Our Friend

Informatie

RegieGabriela Cowperthwaite
Jaartal2020
Releasedatum19-05-2021
Speelduur124 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJason Segel, Dakota Johnson, Casey Affleck, Violet McGraw, Isabella Kai, Denée Benton, John McConnell & Jack Owen

Journalist Matthew Teague krijgt het verschrikkelijke nieuws te verwerken dat zijn vrouw Nicole nog maar zes maanden te leven heeft. In eerste instantie doen ze er samen alles aan om het leven voor hun twee dochters zo normaal mogelijk te houden, maar de ziekte van Nicole maakt dat steeds lastiger. Ze krijgen hulp van hun beste vriend Dane die voor onbepaalde tijd bij hen komt wonen. Dane zet daarmee zijn eigen leven in de wacht om zijn vrienden zo goed mogelijk te kunnen helpen. Hij verlaat zijn vriendin en zegt zijn baan op, om zo bij Matthew en Nicole te kunnen zijn. Zijn aanwezigheid in het jonge gezin is goed voelbaar en versterkt de band tussen de drie volwassenen. Maar als Nicole de laatste fase van haar leven ingaat, wordt daarmee ook de hechte vriendschap flink op de proef gesteld. Is hun vriendschap sterk genoeg voor de achtbaan aan emoties waarin ze op dit moment verkeren? Is het fundament van hun vriendschap stevig genoeg om ook in de allerzwaarste dagen voor elkaar klaar te kunnen staan?

Soms zijn vrienden belangrijker dan familie. Familie is er immers altijd al en vrienden maak je terwijl je opgroeit. Het zijn meestal de mensen met wie je een bepaalde verbondenheid voelt die in sommige gevallen uit kan groeien tot een zeer hechte band. Een hechte band die nodig is in zware tijden waarin andere vrienden vaak afhaken. Het is de basis van dit drama van filmmaker Gabriela Cowperthwaite die bekendheid vergaarde in 2013 met haar documentaire Blackfish (over het vasthouden van orka’s voor ons eigen plezier). In Our Friend draait het allemaal om die ene vriend die er altijd voor je is. Hoe slecht je leven op dat moment ook gaat: hij of zij is er altijd voor je. Dat klinkt in eerste instantie als goedkoop drama die behoorlijk op de traanbuizen probeert te werken, maar Cowperthwaite weet er gelukkig net iets meer dan dat van te maken.

Dat is vooral te danken aan de cast die voor Our Friend komt opdraven. Met zwaargewichten als Casey Affleck, Dakota Johnson en grappenmaker Jason Segel (How I Met Your Mother) hoefde Cowperthwaite zich op acteergebied weinig zorgen te maken. Volledig terecht overigens, want alledrie laten ze zien dat er wel degelijk talent vereist is om een verhaal goed tot uiting te laten komen. Vooral actrice Dakota Johnson moet blij met haar rol van de doodzieke Nicole zijn geweest waarmee ze kon laten zien dat ze meer kan zijn dan een seksslaaf uit de Fifty Shades-films. Daarnaast valt vooral Jason Segel op die heerlijk in zijn vel zit als goedzak die voor iedereen klaarstaat en daarbij zichzelf keer op keer wegcijfert. Aan acteertalent dus zeker geen gebrek in Our Friend en dat is maar goed ook.

Our Friend heeft namelijk verhaaltechnisch gezien nog een paar lastige hobbels te nemen die niet allemaal even goed uit de verf weten te komen. Cowperthwaite geeft de vriendschap een extra laag mee door het veelvuldig gebruik van flashbacks, maar maakt de zaken daarmee soms alleen maar onnodig lang waardoor de focus op het hoorverhaal, de doodzieke Nicole die door haar man en beste vriend wordt bijgestaan, soms ver te zoeken is. Het was wellicht beter geweest als Cowperthwaite er voor had gekozen om de focus wat meer in het heden te houden. De boodschap dat goedzak Segel alles over heeft voor zijn vrienden was ook in de vorm prima overgekomen. Our Friend is een heerlijke tranentrekker, maar had met een paar minder ingewikkelde bochten waarschijnlijk net wat meer indruk gemaakt. Nu moet het vuurwerk vooral van de drie belangrijkste castleden komen.

Extra’s: Ondanks dat Our Friend naast een dvd- ook een Blu-ray heeft gekregen, is hierop geen ruimte voor bonusmateriaal. Wellicht was een interview met de echte Matthew Teague (die ook het boek schreef waar de film op is gebaseerd) een leuke en interessante toevoeging geweest.

Our Friend is een sterk geacteerde tranentrekker die het vooral moet hebben van zijn uitmuntende cast. De drie hoofdrolspelers weten hun loodzware rollen meer dan waardig in te vullen wat het des te jammer maakt dat het script ze niet altijd op de juiste wijze op weg helpt. Filmmaker Gabriela Cowperthwaite neemt behoorlijk de tijd om het verhaal uit de doeken te doen over goedzak Dane die zijn beste vrienden helpt als één van hen ongeneeslijk ziek is. De film schakelt tussen heden en verleden, maar daarmee worden de zaken alleen maar onnodig veel gerekt met als resultaat dat ze meer afleiden dan dat ze daadwerkelijk wat toevoegen. Cowperthwaite had prima kunnen vertrouwen op haar drie hoofdrolspelers die meer dan goed uit de voeten kunnen met het loodzware materiaal. Our Friend is zeker geen slechte film, integendeel, maar met wat meer focus had de film wellicht nog net even wat meer indruk gemaakt.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

2 juni, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer