Ôtez-moi d’un doute

Informatie

RegieCarine Tardieu
Jaartal2017
Releasedatum13-04-2018
Speelduur95 minuten
DistributeurCineart Nederland
CastFrançois Damiens, Cécile de France, André Wilms & Guy Marchand

Weduwnaar Erwan heeft het er maar moeilijk mee dat zijn tienerdochter zwanger is, maar doet er alles aan om haar zo goed mogelijk te helpen. Tijdens een routine-onderzoek om te zien of er erfelijke ziektes in de familie zitten, komt Erwan’s leven echter volledig op zijn kop te staan als hij er achter komt dat zijn vader niet zijn echte vader is! Om als goed voorbeeld voor zijn dochter te dienen, die niet wil weten wie precies de vader is van haar nog ongeboren kind, gaat hij op zoek naar de waarheid en komt met behulp van een privédetective op het spoort van Joseph die zijn vader wel eens zou kunnen zijn. De twee krijgen al snel een band, maar alsof het leven van Erwan nog niet vreemder kon zijn, wordt hij ook nog eens smoorverliefd op de ongrijpbare Anna, de dochter van Joseph. Krijgt Erwan ooit nog zijn, tot dan toe, rustige leventje weer op het juiste spoor?

Het zal je maar overkomen: Je gaat met je dochter mee voor een doodnormaal onderzoek tijdens haar zwangerschap en loopt vervolgens de deur uit met de wetenschap dat je eigen vader al die jaren niet de jouwe is geweest. Het is de rode draad in deze Franse komedie die in eigen land een groot succes is gebleken en hier in Nederland de grote favoriet was tijdens Film by the Sea. Gelukkig bouwt regisseur Carine Tardieu het simpele gegeven van een man die ineens niet meer weet uit welk nest hij precies komt uit met nog veel meer vreemde situaties om de komedie iets meer te vullen. En met succes, want ondanks dat een overvloed aan verhaallijntjes in het nadeel van de film zou kunnen werken, is daarvan bij het vrolijke Ôtez-moi d’un doute geen sprake.

Net als vergelijkbare titels wordt ook in Ôtez-moi d’un doute de ogenschijnlijk doodnormale hoofdrolspeler te midden gezet van een hoop rare figuren die allemaal hun stempel op zijn leven drukken. Zo is er de dochter die maar niet wil weten wie de vader van haar ongeboren kind is, de klungelige stagiair die meer fout dan goed doet en de liefde die zich maar niet gewonnen lijkt te willen geven. Het is een simpele constructie die al snel kan uitmonden in een gemakzuchtige komedie en toegegeven moet worden dat deze Franse productie er soms dicht tegen aan schuurt. Gelukkig redt hoofdrolspeler Francois Damiens (La famille Bélier) de film door zijn meer dan prima vertolking van nuchtere Fransman die ook niet precies weet hoe hij om moet gaan met alle ongemakken in zijn leven.

Carine Tardieu weet de verschillende verhaallijntjes prima in elkaar te verweven en de uitkomst zo lang mogelijk geheim te houden voor de kijker zonder dat de verveling op de loer ligt. Al moet toegegeven worden dat een hoger tempo zeker in het voordeel van de film had kunnen werken. Nu voelen sommige scenes net iets te lang aan, al weet Tardieu gelukkig net op tijd de sleur te doorbreken door een nieuwe kaart uit te spelen. Het maakt Ôtez-moi d’un doute zonder twijfel weer een fijne productie uit Frankrijk die zeker op de lachspieren zal werken.

Extra’s: De film verschijnt hier in Nederland enkel op DVD, maar is gelukkig wel voorzien van zestien minuten aan extra’s. Het gaat hierbij om verschillende interviews met cast en crew, maar daar kleeft echter één groot nadeel aan: De audio is vanzelfsprekend in het Frans, maar de ondertiteling ontbreekt! Niet zo handig dus voor mensen die de Franse taal niet machtig zijn.

Ôtez-moi d’un doute is een fijne komedie waarbij een nuchter hoofdpersoon centraal staat die omringt wordt door een hoop uiteenlopende bijfiguren die zijn rustige leventje aan het wankelen brengen. Regisseur Tardieu laat de verschillende verhaallijntjes mooi in elkaar overvloeien al wordt voor sommige scenes iets teveel tijd ingenomen. Het mag de pret overigens niet drukken, want de heerlijk nuchtere vertolking van acteur Francois Damiens maakt een hoop goed en is zonder twijfel de spil achter deze meer dan prima komedie uit Frankrijk.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

9 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ab9f2286447b_selected-products" products="9200000089724391" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer