Orange is the New Black – seizoen 3

Informatie

RegiePhil Abraham e.a.
Jaartal2015
Releasedatum21-06-2016
Speelduur813 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastTaylor Schilling, Dascha Polanco, Uzo Aduba, Michael Harney en Nick Sandow

Het leven in de vrouwengevangenis Litchfield gaat ook in het derde seizoen gewoon door met de bestaande perikelen en nieuwe wendingen. Zo komt Piper op het briljante idee om gedragen vrouwenslipjes te verkopen, keert haar oude liefde Alex weer terug om de boel weer wat gecompliceerder te maken en zijn Nikkie en Big Boo bezig met een handige drugshandel die echter alles behalve vlekkeloos verloopt. Maar niet alleen voor de gevangenen gebeurt er een hoop, want ook voor het personeel staat hun leven op scherp als blijkt dat de gevangenis op de rand van sluiten staat. Caputo doet er alles aan om de gevangenis en daarmee vooral zijn eigen zojuist verworven baantje als directeur te redden van de ondergang. Zelfs als hij daarvoor soms ver moet gaan, met de nodige gevolgen.

Het gaat de streamingdienst Netflix behoorlijk voor de wind met goed scorende series die zowel bij de critici als het publiek in de smaak vallen. Ook de komische dramaserie Orange is the New Black is zo’n titel die erg populair is en daardoor inmiddels al aan zijn vierde seizoen toe is. Zo ver is het echter nog niet voor de mensen die de serie kijken op Blu-ray of dvd, want sinds kort ligt voor hen het derde seizoen in de winkelschappen.

Ook in het derde seizoen valt er weer genoeg te beleven in de Litchfield gevangenis die enkel vrouwelijke gevangenen huisvest. Daarbij ligt de nadruk in dit derde seizoen wel een stuk minder op hoofdrolspeelster Taylor Schilling als de charmante Piper Chapman waardoor er dit keer meer ruimte is om andere gevangenen meer schermtijd te geven. Dit wordt vooral gedaan door gebruik te maken van flashbacks, zodat we als kijker kunnen zien hoe bepaalde personen in de gevangenis de verkeerde afslag in hun leven hebben genomen. Zware onderwerpen worden hier overigens niet bij geschuwd, maar gelukkig houden de makers de serie prima in balans en weet een vleugje humor de zaken vaak op tijd weer te relativeren.

Ondanks de toevoeging van flashbacks en de focus minder op Piper te leggen, voelt het derde seizoen niet heel veel anders dan de vorige twee seizoenen. Het is goed dat de makers op tijd in de gaten hebben gehad dat ze in het derde seizoen nieuwe dingen moesten proberen om de serie fris genoeg te houden, maar houden daarbij wel de hoofdpijlers van de serie in het kielzog. Wat ook enorm in het voordeel van de serie werkt, is de intrede van nieuwe personages om de boel weer flink op stelten te zetten. Zo maakt Piper kennis met de mooie Stella Carlin, een rol van de snel populair geworden Ruby Rose, op wie ze al snel verliefd wordt en daarmee haar relatie met Alex behoorlijk onder druk zet en keert na één aflevering in het tweede seizoen de ietwat gestoorde Lolly weer terug om zich ditmaal definitief te settelen in Litchfield.

Extra’s: Helaas moet ook dit seizoen van Orange is the New Black het doen zonder extra toevoegingen en treffen we dus een kale editie aan. Er wordt op de achterzijde nog wel gerept over een extra lange afsluitende aflevering, maar dit is echter geen exclusieve aflevering voor de Blu-ray en is ook gewoon in deze lengte te zien op Netflix.

Orange is the New Black – seizoen 3 zet dezelfde humoristische en dramatische toon door van de eerste twee seizoenen, maar voelt door nieuwe toevoegingen gelukkig fris genoeg om niet als een herhaling van zetten aan te voelen. Daarbij is er ditmaal meer ruimte voor alle andere gevangenen van Litchfield waardoor hun karakters nog meer vorm krijgen. De makers weten daarbij de nieuwe verhaallijnen interessant genoeg te maken om ook dit keer weer het volledige seizoen te kunnen boeien. Orange is the New Black is niet voor niets één van de beste series die Netflix op dit moment te bieden heeft. Humor en drama gaan hand in hand en zijn samen in een perfecte balans. Het doet allemaal in ieder geval reikhalzend uitkijken naar het vierde seizoen!

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

28 juni, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer