Oud Goud: Raiders of the Lost Ark (1981)
Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler koste wat het kost de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de nazi’s dat doen.
In 1981 sloegen de Hollywood-giganten en goede vrienden Steven Spielberg en George Lucas de handen ineen. Lucas verzorgde het verhaal, waar Spielberg de regie in handen nam. Het resultaat was overweldigend en in 1981 werd de archeoloog met de zweep geïntroduceerd aan de wereld. Het concept werd in de vroege jaren ’70 bedacht door Lucas, die in 1977 met gigantisch succes Star Wars aan de man bracht. Samen met producent Philip Kaufman werd het verhaal voor Raiders of the Lost Ark verder uitgewerkt. Na de release van Star Wars werd het idee aan Steven Spielberg voorgelegd, die een paar maanden later aan boord van het project stapte. In juni 1980 gingen de opnames van start met een budget van 20 miljoen dollar op zak. Wie kon toen vermoeden dat deze eerste Indiana Jones-film de hoogste opbrengst zou krijgen van heel 1981? De film bracht wereldwijd maar liefst 330 miljoen dollar in het laatje en met dergelijke cijfers kon een vervolg uiteraard niet uitblijven. Maar goed, dat is een ander verhaal natuurlijk. De film won in 1982 zelfs 4 Oscars en kreeg lovende kritieken van de pers, iets dat daarna ook nog eens een stormloop aan imitatiefilms kon opleveren.
Harrison Ford is dan ook niet echt meer weg te denken uit de reeks van inmiddels vijf films. Er is dan ook niemand die de rol van Indiana Jones kan overnemen en de inmiddels 82-jarige acteur keert na de vijfde film dan ook niet meer terug als de man met de zweep. In Raiders of the Lost Ark zet Ford dan ook met veel overtuiging de rol neer van Indiana Jones. Alleen de openingsscène uit de film is al zo verschrikkelijk legendarisch dat deze scène al veelvuldig op de hak is genomen. Indy is in een Peruaanse tempel op zoek naar een gouden beeldje, dat hij met veel moeite in handen krijgt, maar dat uiteindelijk door zijn rivaal René Belloq van hem wordt gestolen. Eenmaal ontsnapt aan zijn rivaal, keert Indy terug naar de universiteit waar hij lesgeeft en wordt daar benaderd door de overheid om een zoektocht te starten naar de Ark des Verbonds, waar de nazi’s uit Hitlers Duitsland enorm dichtbij zijn om te vinden. Indy reist naar Nepal om een medaillon dat hij nodig heeft in handen te krijgen en komt zo bij Marion Ravenwood terecht, waar Indy een relatie mee heeft gehad. De zoektocht gaat daarna verder en brengt Indy en Marion in hun avontuur in Caïro, waar ze in groot gevaar verkeren in de zoektocht naar de Ark des Verbonds.
Het gekke is dat Indiana Jones eigenlijk helemaal niet belangrijk is voor de uitkomst van het verhaal. Zo zou de uitkomst van het verhaal eigenlijk exact hetzelfde zijn geweest als Indiana Jones niet op zoek geweest zou zijn naar de Ark des Verbonds. Hoe dan ook doet dat voor de rest helemaal niets af van het verhaal en het avontuur waar je als kijker in meegezogen wordt. In 1999 werd de film zelfs toegevoegd aan het National Film Registry door de United States Library of Congress. Hier worden geselecteerde films toegevoegd die cultureel, historisch of esthetisch significant zijn. Overigens is het de enige Indiana Jones-film die deze status kreeg. Het kaart nog maar eens aan hoe belangrijk Raiders of the Lost Ark is geweest voor de popcultuur en de avonturenfilms, want Raiders of the Lost Ark was destijds verfrissend, vernieuwend en liet een avonturenfilm op een manier zien zoals de wereld nog nooit gezien heeft. Het was de blauwdruk voor elke avonturenfilm die daarna volgde en vormde later ook een grote inspiratiebron voor de gamewereld voor spellen als bijvoorbeeld Tomb Raider en Uncharted.
Raiders of the Lost Ark vormde de aftrap van de Indiana Jones-reeks, ontwikkeld door Spielberg en Lucas. Buiten dat stampte Spielberg en Lucas ook een geheel nieuw genre uit de grond dat de inspiratie vormde voor vele avonturenfilms die daarna uitkwamen. De film harkte maar liefst 4 Oscars binnen in 1984 en werd in 1999 zelfs toegevoegd aan het National Film Registry door de United States Library of Congress. Het kaart nog maar eens aan hoe belangrijk Indiana Jones is geweest voor de filmwereld en wat George Lucas voor het sciencefictiongenre flikte in 1977, deed hij in 1981 nog maar eens dunnetjes over met Raiders of the Lost Ark voor het avonturenfilmgenre in 1981. Hoe dan ook blijft Raiders of the Lost Ark echt een fantastische film, waarbij eigenlijk alleen het derde deel, Indiana Jones and the Last Crusade, in de buurt wist te komen. Met Indiana Jones and the Temple of Doom kreeg de kijker echt een compleet ander verhaal voorgeschoteld, iets dat niet bij iedereen in goede aarde viel overigens. Wederom bedankt voor het lezen van Oud Goud. Tot de volgende keer.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer