Our Kind of Traitor

Informatie

RegieSusanna White
Jaartal2016
Releasedatum26-10-2016
Speelduur107 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastEwan McGregor, Stellan Skarsgård, Damian Lewis, Jeremy Northam en Naomie Harris

Het jonge Britse stel Perry en Gail maakt tijdens een diner op hun vakantie in Marokko oogcontact met een Russische miljonair. Als Gail de tafel moet verlaten in verband met haar werk nodigt deze Dima Perry uit voor een drankje. Niet veel later haalt hij hem over om mee te gaan naar een feest waar drugs en vrouwen in overvloed zijn. Als Dima het stel een dag later ook uitnodigt voor het verjaardagsfeest van zijn dochter, blijkt Gail wat wantrouwen te hebben bij de gebeurtenissen van die avond ervoor. Dan vertrouwt Dima Perry toe dat hij werkt als witwasser voor de Russische maffia. Hij stopt hem een USB-stick toe met als doel deze af te leveren bij MI6, maar als Perry op het vliegveld al wordt opgewacht door MI6 en blijkt dat Dima zonder hem en Gail geen vervolg ziet in de onderhandelingen is dat het begin van een moeizame reis richting een veilig thuis.

De romans van schrijver John le Carrè blijken keer op keer een goede basis te zijn voor een sterke thriller. Zo waren zijn werken de bron van, de overigens gelijknamige films, The Constant Gardener, A Most Wanted Man en het voorlopige hoogtepunt Tinker Tailer Soldier Spy. Dit jaar blijkt een goed jaar voor le Carré, want naast de zeer geslaagde mini-serie The Night Manager verscheen ook Our Kind of Traitor. Leuk feitje is dat de auteur bij beide projecten optreedt als executive producer en acte de prèsence geeft in de vorm van een cameo, zo is hij hier te zien als suppoost in het Einstein Museum. Ondanks dat we het hier over een film hebben met meer dan aardige namen in de cast, is deze film gemaakt met een beperkt budget van 4 miljoen Pond. Dit waar bijvoorbeeld The Night Manager nog werd gemaakt voor een veelvoud hiervan (naar verluid 30 miljoen Pond).

Onder deze aardige namen zien we bijvoorbeeld Ewan McGregor, een acteur die zijn sporen in de loop der jaren wel heeft verdiend. Daarnaast heeft hij zijn veelzijdigheid getoond in films als Trainspotting, Big Fish en Moulin Rouge!. Hier speelt hij Perry, een universitair docent die op vakantie is in Marrakesh met zijn partner Gail, een rol van Naomie Harris. Harris is vooral bekend van de meest recente James Bond-films, waarin ze te zien is als de moderne Miss Moneypenny. Naast hen zien we Stellan Skarsgård, die hier een charismatische Russische miljonair speelt met een sterk aangezet accent, en Damian Lewis als MI6 agent Hector Meredith. Lewis is vooral bekend van zijn werk voor het kleine scherm. Zo schitterde hij vorig jaar nog in Wolf Hall, al zal hij voor velen altijd geassocieerd worden met de rol van Richard Winters in Band of Brothers of recenter, Nicholas Brody in Homeland.

Wat direct opvalt aan het begin van de film, is hoe makkelijk Perry zich laat verleiden om mee te gaan richting het feest van een voor hem onbekende Rus en zijn gezelschap om zich daar te goed te doen aan drugs en een mooie vrouw. Het is allemaal niet erg aannemelijk, soms zelfs onwaardig, maar het is wel de aanzet voor een avontuur dat de kijker meevoert langs prachtige locaties. Zo begint de film in Marrakesh, maar gaat het stel via Parijs naar Bern in Zwitserland. Alles overigens prachtig in beeld gebracht. Toch beklijft het geheel niet, waarbij vooral het ontbreken van enige sympathie voor een rijke Rus de film parten speelt. Zelfs als daar een heel gezin bij wordt gehaald. Het zorgt ervoor dat Our Kind of Traitor er verzorgd uit ziet, maar een hart mist.

Extra’s:
Naast drie promotionele trailers van andere releases, te weten Eye in the Sky, The Girl on the Train en De GVR, zijn er geen extra’s aan deze Blu-ray release toegevoegd.

Our Kind of Traitor is een mooi gemaakte film met goed acteerwerk, maar het verhaal kent teveel factoren die weinig aannemelijk zijn. Skarsgård mag zich heerlijk uitleven als een flamboyante Rus, maar Ewan McGregor en Naomie Harris zijn als koppel niet altijd even geloofwaardig. Dat laatste, de factor van geloofwaardigheid, speelt de film sowieso veel parten. De beweegredenen van vooral Perry om zich zo mee te laten voeren blijven onduidelijk en het verhaallijntje rondom de relationele problemen van het stel zijn zo voorspelbaar als wat. Het maakt van Our Kind of Traitor een aardige thriller met een fijne sfeer, die vooral op dialoog rust. Helaas is het script te matig om echt te overtuigen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

3 november, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer