grote bekende, maar deze rol heeft daar ondertussen aardig wat verandering in gebracht. Alex Vause is het geheime liefje van Piper, zij wordt gespeeld door een dame die we vooral kennen van That 70s Show, namelijk Laura Prepon. Samen komen de twee dames ook dit seizoen voor verschillende uitdagingen te staan waarbij hun vriendschap en liefde op het spel staat.

Ook keert er een oude bekende van Taystee, een rol van Danielle Brooks, terug in de gevangenis. Dit zorgt voor veel onrust en geweld en de vraag die dit seizoen heel erg borrelt is wie uiteindelijk de ‘baas’ zal worden binnen Litchfield? Is het de gevreesde Red, gespeeld door Kate Mulgrew? Of Vee, de surrogaat moeder van Taystee, gespeeld door Lorraine Toussaint? Naast alle spanningen en het geweld is er ook ruimte voor liefde en humor in de serie. Waar nieuwe liefdes opbloeien, koelen andere af en wordt er met onbegrip gekeken naar de beslissingen van de gevangenen. Maar niet alleen het leven van de gevangenen wordt gevolgd, ook de bewakers en de directeur komen er niet onderuit om een kijkje te laten nemen in hun privéleven.

We kunnen ons natuurlijk afvragen wat Orange Is The New Black nou tot zo’n groot succes maakt, maar dit seizoen onderstreept het antwoord nog maar eens wat we op basis van het eerste seizoen al konden geven. De vele verschillende levensverhalen zijn namelijk stuk voor stuk boeiend. De cast speelt hun rol goed, waarbij niemand af en toe een steekje laat vallen. Zodoende ga je echt meeleven met de vrouwelijke gevangenen en zorgt niets voor enige afbreuk aan het verhaal. Je wordt als kijker meegezogen in hun verhaal en je wil weten hoe het afloopt. En laat je als man vooral niet misleiden, want alles lijkt dan wellicht te wijzen op een vrouwenserie maar niets is minder waar! (en dat zeggen we heus niet alleen vanwege het vrouwelijk bloot dat voorbij komt)

Extra’s: Helaas zijn er op geen van de vier discs extra’s te vinden. Jammer, want je vraagt je af of er dan helemaal geen verwijderde scènes, of bloopers, waren. Ook een kijkje achter de schermen ontbreekt. Zodoende geeft het kopen van de serie helaas geen extra inzicht naast wat er eerder al te zien was toen de serie in première ging op Netflix.

Orange Is The New Black weet in dit tweede seizoen opnieuw van het begin tot het einde te boeien. De acteurs spelen hun rol goed, waardoor je je als kijker goed kan inleven in je favoriete personages. Als je dan in je achterhoofd houdt dat alles wat je ziet waargebeurd is, maakt dat het er nog spannender op. Het is helaas wel spijtig dat er geen extra’s zijn toegevoegd aan de serie met deze dvd-release, maar bij de liefhebbers zal deze vanwege de herkijkwaarde zeker in de kast belanden. Wel is het als beginnende kijker lastig om in te stappen bij dit seizoen. Dus mocht je door deze recensie interesse krijgen de serie te gaan kijken, dan raden we je aan om toch eerst te beginnen bij het eerste seizoen. Ondertussen is het derde seizoen al uit en staat een vierde seizoen in de stijgers, dus je kan je ongestoord onderdompelen in de levens binnen de gevangenis van Litchfield.

Met dank aan eOne Benelux voor het recensie-exemplaar.

27 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop